Δύο σέρφερ εντόπισαν έναν μυστηριώδη μεταλλικό σωλήνα ενώ περπατούσαν στην παραλία Γκουίντορ στην Ιρλανδία. Αποδείχτηκε ότι ήταν χρονοκάψουλα από το ρωσικό παγοθραυστικό «50 Years of Victory», η οποία έκανε ένα ταξίδι 4.000 χιλιομέτρων έξω από τον Αρκτικό Κύκλο.
Ο Κόνορ Μακλόρι και η Σόφι Κέραν πήγαιναν μία βόλτα στην παραλία και εκεί εντόπισαν έναν μεταλλικό σωλήνα, που όπως αποδείχτηκε ήταν μία χρονοκάψουλα.
Προερχόταν από ένα πλήρωμα Ρώσων εξερευνητών του παγοθραυστικού «50 Years of Victory», του δεύτερου μεγαλύτερου παγοθραυστικού στον κόσμο, που κινήθηκε στον Βόρειο Πόλο, το 2018.
Πιστεύεται μάλιστα ότι ταξίδεψε σχεδόν 4.000 χιλιόμετρα από τους πάγους του Αρκτικού Κύκλου μέχρι το Γκουίντορ, της Ιρλανδίας.
«Το πλησιάσαμε και η Σόφι είδε ότι υπήρχε μία ρωσική επιγραφή επάνω. Έτσι από τη μετάφραση, καταλάβαμε ότι ήταν μία χρονοκάψουλα» αναφέρει ο Μακλόρι.
Το ζευγάρι άνοιξε την κάψουλα με επιφύλαξη, με μεγάλη περιέργεια για το εσωτερικό της.
Μέσα στην κάψουλα, ο Κόνορ και η Σόφι βρήκαν επιστολές, ποιήματα, μενού από φαγητό, κονκάρδες, διαφημιστικά σουπλά μπίρας, πώματα κρασιού και μία συλλογή φωτογραφιών των Ρώσων εξερευνητών, που συμμετείχαν σε αποστολή στον Βόρειο Πόλο το 2018.
Ένα από τα γράμματα περιείχε, γραμμένο στα Αγγλικά, το όνομα μίας Ρωσίδας μπλόγκερ από την Αγία Πετρούπολη, γνωστής ως Σβέτα, με την οποία η Σόφι αποφάσισε να επικοινωνήσει.
Η Σβέτα εξήγησε ότι ήταν μέλος του πληρώματος που έθαψε την κάψουλα στον πάγο στον Αρκτικό Κύκλο το 2018, και εμφανίστηκε σοκαρισμένη όταν άκουσε ότι η κάψουλα βρέθηκε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Θα περίμενε να βρεθεί, όπως είπε, τουλάχιστον σε 30 με 50 χρόνια.
«Το βρήκαμε αρκετά τρομακτικό γιατί αυτό δείχνει πόσο γρήγορα λιώνουν οι πάγοι, καθώς νόμιζαν ότι θα χρειαζόταν 30 με 50 χρόνια για να βρεθεί από κάποιον, όταν ο πάγος χρειάστηκε μόνο δύο χρόνια για να λιώσει και να ταξιδέψει 4.000 χιλιόμετρα», ανέφερε η Σόφι.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, ο αρκτικός θαλάσσιος πάγος έφτασε στη δεύτερη χαμηλότερη έκτασή του από τότε που ξεκίνησε η σύγχρονη μέτρηση στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Την τελευταία δεκαετία, οι θερμοκρασίες της Αρκτικής έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 1 βαθμό Κελσίου.
πηγή: sputniknews.gr