Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γεωπάρκων, της UNESCO, αξιολόγησε θετικά τον φάκελο της ελληνικής πρότασης να ενταχθεί το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης στη λίστα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων και αποφάσισε να την προωθήσει -μαζί με άλλες οχτώ προτάσεις- προς έγκριση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που θα γίνει τον προσεχή Απρίλιο.

Έτσι, μια σημαντική περιοχή, σπάνια για τον γεωλογικό και γεωφυσικό της πλούτο, που βρίσκεται στα όρια της ΠΕ Κοζάνης και Γρεβενών, αναμένεται να προστεθεί στα παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέλθει στα 169 πάρκα προερχόμενα από 44 χώρες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των γεωλογικών σχηματισμών παρουσιάζει η περιοχή της Δεσκάτης και του όρους Βούρινου στην Κοζάνη, με έντονα υπολείμματα της Παλαιοζωικής εποχής, δηλαδή πριν από 540-250 εκατ. χρόνια. Ήδη προγραμματίζονται ήδη εργασίες αναμόρφωσης του αύλειου χώρου του παλιού δημοτικού σχολείου στον Παλιουριά, όπου θα λειτουργήσει έκθεση πετρωμάτων και απολιθωμάτων της μακρινής αυτής εποχής.

Στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί ήδη τα Γεωπάρκα Χελμού- Βαυαρικός ποταμός, στο νησί της Λέσβου, στον Ψηλορείτη, στη Σητεία και το Γεωπάρκο του Βίκου- Αώου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UNESCO, τα νέα Γεωπάρκα που προτείνονται προς τελική έγκριση στην Εκτελεστική Επιτροπή είναι τα ακόλουθα: Vestjylland Δανία, Saimaa Φινλανδία, Thuringia Inselberg-Drei Gleichen Γερμανία, Γρεβενά-Κοζάνη Ελλάδα, Belitong Ινδονησία, Aspromonte Ιταλία, Majella Ιταλία, Όρη Holy Cross, Πολωνία.