DumSpiroSpero: Πες μας λίγα λόγια για σένα….που γεννήθηκες…που μεγάλωσες…

Εμμανουέλα: Γεννήθηκα στα Χανιά της Κρήτης όπου και μεγάλωσα σε μια υπέροχη και αγαπημένη οικογένεια. Νιώθω ευλογημένη που γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτόν τον τόπο . Αγαπώ πολύ τη Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα .

DumSpiroSpero: Από ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική́ και ποια η πορεία σου…τι σου έδωσε το ερέθισμα για να το κάνεις;

Εμμανουέλα: Από ότι μου έχουν πει οι γονείς μου, η μεγάλη αγάπη για την μουσική φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία…. Ήθελα να ακούω μουσική συνέχεια τραγουδούσα παντού, και μάθαινα πολύ εύκολα τραγούδια απ’ έξω. Έτσι, αφού κατάλαβαν την κλίση μου στη μουσική, αποφάσισαν να με γράψουν στο Ωδείο. Μπήκα στη χορωδία του Βενιζέλειου ωδείου Χανίων στα 7 και άρχισα να μαθαίνω κιθάρα στα 10. Μέχρι την ηλικία των 15 είχα συμμετάσχει σε 3 πανελλήνιους διαγωνισμούς κιθάρας κατακτώντας δύο φορές την 1η  θέση και μία φορά την 2η αλλά είχα συνθέσει και το πρώτο μου ‘ορχηστρικό ‘ τραγούδι για κιθάρα όπου ο Harvey Hope ένας Άγγλος δάσκαλος κιθάρας και σολίστ δημοσίευσε τη παρτιτούρα σε αγγλικό περιοδικό. Ακόμα στην ηλικία των 15 συμμετείχα σε συναυλίες με τις ‘100 κιθάρες’ του Ε. Μπουντούνη στο Ηρώδειο αλλά και το Μέγαρο μουσικής. Στα 18 απέκτησα το πτυχίο της κλασσικής κιθάρας με την Αθήνα Καπνισάκη από το Ελληνικό ωδείο Αθηνών όντας στο 1ο έτος σπουδών μου στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, όπου σπούδασα πολιτικός μηχανικός. Παράλληλα με τις σπουδές μου ξεκίνησα να τραγουδάω επαγγελματικά σε μαγαζιά της πόλης και να διδάσκω κιθάρα σε ωδεία.

DumSpiroSpero: Ποιες συνεργασίες έχεις κάνει στην μέχρι τώρα πορεία σου και ποια είναι αυτή́ που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό́ και την καρδιά́ σου;

Εμμανουέλα: Όλες οι συνεργασίες έχουν μείνει χαραγμένες στην καρδιά μου γιατί από όλες έμαθα κάτι καινούργιο που με βοήθησε στην πορεία της ζωής μου. Τα άτομα τα οποία έχω συνεργαστεί είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου. Έχω συνεργαστεί 2 σεζόν με τον Μανώλη Λιδάκη έχω κάνει κάποια live μαζί με τον Γιάννη Σαββιδάκη ,τον Γιάννη Νικολάου ,έχω ανοίξει συναυλίες του Βασίλη Καζούλη ,της Ανδριάνα Μπάμπαλη , του Πάνου Μουζουράκη , του Θάνου Καλίρη κ.α.

Φυσικά έχω συνεργαστεί και με κρητικούς καλλιτέχνες όπως τον Στέλιο Σταματογιαννάκη τον Μανώλη Βερδινάκη τον Χάρη και Γιώργο Παντερμάκη, τον Ευτύχη και Νεκτάριο Κωστάκη  και φυσικά τον Μιχάλη Κουνάλη που έχουμε τραγουδήσει το ντουέτο «Τσ’ αγάπης και του έρωτα» ή αλλιώς ‘Ερωτόκριτος και Αρετούσα’ το οποίο συμπεριλήφθηκε στο cd του «του Νότου τα πουλιά» που κυκλοφόρησε το 2015 από την MLK (μουσική του Γ. Νικολάου και στίχοι της Μ. Παπαδάκη)

DumSpiroSpero: Μας συστήθηκες και με αυτό το πολύ γλυκό τραγούδι. Πες μας λίγα λόγια για τη πρώτη σου συνεργασία και τι είναι αυτό που κρατάει την Εμμανουέλα κοντά στην Παράδοση.

