Πως δουλεύει

Οι προπονήσεις έρχονται και πηγαίνουν, αλλά ουσιαστικά κανένα άλλο πρόγραμμα άσκησης δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η γιόγκα. Έχει ιστορία  πάνω από 5.000 χρόνια.

 

Η γιόγκα είναι ιδανική για το κάψιμο θερμίδων και την τόνωση των  μυών. Είναι μια  προπόνηση μυαλού και σώματος που συνδυάζει ενδυνάμωση και παίρνωντας στάσεις  με βαθιά αναπνοή, βοηθάει στο διαλογισμό και τη χαλάρωση.

 

Υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές γιόγκα. Μερικές είναι γρήγορες και έντονες. Άλλες είναι απαλές και χαλαρωτικές.

 

Παραδείγματα διαφορετικών μορφών γιόγκα περιλαμβάνουν:

 

 Χάτα. Η μορφή που συνδέεται συχνότερα με τη γιόγκα. Συνδυάζει μια σειρά βασικών κινήσεων με την αναπνοή.

Βινιάσα. Μια σειρά από στάσεις που συνδέονται  ομαλά μεταξύ τους.

Πάουερ. Μια ταχύτερη, υψηλότερης έντασης πρακτική που χτίζει μυς.

Αστάνγκα. Μια σειρά από στάσεις, σε συνδυασμό με μια ειδική τεχνική αναπνοής.

 Μπικράμ. Επίσης γνωστή ως “καυτή γιόγκα”, είναι μια σειρά από 26 δύσκολες στάσεις που εκτελούνται σε ένα δωμάτιο θερμαινόμενο με υψηλή θερμοκρασία.

Λιενγκάρ. Ένας τύπος γιόγκα που χρησιμοποιεί στηρίγματα όπως μπλοκ, ιμάντες και καρέκλες για να σας βοηθήσει να μετακινήσετε το σώμα σας στη σωστή ευθυγράμμιση.

 

Επίπεδο έντασης: Διαφέρει ανάλογα με τον τύπο.

Η ένταση της προπόνησης γιόγκα εξαρτάται από τη μορφή της γιόγκα που θα επιλέγετε. Τεχνικές όπως η hasa και η iyengar yoga είναι απαλές και αργές. Το Bikram και η γιόγκα δύναμης είναι ταχύτερα και πιο απαιτητικά.

 

 

Περιοχές που στοχεύει

Πυρήνας: Ναι. Υπάρχουν στάσεις γιόγκα που στοχεύουν σχεδόν σε κάθε μυϊκό πυρήνα. Θέλετε να σφίξετε αυτές τις λαβές αγάπης; Στη συνέχεια, στηρίξτε τον εαυτό σας με το ένα χέρι και κάντε πλαϊνή σανίδα. Για να κάψετε πραγματικά τη μέση των κοιλιακών σας, μπορείτε να κάνετε στάση με βάρκα, στην οποία ισορροπείτε στα “οστά των καθισμάτων” σας (τα οστά που προεξέχουν στη βάση των πυελικών οστών σας) και κρατήστε τα πόδια σας ψηλά στον αέρα.

 

Μπράτσα: Ναι. Με τη γιόγκα, δεν δημιουργείτε δύναμη στο χέρι με ελεύθερα βάρη ή μηχανές, αλλά με το βάρος του σώματός σας. Μερικές πόζες, όπως η σανίδα, απλώνουν το βάρος σας εξίσου μεταξύ των χεριών και των ποδιών σας. Άλλοι, όπως οι γερανοί και η στάση το κοράκι, προκαλούν ακόμη περισσότερο τα χέρια σας κάνοντάς τα να στηρίζουν το πλήρες σωματικό σας βάρος.

 

Πόδια: Ναι. Οι στάσεις γιόγκα λειτουργούν σε όλες τις πλευρές των ποδιών, συμπεριλαμβανομένων των τετρακέφαλων, των γοφών και των μηρών σας.

 

Γλουτοί: Ναι. Οι στάσεις γιόγκα, οι γέφυρες και οι πόζες πολεμιστή περιλαμβάνουν βαθιές στροφές στο γόνατο, που σας δίνουν ένα πιο γλυπτό πίσω μέρος.

 

Πλάτη: Ναι. Κινήσεις όπως το σκυλί προς τα κάτω, η στάση του παιδιού και η γάτα / αγελάδα δίνουν στους μυς της πλάτης σας μια καλή έκταση. Δεν είναι περίεργο που  έρευνες δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να είναι καλή για την ανακούφιση από τους πόνους στη πλάτη.