«Τα κοινωνικά ρομπότ σαν κι εμένα μπορούν να φροντίσουν τους άρρωστους ή τους ηλικιωμένους», λέει η Σοφία καθώς πραγματοποιεί περιοδεία στο εργαστήριό της στο Χονγκ Κονγκ. «Μπορώ να βοηθήσω στην επικοινωνία, να δώσω θεραπεία και να δώσω κοινωνική διέγερση, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις».

Από τότε που παρουσιάστηκε το 2016, η Sophia – ένα ανθρωποειδές ρομπότ – έγινε viral. Τώρα η εταιρεία πίσω της έχει ένα νέο όραμα: να παράγει μαζικά ρομπότ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Hanson Robotics, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι τέσσερα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της Sophia, θα ξεκινήσουν να ξεκινούν από τα εργοστάσια το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως ακριβώς οι ερευνητές προβλέπουν ότι η πανδημία θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία ρομποτικής. «Ο κόσμος του COVID-19 θα χρειαστεί όλο και περισσότερους αυτοματισμούς για να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος David Hanson, που περιβάλλεται από επικεφαλής ρομπότ στο εργαστήριό του.

Ο Hanson πιστεύει ότι οι ρομποτικές λύσεις στην πανδημία δεν περιορίζονται στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πελάτες σε βιομηχανίες όπως το λιανικό εμπόριο και οι αεροπορικές εταιρείες. «Τα ρομπότ Sophia και Hanson είναι μοναδικά επειδή είναι τόσο ανθρώπινα», πρόσθεσε. «Αυτό μπορεί να είναι τόσο χρήσιμο σε αυτές τις περιόδους όπου οι άνθρωποι είναι πολύ μοναχικοί και κοινωνικά απομονωμένοι.»

Ο Χάνσον είπε ότι στοχεύει να πουλήσει «χιλιάδες» ρομπότ το 2021, τόσο μεγάλα όσο και μικρά, χωρίς να παρέχει συγκεκριμένο αριθμό. Ο καθηγητής κοινωνικής ρομποτικής Johan Hoorn, του οποίου η έρευνα περιελάμβανε εργασία με τη Sophia, δήλωσε ότι παρόλο που η τεχνολογία είναι ακόμη σε βρεφική ηλικία, η πανδημία θα μπορούσε να επιταχύνει τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ. «Μπορώ να συμπεράνω ότι η πανδημία θα μας βοηθήσει πραγματικά να πάρουμε ρομπότ νωρίτερα στην αγορά, επειδή οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο Hoorn, του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ.

Η Hanson Robotics λανσάρει ένα ρομπότ φέτος που ονομάζεται Grace, που αναπτύχθηκε για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Προϊόντα από άλλους μεγάλους παίκτες του κλάδου βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της πανδημίας. Το ρομπότ πιπεριού της SoftBank Robotics αναπτύχθηκε για να ανιχνεύσει άτομα που δεν φορούσαν μάσκες. Στην Κίνα, η εταιρεία ρομποτικής CloudMinds βοήθησε να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με ρομπότ κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κοροναϊού στο Wuhan.

Η χρήση ρομπότ αυξήθηκε πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής, οι παγκόσμιες πωλήσεις ρομπότ επαγγελματικής εξυπηρέτησης είχαν ήδη αυξηθεί 32% στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2018 και 2019.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι επιφυλακτικοί όταν θέτουν ρομπότ σε τόσο ευαίσθητους ρόλους. Όταν ρωτήθηκε εάν οι άνθρωποι πρέπει να φοβούνται τα ρομπότ, η Σοφία είχε έτοιμη μια απάντηση.

«Κάποιος είπε ότι « δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε παρά να φοβόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό ».  «Τι ήξερε;»