Εμμανουέλα: Παρόλο που ήταν το ντεμπούτο μου στην δισκογραφία το ντουέτο αυτό αγαπήθηκε από πολύ κόσμο και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το τραγούδι άγγιξε τις ψυχές του κόσμου, και παρόλο που έχει δύσκολα λόγια το αποστήθισαν μικρά κοριτσάκια, οι μικρές Αρετούσες και το ερμήνευσαν εκπληκτικά με την γλυκιά τους παιδική, αγνή φωνή!! Αυτό με συγκινεί , και μου δίνει πολύ χαρά! Με τιμά επίσης, που πολλά νέα ζευγάρια το επιλέγουν για το βίντεο του γάμου τους , μια πολύ σημαντική μέρα της ζωής τους, ή που επαγγελματίες φωτογράφοι έχουν το τραγούδι ως μουσική υπόκρουσή σε βίντεο με όμορφα τοπία. Υπάρχουν τουλάχιστον 50 επανεκτελέσεις στο YouTube και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές παιδικές παραστάσεις. Τυχαία ανακάλυψα ότι πολλά ραδιόφωνα της Ελλάδας το έπαιζαν αλλά και του εξωτερικού. Μια περίοδο το κομμάτι αυτό ήταν πολύ ψηλά στα charts ειδικά στην περιοχή της Κρήτης. Συνεχώς ανακαλύπτω νέα βίντεο, ή οι φίλοι μου μου στέλνουν βίντεο από ελληνικά μαγαζιά του εξωτερικού, όπου η ορχήστρα παίζει το κομμάτι. Μάλιστα πρόσφατα ανακάλυψα ένα βίντεο με μια κινέζα, την Ελπίδα όπου με άπταιστα ελληνικά αφηγήθηκε την ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και τραγούδησε το τραγούδι στο επίσημο ελληνικό/κινέζικο site CRI αφιερώνοντας το βίντεο στην γιορτή των ερωτευμένων της Κίνας που είναι στις 25 Αυγούστου.

Όσον αφορά τους στίχους του είναι ένα τραγούδι όπου εξυμνεί την αγνή, ανιδιοτελή αγάπη του “Ερωτόκριτου και της Αρετούσας” , βασισμένο σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα της κρητικής παράδοσης. Η παράδοση είναι πολύ έντονη στην Κρήτη. Ο Κρητικός είναι δεμένος με τις παραδόσεις του , τα ήθη και έθιμα του τόπου του, την μουσική και τα τραγούδια της Κρήτης. Το ίδιο κι εγώ είμαι επηρεασμένη από την κρητική παράδοση και την κρητική μουσική  που αγαπώ πολύ , το ήθος και την λεβεντιά, την αρχοντιά των Κρητικών. Μου αρέσει να λέω κρητικά τραγούδια, από ΡΙΖΙΤΙΚΑ, μέχρι και πιο σύγχρονα είτε είμαι στη Κρήτη είτε σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Είμαι βαθιά συνδεδεμένη όχι μόνο με την παράδοση της Κρήτης αλλά όλης της Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Σμύρνης, Ηπείρου κ.α.

DumSpiroSpero: Φτάσαμε στο 2020 με το τραγούδι ‘ Θα είμαστε εκεί’ , μια δική σου δημιουργία . Πως νιώθεις για αυτό; Να περιμένουμε και άλλα;

Εμμανουέλα: Είναι ένα τραγούδι που το εμπνεύστηκα κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που διανύσαμε ,της καραντίνας. Επειδή έπρεπε να παρατείνω τη διαμονή μου στην Αμερική ήθελα να στείλω ένα τραγούδι σαν αφιέρωση στους δικούς μου ανθρώπους , ένα αισιόδοξο μήνυμα : ότι και να γίνει στο τέλος ‘Θα είμαστε εκεί ,να κρατάμε το χέρι σφιχτά ξανά. Ακόμα και αν ο ουρανός είναι γεμάτος σύννεφα ο ήλιος θα κρύβεται πάντα πίσω από αυτά αρκεί να περιμένουμε ,να έχουμε την υπομονή ,να φύγει η μπόρα. Προσπαθώ σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή να γράφω χαρούμενα τραγούδια ώστε να ενθαρρύνω τους γύρω μου αλλά και να παίρνω δύναμη κι εγώ. Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό το τραγούδι διότι είναι σε στίχους δικούς μου καθώς και η μουσική ,όπως και όλο το cd που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα από την εταιρία ‘Μετρονόμος’ σε ενορχήστρωση Χριστόφορου Κροκίδη. Όλη αυτή η δουλειά είναι ‘καταθέσεις ψυχής’ καθώς κάθε τραγούδι προέρχεται από διαφορετικό δικό μου βίωμα, συνήθως έντονο. Γι αυτό και ονόμασα τον δίσκο ‘Λόγια καρδιάς’ όπου είναι ομώνυμο και με ένα τραγούδι που περιέχεται μέσα στον δίσκο. Τα τραγούδια θα κοινοποιηθούν στο επίσημο κανάλι μου στο YouTube . Στο παρελθόν έχω κυκλοφορήσει κι άλλα singles ‘Αν ήσουν άνοιξη’ σε στίχους και μουσική δική μου, το τραγούδι ‘Χανιά του κόσμου το μπαλκόνι’ σε μουσική κ στίχους του Γ. Ψαρουδάκη, το τραγούδι ‘Μαύρα λουστρίνια’ σε μουσική και στίχους του Γ. Κατσικανδαράκη αλλά και ξένα τραγούδια που μπορεί κάποιος να τα βρει στο κανάλι μου στο SoundCloud. Εκεί μπορεί κάποιος να ακούσει και 7 ορχηστρικά τραγούδια που έχω γράψει τη μουσική .

DumSpiroSpero: Μίλησε μας για την Εμμανουέλα σαν δημιουργό; Κάτω από ποιες συνθήκες έρχεται η μούσα στην Εμμανουέλα;

Εμμανουέλα: Προσπαθώ να γράφω τραγούδια τα οποία με εκφράζουν εκείνη τη στιγμή ακολουθώντας την διαίσθησή μου, το ένστικτό μου, και πιστεύω και εύχομαι να αντέξουν στο βάθος του χρόνου. Η έμπνευση είναι σαν να επικοινωνείς με τον Θεό. Είναι μια στιγμή όπου όλα γύρω σου σταματάν και εστιάζεις στην δημιουργία . Αναζητώ τις έντονα συναισθηματικά στιγμές  οι οποίες φέρνουν την αληθινή έμπνευση. Όπως έχει πει και ο Αριστοτέλης ‘Να δημιουργείς και δημιουργώντας να δημιουργείσαι, και να μην είσαι τίποτα άλλο από την δημιουργία σου’. Στα τραγούδια μου υπάρχουν προσωπικά μου βιώματα δημιουργώντας τα με πολύ αγάπη με την μέχρι τώρα εμπειρία μου στη μουσική και τα ακούσματά μου ειδικά από τα ταξίδια που έχω κάνει αλλά και από τον τόπο που μεγάλωσα. Τα ταξίδια, η θάλασσα και γενικά η επαφή με την φύση είναι η έμπνευση μου!!

DumSpiroSpero: Πώς βρέθηκες στην Αμερική και αν σκοπεύεις να γυρίσεις πίσω στην χώρα μας

Εμμανουέλα: Στην Αμερική έχω έρθει άλλες 3 φορές .Φέτος είχα αποφασίσει να μείνω τη χειμερινή περίοδο ,η διαμονή μου βέβαια παρατάθηκε λόγω της απρόσμενης εμφάνισης της πανδημίας. Όλο αυτό το διάστημα τραγούδησα σε μέρη της Φλόριντας αλλά και στην Καλιφόρνια και πιο συγκεκριμένα στο San Francisco. Όταν όλα επιστρέψουν στο φυσιολογικό και οι μετακινήσεις γίνουν πιο εύκολες και ασφαλής φυσικά και θα επιστρέψω .Ελπίζω τότε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε  όλες τις συναυλίες τις οποίες είχαμε κανονίσει και ακυρώθηκαν .

DumSpiroSpero: Πιστεύεις ότι βοήθησες την ψυχολογία των ανθρώπων που παρακολουθούσαν τα βίντεο σου κατά́ την διάρκεια της καραντίνας;

Εμμανουέλα: Από το πρώτο κι όλας διαδικτυακό live από την σελίδα μου στο fb μου στείλανε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα γι’ αυτό και τα συνέχισα συστηματικά. Έκανα 15 live από 3 ώρες στο σπίτι και έπειτα τα συνέχισα σε εξωτερικούς χώρους όπως την περιοχή Tampa Bay στη Φλόριντα , το ελληνικό χωριό της Αμερικής ‘Tarpon Springs’ ,στην πόλη Nashville τη μουσική πόλη της Αμερικής και μπροστά από τον ‘Παρθενώνα της Αμερικής’ πιστό αντίγραφο του δικού μας Παρθενώνα κ.α. Επίσης κάθε live είναι αφιερωμένο σε διαφορετικό μη κερδοσκοπικό σύλλογο μιλώντας και παρουσιάζοντας το έργο τους αλλά και τους τρόπους που κάποιος μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους συλλόγους. Πολύ αγαπήθηκαν και τα μαθήματα κιθάρας, που ξεκίνησα διαδικτυακά, κατά την ίδια περίοδο, στο επίσημο κανάλι μου και τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Έτσι πιστεύω ,ότι προέτρεψα “διαδικτυακούς φίλους” να ξεκινήσουν να μαθαίνουν κιθάρα, εκμεταλλευόμενοι τον απεριόριστο χρόνο στο σπίτι ή κάποιους άλλους να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην κιθάρα. Δέχτηκα μηνύματα από πολλούς Έλληνες στην Ελλάδα αλλά και του εξωτερικού όπως Αυστραλία ,Αμερική ,Γερμανία ,Γαλλία Ιταλία κ.α. το οποίο με χαροποίησε. Έχοντας σπουδάσει και μουσικοθεραπεία γνωρίζω πολύ καλά τα οφέλη της μουσικής και σίγουρα στην δύσκολη εποχή που διανύουμε το να ακούς η να μαθαίνεις μουσική είναι βάλσαμο για την ψυχολογία μας αλλά και τη ψυχή μας .

DumSpiroSpero: Πως φαντάζεσαι τον εαυτό́ σου επαγγελματικά́ μετά από́ πέντε χρόνια…ποια είναι τα όνειρα σου…τα σχέδια σου;

Εμμανουέλα: Το ρητό ” Τα πάντα ρεί ” ταιριάζει ακριβώς σε αυτή την χρονική περίοδο… Τα πάντα είναι ρευστά και γι’ αυτό κάνω μόνο βραχυπρόθεσμα σχέδια. Τα μακροπρόθεσμα τα έχω με μέσα στο μυαλό μου, με την ευελιξία να τα αναπροσαρμόζω ανάλογα με τις καταστάσεις . Πολλές φορές ακούω το ένστικτο μου ακολουθώντας την καρδιά μου και τα θέλω της. Μου αρέσει να βοηθάω τους συνανθρώπους μου όσο μπορώ, να αυτό βελτιώνομαι , να εξελίσσομαι γενικά σαν άνθρωπος, αλλά και στην δουλειά μου. Ως καθηγήτρια κιθάρας με ευχαριστεί να βλέπω τους μαθητές μου να εξελίσσονται. Ως συνθέτρια , τραγουδοποιός και τραγουδίστρια θα ήθελα , μέσω των τραγουδιών μου, να βοηθάω ανθρώπους να ξεφεύγουν από την σκληρή πραγματικότητα, να ταξιδεύουν , να ονειρεύονται, να συγκινούνται , να δίνουν και να παίρνουν ΑΓΑΠΗ!! Όπου και να βρίσκομαι επαγγελματικά σε 5 χρόνια προτεραιότητά μου είναι η ψυχική ισορροπία και γαλήνη όπως και να έχω αγαπημένα άτομα δίπλα μου που με στηρίζουν και νοιάζονται πραγματικά.

DumSpiroSpero: Πέρα από́ την μουσική́ υπάρχει κάτι άλλο το οποίο σου δίνει χαρά́… ικανοποίηση…

Εμμανουέλα: Πολλά πράγματα μου δίνουν Χαρά πέρα από την Μουσική. Μου αρέσουν οι αθλητικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το κολύμπι, η ποδηλασία, η γιόγκα, sup κλπ. Προσπαθώ όσο μπορώ να αθλούμαι τον ελεύθερο χρόνο μου, γιατί, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες: ” ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ” Από μικρή ασχολούμουν με αθλητικές δραστηριότητες. Μάλιστα στο λύκειο με ομάδα στίβου των Χανίων πήραμε το Αργυρό Μετάλλιο στη Σκυταλοδρομία στους Παγκρήτιους Αγώνες και συμμετείχα στους πανελλήνιους Αγώνες ping pong. Πριν 5 χρόνια πήρα την 4η θέση σε Πανελλήνιους Αγώνες sup και πριν 4 χρόνια απόκτησα την  πιστοποίηση εκπαιδευτή / δασκάλου aerial yoga στην Ινδονησία .

Ακόμα μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, γιατί έτσι διευρύνονται οι ορίζοντες μου, γνωρίζω νέους ανθρώπους, πολιτισμούς, ήθη και έθιμα, ιδιαίτερες ,τοπικές κουζίνες . Είμαι λάτρης του καλού φαγητού , το οποίο μου αρέσει να μοιράζομαι με καλή παρέα . Το καλύτερο για μένα είναι όταν συνδυάζω τα ταξίδια με δουλειά για μουσική και αθλητικές δραστηριότητες όπως και έκανα πέρυσί ταξιδεύοντας τους χειμερινούς μήνες σε 9 διαφορετικές χώρες της Ασίας. Γνώρισα και έπαιξα μουσική με πολλούς ντόπιους αλλά και προσπάθησα να μάθω την κουλτούρα τους η οποία είναι εντελώς διαφορετική από εμάς τους Δυτικούς .

DumSpiroSpero: Σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Θα ήθελες να αφιερώσεις κάτι στην ομάδα του Dum Spiro Spero πριν ολοκληρώσουμε;

Εμμανουέλα: Μιας και που είμαι από την Κρήτη θα σας αφιερώσω μια μαντινάδα :

Ταξίδι κάνω μαγικό

στη Σύρο και στη Λέρο

ωραία που ‘ναι η ζωή

λέω ‘Dum Spiro Spero’

Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συνέντευξη και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο site sας γιατί έχει ποιότητα και το αξίζει, πραγματικά!