Το Πινγκ Πονγκ λένε επιστημονικές μελέτες ότι είναι ένα άθλημα που υπόσχεται να βελτιώσει τα συμπτώματα του Πάρκινσον
Μετά από εβδομαδιαίες συνεδρίες με πινγκ πονγκ οι ασθενείς, σε πιλοτική μελέτη είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην ομιλία τους, στο γράψιμο, στο ντύσιμο, στο στρώσιμο στο κρεβάτι και στο περπάτημα.
Η άσκηση και η φυσιοθεραπεία είναι σημαντικοί, ολιστικοί τρόποι βελτίωσης της υγείας … γι ‘αυτό μια νέα μελέτη από το Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Fukuoka είναι τόσο ενδιαφέρουσα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πινγκ πονγκ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα του Πάρκινσον. Πινγκ πονγκ!
Το πινγκ-πονγκ, είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης που έχει αποδειχθεί στον γενικό πληθυσμό ότι βελτιώνει τον συντονισμό των χεριών-ματιών, ακονίζει τα αντανακλαστικά και τονώνει τον εγκέφαλο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ken-ichi Inoue, MD, του Πανεπιστημίου Fukuoka. «Θέλαμε να εξετάσουμε εάν άτομα με νόσο του Πάρκινσον θα μπορούσαν να δουν παρόμοια οφέλη που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να μειώσουν ορισμένα από τα συμπτώματά τους».
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια νευρολογική πάθηση που πλήττει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Ίδρυμα Πάρκινσον. Είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη νευροεκφυλιστική ασθένεια μετά το Αλτσχάιμερ.
Η ασθένεια προκαλείται από τη σταδιακή απώλεια της χημικής ουσίας του νευροδιαβιβαστικού εγκεφάλου που είναι γνωστή ως ντοπαμίνη. Μειωμένη ντοπαμίνη σημαίνει διαταραχή στη μεταφορά σημάτων στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση και τον συντονισμό, δίνοντας συμπτώματα όπως τρόμος ανάπαυσης, γενική βραδύτητα, δυσκαμψία των άκρων, μειωμένη στάση του σώματος, προβλήματα περπατήματος, κακή ισορροπία και αλλαγές στην ομιλία.
Η προκαταρκτική μελέτη περιελάμβανε 12 άτομα (μέση ηλικία 73 ετών) με ήπια έως μέτρια νόσο του Πάρκινσον, τα οποία είχαν διαγνωστεί κατά μέσο όρο για επτά χρόνια.
Οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν στην αρχή της μελέτης για να εκτιμήσουν τον τύπο και τον βαθμό των συμπτωμάτων που είχαν. Στη συνέχεια, είχαν μια συνεδρία πινγκ πονγκ μία φορά την εβδομάδα. Οι συνεδρίες περιελάμβαναν ασκήσεις τεντώματος και συγκεκριμένες ασκήσεις πινγκ πονγκ με επικεφαλής έμπειρους παίκτες πινγκ-πονγκ από το τμήμα Επιστήμης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Fukuoka. Τα συμπτώματα στη συνέχεια αξιολογήθηκαν ξανά σε τρεις μήνες και έξι μήνες (στο τέλος της μελέτης).
Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας εξηγεί τα αποτελέσματα: Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο στους τρεις μήνες όσο και στους έξι μήνες, οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην ομιλία, στο γράψιμο, στο ντύσιμο, στο κρεβάτι και στο περπάτημα. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν κατά μέσο όρο περισσότερες από δύο προσπάθειες να σηκωθούν από την αρχή της μελέτης σε σύγκριση με έναν μέσο όρο μιας προσπάθειας στο τέλος της μελέτης.
Είχαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στην έκφραση του προσώπου, τη στάση του σώματος, την ακαμψία, την αργή κίνηση και τους τρόμους των χεριών. Για παράδειγμα, για τη δυσκαμψία των μυών του αυχένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα συμπτώματα και βαθμολόγησαν κάθε συμμετέχοντα σε κλίμακα μηδέν έως τεσσάρων με βαθμολογία ενός που αντιπροσωπεύει ελάχιστη ακαμψία, δύο αντιπροσωπεύουν ήπια ακαμψία, τρεις αντιπροσωπεύουν μέτρια ακαμψία και τέσσερις αντιπροσωπεύουν σοβαρή ακαμψία.
Για όλους τους συμμετέχοντες στην αρχή της μελέτης ήταν τρεις σε σύγκριση με μια μέση βαθμολογία δύο στο τέλος της μελέτης.
«Ενώ αυτή η μελέτη είναι μικρή, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά επειδή δείχνουν το pingpong, μια σχετικά φθηνή μορφή θεραπείας, μπορεί να βελτιώσει ορισμένα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον», δήλωσε ο Inoue.
«Μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη σχεδιάζεται τώρα για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων». Η έρευνα θα παρουσιαστεί στην 72η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον Απρίλιο του 2020.