Όπου βογκάει το πολυκάραβο λιμάνι
απ’ άγριο κύμ’ απλώνεται δαρμέν’ η χώρα,
και δε θυμάται μήτε σαν ονείρου πλάνη
τα πρωτινά μετάξια της τα πλουτοφόρα.

Πολύκαρπα τ’ αμπέλια την πλουτίζουν τώρα,
το κάστρο της φορεί, παλαιικό στεφάνι,
δίψα του ξένου, Φράγκου, Τούρκου, από την ώρα
που το διπλοθεμέλιωσαν οι Βενετσάνοι.

Ένα βουνό αποπάνω της αγρυπνοστέκει,
 κι ο Παρνασσός λευκοχαράζει στον αέρα
βαθιά, κι ο ρουμελιώτης ο Ζυγός παρέκει·

[…]

Κωστής Παλαμάς, «Πατρίδες»

 

 

«Πάτρα». Μια λέξη που κρύβει πίσω της μακραίωνη ιστορία, χρώματα, αρώματα, μύθους.

Βουνά και λόφοι με μυστικά. Άρωμα θάλασσας. Πλακόστρωτοι δρόμοι. Αρχαία μνημεία. Πλατείες γεμάτες ζωή. Λαϊκή φαντασία και δοξασίες. Και φυσικά, όλα αυτά με ένα πολύχρωμο φόντο … το καρναβάλι.

 

Γιατί να επισκεφτείς την Πάτρα;

 

Για τα Ρωμαϊκά μνημεία της, που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της. 
Το Ρωμαϊκό Ωδείο ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα στην Άνω Πόλη, κατασκευασμένο τον 2ο αιώνα π.Χ. Δίπλα του βρίσκεται το Ρωμαϊκό Στάδιο ή αλλιώς Αμφιθέατρο – Στάδιο το οποίο φαίνεται να θεμελιώθηκε επί βασιλείας του Δομιτιανού γύρω στο 80 – 90 π.Χ. και φέρεται να ήταν δώρο του αυτοκράτορα στην πόλη για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την δημιουργία ρωμαϊκής αποικίας σε αυτή . Στα υπόλοιπα ρωμαϊκά μνημεία συγκαταλέγονται το αρχαίο υδραγωγείο και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, τα ερείπια του οποίου βρέθηκαν κοντά στο Ωδείο και μαρτυρούν την έντονη πολιτιστική ζωή στην πόλη τον 1ο αιώνα μ.Χ., τότε που η Πάτρα ήταν ρωμαϊκή αποικία.

 

 

 

 

Για το Μεσαιωνικό Κάστρο, έργο του Ιουστινιανού.

Χτισμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ. στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, το Κάστρο με τα τείχη, τους προμαχώνες, τους πύργους, τις τάφρους και τον τριγωνικό περίβολο στέκεται περήφανα σε ένα χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού. Μάλιστα, παραμένει ζωντανό, καθώς εκεί λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις.

 

 

Το Χαμάμ

Τα λουτρά Χαμάμ κτίστηκαν επί Ενετοκρατίας και διατηρήθηκαν από τους Τούρκους, για τους οποίους η συνήθεια των θερμών λουτρών αποτελεί ιεροτελεστία. Συγκαταλέγονται στα παλαιότερα σωζόμενα σε χρήση θερμόλουτρα στην Γηραιά Ήπειρο. Καθαρισμός σώματος και εξαγνισμός ψυχής λοιπόν για όποιον το επιθυμεί, αφού το χαμάμ είναι ανοιχτό για το κοινό.

 

 

Το θέατρο Απόλλων

Το στολίδι της πλατείας Γεωργίου Α’ το οποίο αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Είναι ένα από τα πρώτα θέατρα όπερας στην Ευρώπη. Κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του Τσίλερ. Σήμερα στεγάζεται εδώ το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

https://itravelling.gr/

 

 

Για τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα

Είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στην Ελλάδα και ο τέταρτος μεγαλύτερος ναός βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια, μετά τον Καθεδρικό ναό της Σωτηρίας του Ρουμανικού Λαού στο Βουκουρέστι, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και τον Καθεδρικό Ναό Αλεξάντρ Νέφσκυ στη Σόφια. Πρόκειται για τον 16ο κατά σειρά μεγαλύτερο ναό της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

 

Για το καρναβάλι

Το πιο χρωματιστό και τρελό καρναβάλι στην Ελλάδα. Κυνήγι θησαυρού, εκδηλώσεις, σοκολατοπόλεμος και χορευτικά έθιμα δίνουν ρυθμό στην πόλη και την αφήνουν «ξάγρυπνη» για μέρες.

 

 

 

 

Για την Μαυροδάφνη και την Τεντούρα

 

·       Το 1854 ο Γερμανός σταφιδέμπορας Γουστάβος Κλάους εγκαταστάθηκε λίγο έξω από την Πάτρα. Εκεί έφτιαξε την πρώτη γλυκιά μαυροδάφνη. Ο Κλάους ονόμασε έτσι το κρασί προς τιμήν της αγαπημένης του που λεγόταν Δάφνη. Το χρώμα της είναι σχεδόν μαύρο και έχει έντονα αρώματα από αποξηραμένο δαμάσκηνο και μαύρη σταφίδα.

·       Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας. Σύμφωνα με την παράδοση η προέλευση της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως σαν χωνευτικό λικέρ.

 

Παπαδημητρίου Θεώνη, Ξεναγός