ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΦΥΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Όχι μακριά από την Πάτρα, σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων, βρίσκεται ένα καταπράσινο, γραφικό χωριουδάκι, η Πλατανιώτισσα, που μέχρι το 1915 ονομαζόταν Κλαπατσούνα. Τον χειμώνα στο χωριό παραμένουν ελάχιστοι κάτοικοι και ο αριθμός των τουριστών δεν είναι μεγάλος. Την περίοδο του καλοκαιριού όμως, σφίζει από ζωή, καθώς η φυσική ομορφιά και το εξαιρετικό κλίμα προσελκύουν πολύ κόσμο.

Ένα από τα «στολίδια» αυτού του χωριού είναι το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το θαυματουργό εκκλησάκι έχει δημιουργηθεί στη βάση, και για την ακρίβεια στο κοίλωμα, τριών ιερών πλατανιών που με τα χρόνια ενώθηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα, σήμερα, στο εσωτερικό του να χωρούν άνετα 20 προσκυνητές. Το μεγαλύτερο από αυτά τα πλατάνια ίσως είναι και το μοναδικό στον κόσμο, γιατί υπολογίζεται ότι φύεται περισσότερα από 1000 χρόνια.

Η περίμετρος των δυο πλατανιών είναι περίπου 23 μέτρα, ενώ η περίμετρος του κορμού του Ιερού Πλατάνου είναι στη βάση 17 μέτρα και το ύψος φτάνει τα 24 μέτρα περίπου.

Δέος προκαλεί και το αποτύπωμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος στα χέρια, που βρίσκεται σε μία από τις επιφάνειες του κοιλώματος και είναι πανομοιότυπο με την εικόνα της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου. Μάλιστα, εντύπωση μάς δημιουργεί το γεγονός ότι στο σημείο του Ιερού Αποτυπώματος της Θεοτόκου, ο φλοιός του Πλατάνου είναι νεκρός και αμετάβλητος αρκετούς αιώνες, με πάχος πάρα πολύ μικρό. Γύρω όμως από αυτό το σημείο το πλατάνι βλασταίνει και αναπτύσσεται κανονικά. Μήπως λοιπόν, αυτό είναι ένα θαύμα;

Τι λέει η παράδοση.

Κατά την παράδοση, η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της Εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου, προκειμένου να σώσουν την εικόνα της Παναγία της «Βρεφοκρατούσας», τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο. Ένα βράδυ λοιπόν, διανυκτέρευσαν στο χωριό Κλαπατσούνα, μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί, όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους, είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι, ονομάστηκε «Παναγία η Πλατανιώτισσα», όνομα που πήρε αργότερα και το ίδιο το χωριό.

Λίγα λόγια για την ιστορία της Μεγαλαιοσπηλαιωτίσσης.

Κατά τη θρησκευτική παράδοση, η ιστορία του προσκυνήματος ξεκινά στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα, όταν στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκαν οι αδελφοί Συμεών και Θεόδωρος, οι οποίοι σπούδασαν ρητορική, φιλοσοφία, ποίηση, αλλά κυρίως υπήρξαν ευσεβείς χριστιανοί.

Και οι δυο μαζί έζησαν θρησκευτικό βίο, ανέβηκαν στον Όλυμπο και σε άλλα όρη, ενώ επισκέφτηκαν και τα Ιεροσόλυμα με σκοπό να προσκυνήσουν τους Αγίους Τόπους.

Εκεί γύρω στο 340 μ.Χ. χειροτονήθηκαν ιερείς από τον επίσκοπο Μάξιμο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα Ιεροσόλυμα και οι δύο αξιώθηκαν να δουν σε όνειρο τη Θεοτόκο συνοδευόμενη από τους Αποστόλους Παύλο και Ανδρέα και τον Ευαγγελιστή Λουκά. Η Παναγία τούς έδωσε την εντολή να μεταβούν στην περιοχή της Αχαΐας όπου θα τους οδηγούσε η χάρη Της για να βρουν την ανάγλυφη εικόνα της, την οποία ιστορείται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς από κερί, μαστίχα και άλλα υλικά, και να χτίσουν στο σημείο εκείνο μονή.

Οι δύο αδελφοί έφυγαν από τα Ιεροσόλυμα, έφτασαν στο Αίγιο και από εκεί, αντί να ακολουθήσουν την κοίτη του Βουραϊκού ποταμού, ακολούθησαν την κοίτη του Κερυνίτου. Ύστερα από τετράωρη κουραστική πορεία έφτασαν στην Κλαπατσούνα και κοιμήθηκαν ανάμεσα στα τρία πλατάνια.

Τότε και πάλι εμφανίστηκαν στον ύπνο τους ο Πρωτόκλητος Ανδρέας και ο Ευαγγελιστής Λουκάς και τους είπαν να βαδίσουν ανατολικά προς τις όχθες του Βουραϊκού ποταμού που απείχε δύο ώρες, για να συναντήσουν μια αγνή και αγία βοσκοπούλα με το όνομα Ευφροσύνη, η οποία θα τους οδηγούσε στην ανεύρεση της εικόνας της Θεομήτορος.

Οι Άγιοι Πατέρες κατευθύνθηκαν στη Ζαχλωρού και με την υπόδειξη της Ευφροσύνης βρήκαν την 23η Αυγούστου του 362 μ.Χ. μέσα σε σπήλαιο την εικόνα της Κεχαριτωμένης κρατούσα στη δεξιά της τον Σωτήρα Χριστό. Η συγκεκριμένη εικόνα μέχρι και σήμερα φυλάσσεται στο Μέγα Σπήλαιο.

Μην χάσετε, λοιπόν, την ευκαιρία να επισκεφτείτε αυτό το όμορφο χωριουδάκι. Ο χώρος της εκκλησίας είναι μοναδικός. Η διαδρομή, επίσης, είναι υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας …ποτάμι, δάσος, βράχια που κόβουν την ανάσα. Σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε.

Παπαδημητρίου Θεώνη, Ξεναγός

Επικοινωνία με την Ξεναγό:

https://www.facebook.com/TheoniPapadimitriouTourGuide/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010067625491