Οι συνέντευξη δόθηκε στους δημοσιογράφους Νικολοπούλου Αναστασία και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

 

1. Αρχικά θα μας πεις τα βασικά για σένα αγαπητή ‘Ελενα: Καταγωγή, επάγγελμα, σπουδές, πολιτική, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, καθημερινότητα κλπ.

Απαντώ με την ίδια ροή που με ρωτάτε, γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, με σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό, τη ψυχολογία και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Το 1998 εκλέγομαι για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος και το 2004 εκλέγομαι για πρώτη φορά Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τα χόμπι μου τα έχω ξεχάσει, καθώς καλούμαι καθημερινά να ανταπεξέλθω σ’ ένα απαιτητικό πρόγραμμα υποχρεώσεων. Τον ελεύθερο χρόνο μου τον μοιράζομαι με την οικογένειά μου, ενώ η καθημερινότητά μου έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της πανδημίας.

 

2. Η πιο όμορφη στιγμή σου μέχρι τώρα στην πολιτική και η πιο σκοτεινή…ποιες είναι; Γιατί κεντροδεξιά, Ν.Δ., Κ.Κ.Μητσοτάκης εν έτη 2021;

Πολλές καλές και λιγότερες κακές στιγμές. Από τις κακές θα επιλέξω την περιπέτεια της χώρας με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ που μας κόστισε πολιτικά, οικονομικά, ηθικά και κοινωνικά. Από τις καλές θα διαλέξω την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κεντροδεξιά με εκφράζει, συνδυάζει τη δημιουργία με την

προοδευτικότητα και την αναγκαία αντίσταση στον μύλο των θολών ιδεών που αλέθει κάθε αξία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει κατά τη γνώμη μου στους καλύτερους σύγχρονους πολιτικούς και η λίστα δεν είναι μεγάλη.

 

3. Είσαι πολιτικός νέας κοπής. Ναι μεν εκλέγεσαι από 2004, αλλά όχι μυαλό του χθές,  έχεις φρέσκο μυαλό και φωτεινή παρουσία. Είναι η προηγούμενη γενιά έτοιμη να μας δεχθεί ως γενιά του αύριο; Επαγγελματικά, Κοινωνικά και φυσικά, Πολιτικά.

Η Ελλάδα έχει δυνατά μυαλά. Ακόμη και την ώρα της πανδημίας τα βλέπετε σε καίριες θέσεις στην Pfizer, στην Astra Zeneca. Ζήσαμε το brain drain, είναι ώρα να ζήσουμε το brain gain. Προχθές ο πρωθυπουργός έκανε πρόσκληση στη νέα γενιά να γυρίσει πίσω σε μια διαφορετική Ελλάδα. Της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, των επενδύσεων, των ευκαιριών. Αυτή θα είναι η νέα γενιά που θα χτίσει το μέλλον και στην πολιτική.

4. Είσαι κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ; Θέματα αν θες όχι, καθημερινής πολιτικής και μικρο-πολιτικής.

 

Είναι σημαντικό να κοιτά κάποιος γύρω του και να είναι δέκτης μηνυμάτων. Υπάρχουν λύσεις για όλα. Και υπάρχει και ρόλος για όλους. Από την πολιτική και τους θεσμούς μέχρι τις κοινωνικές οργανώσεις, τον εθελοντισμό και την ατομική προσφορά. Οι δράσεις για το περιβάλλον, η ευαισθησία μας για τα ζώα, η αστική κινητικότητα, ο ακτιβισμός, το ενδιαφέρον για τα κοινωνικά προβλήματα. Η λίστα των προβλημάτων είναι μεγάλη. Μπορεί ο καθένας από εμάς να βάλει το όνομά του

δίπλα στο πρόβλημα με το οποίο θέλει να ασχοληθεί. Σε αυτή τη λίστα θα βρει γραμμένο και το δικό μου όνομα. Από χρόνια. Γιατί είναι στάση ζωής πως πρέπει
κάθε δράση μας, σε όποιον επαγγελματικό, κοινωνικό, πολιτικό χώρο κι αν ανήκουμε
να έχει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Όλοι μπορούμε.

