Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου γεγονός. Η Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Μαγκνταλένα Άντερσον, είναι ένα βήμα απο τον προεδρικό θώκο καθώς παραιτήθηκε ο Stefan Löfven.

Ο Πρόεδρος της Σουηδίας παρέδωσε την επιστολή παραίτησής του στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Andreas Norlén, προτού πει στους δημοσιογράφους ότι ήταν περήφανος που ως ένα «παιδί της εργατικής τάξης» που διοίκησε τη χώρα του. «Σε κάθε περίπτωση που πήρα αποφάσεις που πίστευα ότι ήταν σωστές για τη Σουηδία», ανέφερε.

Πλέον, ο Norlén θα συνομιλήσει με τους αρχηγούς των οκτών κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας και θα δώσει την δυνατότητα στον ηγέτη που πιστεύει ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση την ευκαιρία να ψηφιστεί η υποψηφιότητά του ως πρωθυπουργός από τους βουλευτές.

Η Άντερσον, η οποίος ανέλαβε την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών από το Löfven την περασμένη εβδομάδα, είναι πιθανό να λάβει το χρίσμα -πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, λένε οι ειδικοί- και τώρα διεξάγει συνομιλίες με πιθανούς συμμάχους για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με το Politico, το Κόμμα του Κέντρου και το Κόμμα των Πρασίνων είναι έτοιμα να στηρίξουν την Άντερσον, ενώ ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος, Nooshi Dadgostar, του οποίου την υποστήριξη θα χρειαστεί η Άντερσον για να γίνει πρωθυπουργός, είπε ότι επιθυμεί περαιτέρω συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες για θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων.