Το 2020 αναμένεται να αναδειχθεί η δεύτερη θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των δεδομένων, το 1850.

Την προειδοποίηση έκανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η θερμότερη τα τελευταία 170 χρόνια παραμένει το 2016.


Σύμφωνα με τον WMO, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν περίπου 1,2 βαθμοί υψηλότερη από τη γραμμή αναφοράς του 1850-1900.

Το άκρως ανησυχητικό σύμφωνα με έκθεσή του για την «Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος 2020» είναι η τρομακτική αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών.

Πρόκειται για μια μη ορατή σε όλους εμάς αύξηση που κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ με πάνω από το 80% των ωκεανών να καταγράφει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

PublicDomainPictures, Pixabay

Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις υψηλές θερμοκρασίες των θαλασσών και τις δραματικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους έως και το 10% των ψαριών δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες και θα βγαίνουν… βραστά από τη θάλασσα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το 2020 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για το κλίμα της Γης και η δεύτερη θερμότερη χρονιά.

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην ξηρά, στη θάλασσα και ειδικά στην Αρκτική.

Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τεράστιες περιοχές στην Αυστραλία, τη Σιβηρία, τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική.

photo Ria Sopala από το Pixabay

Σημειώθηκε, επίσης,ρεκόρ τυφώνων στον Ατλαντικό, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοφανών τυφώνων κατηγορίας 4 στην Κεντρική Αμερική τον Νοέμβριο.

photo David Mark από το Pixabay

Οι πλημμύρες σε περιοχές της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας οδήγησαν σε μαζική μετατόπιση του πληθυσμού και υπονόμευσαν την επισιτιστική ασφάλεια για εκατομμύρια ανθρώπους.

«Το 2020 ήταν, δυστυχώς, άλλη μια πρωτοφανής χρονιά για το κλίμα μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας, απευθύνοντας έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή.