«Φρένο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έβαλε για ακόμα μια φορά η Βουλγαρία.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η Σόφια επέμεινε στην άρνησή της να μην εγκρίνει το άνοιγμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης μεταξύ της ΕΕ και των Σκοπίων.

Η βουλγαρική άρνηση πηγαίνει πίσω την διακηρυγμένη και συνάμα φιλόδοξη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια και συνιστά σοβαρό πισωγύρισμα για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η οποία έχει επενδύσει πολλά στην νατοϊκή και ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, επιλύοντας προηγουμένως την ονοματολογική διαφορά με την Αθήνα μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της – ασκούσας την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου – Γερμανίας, ο Μίχαελ Ροτ, εξέφρασε την απογοήτευση του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ροτ χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος» και «κίνδυνο για την σταθερότητα και την ασφάλεια των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης» το «βουλγαρικό μπλόκο» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και τη μη έναρξη των συνομιλιών για τα Σκόπια (και παράλληλα για τα Τίρανα).

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν συζητάμε εάν, αλλά πότε θα ανοίξουμε τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης», θέλοντας να τροφοδοτήσει την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα είτε τις τελευταίες ημέρες της γερμανικής Προεδρίας είτε κατά το εξάμηνο εκείνης της Πορτογαλίας, η οποία θα λάβει τη σκυτάλη την 1η Ιανουαρίου 2021.