5. Ποια η άποψη σου για την γενιά του σήμερα; Τι σε ενοχλεί; Ποιο το μεγάλο αβαντάζ της γενιάς του 1990 κάτι και μετά;

Έχουμε μια γενιά πολύ δουλεμένη. Έχει μόρφωση, εμπειρίες, προσαρμοστικότητα, πρωτότυπη σκέψη, όρεξη για δουλειά, ευαισθησία για τον άνθρωπο, τεχνολογική επιδεξιότητα και πολλή αγάπη για την Ελλάδα. Με αυτά τα υλικά φτιάχνεται η καλύτερη συνταγή. Κάθε γενιά φέρνει κάτι. Και κάθε νέα γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

6. 200 χρόνια Ελλάδα. 1821-2021. Τι οραματίζεσαι για την Πατρίδα μας με το μέλλον στο αύριο, κοιτώντας το παρελθόν μας;

Η Ελλάδα συμπληρώνει φέτος 2 αιώνες από την επανάσταση του ‘21. Ποτέ ουσιαστικά δεν υπέκυψε. Ποτέ δεν υποτάχθηκε. Η φλόγα της αντίστασης πάντα σιγόκαιγε. Διακόσια χρόνια δύσκολης διαδρομής, διακόσια χρόνια ιστορίας γεμάτη δάφνες. Το παρελθόν μας έχει βάλει τις βάσεις για το πιο λαμπρό μέλλον. Με σημερινές επαναστάσεις, με νέους ήρωες, με νέες νίκες, με την ελληνική σημαία σε κάθε μπαλκόνι. Το δικό μου όραμα είναι να μπορούν οι αγωνιστές της επανάστασης να είναι για την νέα Ελλάδα που φτιάχνουμε τόσο περήφανοι όσο είμαστε εμείς για αυτούς.

7. Πως βίωσες και βιώνεις τον<covid<19 και τα αποτελέσματα του; Τι φοβάσαι και τι αισιοδοξείς;

Όλοι μαζί βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα. Είναι αλήθεια πως αλλάξαμε τη ζωή μας για να φτιάξουμε μια γραμμή άμυνας απέναντι στον ιό. Περιορίσαμε την ελευθερία μας, στερούμαστε την αγκαλιά των αγαπημένων μας, τις καθημερινές μας συνήθειες. Και θρηνούμε καθημερινά θύματα, λιγότερα από κάθε άλλη χώρα, αλλά έστω και ένα είναι πολύ. Φοβάμαι μήπως το σύστημα υγείας δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες. Μήπως δεν αντέξουμε λίγο ακόμη. Είμαι όμως αισιόδοξη για τον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση την κρίση, για το πρόγραμμα εμβολιασμών που θα αλλάξει τους συσχετισμούς και για την επόμενη μέρα της χώρας.

8. Προτελευταία ερώτηση. Ελπίζεις ότι θα ξεκαθαρίσουν το σκοτεινό τοπίο οι αποκαλύψεις στον χώρο της τέχνης, του αθλητισμού και της δημοσιογραφίας με τα περιστατικά κάθε μορφής λεκτικής και σωματικής βίας;

Νομίζω πως για πρώτη φορά η Ελλάδα γνωρίζει μια χιονοστιβάδα καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικής βίας. Ποτέ άλλοτε δεν έχουν ανοίξει μαζί

τόσα πολλά στόματα για να σπάσουν τη σιωπή. Και ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε κυβέρνηση τόσο έτοιμη να δώσει τέλος σε αυτό το φαινόμενο. Οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες και όσες είμαι σε θέση να γνωρίζω πως θα ακολουθήσουν δίνουν ένα ξεκάθαρο στίγμα πορείας στο συγκεκριμένο θέμα. Το metoo.gov.gr ανοίγει πλέον στο ανώτερο επίπεδο διαχείρισης μια επίσημη γραμμή ενημέρωσης και πρόληψης αλλά και μια απευθείας γραμμή καταγγελιών των θυμάτων, κάτι που δεν έγινε ποτέ στη χώρα. Είμαι βέβαιη πως η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές των θυτών και να δυναμώσει η φωνή των θυμάτων έχει ξεκινήσει.

 

9. Μια θετική – ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει. Κάτι φωτεινό για την νέα χρονιά.

 

Η πίστη στο Θεό είναι το πιο φωτεινό μονοπάτι της ζωής μας. Και η σκέψη πως υπάρχουν αξίες και άνθρωποι που μας εμπνέουν και μας στηρίζουν μου δίνει μεγάλη χαρά.