Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα τα μέτρα χαλάρωσης του Lockdown που θα ισχύσουν από αύριο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας, για το μερικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων και χαλάρωση του Lockdown.

Τα μέτρα χαλάρωσης που ανακοινώθηκαν, μετά το σχέδιο για μαζικά τεστ, θα εφαρμοστούν κανονικά από αύριο Σάββατο (19/3) σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», συμπεριλαμβανομένων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ η κυβέρνηση υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους πως η άρση αυτών των μέτρων γίνεται αποκλειστικά για την αναχαίτιση της κόπωσης των πολιτών, καθώς είναι δεδομένη η πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 21.00 έως τις 05.00 (σ.σ. αντί για 19.00 – 05.00).

Άνοιγμα για κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα.

Άνοιγμα για αρχαιολογικούς χώρους με υποχρεωτική χρήση μάσκας με SMS στο 6 (χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής, μόνο με τα πόδια). Το ίδιο ισχύει για τα δημόσια πάρκα.

Λειτουργία εκκλησιών για συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία μόνο εντός του οικείου δήμου.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε το σχέδιο που θα ακολουθήσει η χώρα από εδώ και στο εξής για τον περιορισμό των κρουσμάτων, που θα φέρει και την αποσυμπίεση στα νοσοκομεία.

Το σχέδιο έχει ως εξής…

Δωρεάν rapid test σε όλο τον πληθυσμό μέσω φαρμακείων (υποχρεωτικά τεστ για τα σχολεία).

Συνεχής αύξηση των εμβολιασμών.

Χρήση εξωτερικών χώρων λόγω βελτίωσης του κλίματος.

Στοχευμένη και αυξημένη ενημέρωση.

Διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης.