ΤΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Το Υδραγωγείο αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Πάτρας, ίσως όχι από τα πιο γνωστά, αλλά σίγουρα αξίζει την προσοχή μας.
Η διάνοιξη της Μίνι Περιμετρικής ήταν η αφορμή για σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες, που έριξαν φως στο σύστημα ύδρευσης της Πάτρας, και για την ανάδειξη αυτού του σημαντικού μνημείου.
Η μορφή και η «γεωμετρία» του κτίσματος χρονολογούνται στα τέλη του 15ου και αρχές του 16ου αιώνα (Pax Ottomanica). Την εποχή εκείνη υπήρχε γενικότερη ευημερία σε όλη την έκταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Παράλληλα, αυξανόταν συνεχώς ο πληθυσμός στην Πελοπόννησο, και ειδικά στην Πάτρα, γεγονός που οδήγησε σε μια έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Οι νέες συνθήκες, λοιπόν, κατέστησαν αναγκαία την κατασκευή του Υδραγωγείου.
Το αποκαλυφθέν Μεσαιωνικό Υδραγωγείο απείχε μόλις λίγα μέτρα από τα ερείπια μέρους του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, έργο του αυτοκράτορος Αδριανού (2ος αι. μ.Χ.), που για πολλά χρόνια υδροδοτούσε την Πάτρα. Η ύδρευση γινόταν από τις πηγές του Παναχαϊκού και συγκεντρωνόταν σε κεντρική δεξαμενή, η οποία διένεμε το νερό σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια μέσω ενός δικτύου αγωγών. Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του και αχρηστεύτηκε πιθανώς μετά από σεισμό.
Σήμερα, δεν είμαστε σίγουροι αν το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο λειτουργούσε ταυτόχρονα και βοηθητικά με το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, ή αν κατασκευάστηκε λόγω διακοπής λειτουργίας του Ρωμαϊκού. Όπως και να έχει, το έργο αυτό ήταν ζωτικής σημασίας για την Πάτρα και η χρήση του ήταν αδιάκοπη μέχρι το 1874, όταν η διοχέτευση του νερού στην πόλη ξεκίνησε να γίνεται με σωλήνες.





Παπαδημητρίου Θεώνη, Ξεναγός
Επικοινωνία με την Ξεναγό:
https://www.facebook.com/TheoniPapadimitriouTourGuide/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100010067625491
