Παραδόξως…η μακρινή Αϊτή! ❤ Η Αϊτή είναι κράτος της Καραϊβικής θάλασσας δίπλα στη Δομινικανή Δημοκρατία όπου γυρίστηκε το survivor.
 
☕ Μάλιστα, επειδή δεν μπορούσαν να μας στηρίξουν οικονομικά στον αγώνα μας (επειδή ήταν και είναι φτωχό κράτος) έστειλαν 25 τόνους καφέ (αυτό είχαν) ώστε να τον πουλήσουν οι Έλληνες και να πάρουν όπλα… τα γλυκάκια ρε!!! ❤
 
🤔 Γιατί έγινε αυτό; οι Έλληνες παρόλο που ήταν υποδουλωμένοι όλα αυτά τα χρόνια, δε σταμάτησαν να τρέχουν το εμπόριο και τη ναυτιλία, και η Αϊτή ήταν κλασική στάση των ναυτικών τότε. Έτσι Έλληνες με Αϊτιανούς είχαν καλές σχέσεις και τα λέγανε!
 
Bέβαια ένας γεωγραφίλος κάποτε είχε πει πως αυτό δεν ισχύει και πως το κίνητρο της πράξης τους δεν ήταν η ναυτοσύνη, αλλά η πρόσφατη ανεξαρτησία της Αϊτής την εποχή εκείνη και ο σεβασμός που είχαν τότε για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.
 
❤ Πάντως ήξεραν για την κατάσταση και στήριξαν αμέσως.
😢 Επίσης, συμβολικά, έστειλαν κάποιους δικούς τους για να πολεμήσουν μαζί με τους Έλληνες, οι οποίοι δυστυχώς δεν έφτασαν ποτέ. Χάθηκαν στη θάλασσα!
 
🇪🇸->🇫🇷 Η Αϊτή ανήκε στην ισπανική αυτοκρατορία κι ύστερα έγιναν γαλλική αποικία. Η πλειοψηφία των σημερινών Αϊτιανών είναι απόγονοι Αφρικανών σκλάβων που είχαν φέρει τότε οι Ευρωπαίοι στις αποικίες.
 
⚔️ Η Αϊτή ήξερε τι σημαίνει να είσαι υποδουλωμένος – ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή αποικία στην ήπειρο της Αμερικής. Κι ένα απο τα πρώτα κράτη της που επαναστάτησαν (1791-1804) και ενέπνευσαν τις επαναστάσεις που ακολούθησαν στην κεντρική και τη νότια αμερική!
 
🤝 Επίσης, το 2010 που έγινε ένας πολύ μεγάλος σεισμός στην Αϊτή, πήγαν για βοήθεια και έλληνες διασώστες (κυρίως εθελοντές αν δεν κάνω λάθος!)
🤔 κι αναρωτιέμαι τώρα εγώ – μετα απο τόσα ιστορικά γεγονότα, τόσες μάχες, τόσους αγώνες ανθρώπων παγκοσμίως, τόσο δρόμο που έχουμε κάνει, πως στο καλό γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι ΣΗΜΕΡΑ που να θεωρούν πως ο “εχθρός” τους είναι οι άνθρωποι άλλης φυλής ή άλλης θρησκείας;; – δεν καταλαβαίνουν οτι αυτό είναι η μεγαλύτερη ασέβεια απέναντι στον αγώνα των ίδιων τους των προγόνων; δεν καταλαβαίνουν οτι οι άνθρωποι παγκοσμίως παλευαν και παλεύουν για ακριβώς τα ίδια πράγματα κι οτι “ο εχθρός” δεν είναι το διαφορετικό αλλά η αδικία κι η καταπίεση;;
 
👀 Που είναι η Αϊτή; Εκεί:
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΛΙΖ ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του DumSpiroSpero.gr