Το πρώτο του διεθνές ταξίδι μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποιεί ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έφτασε σήμερα στο Ιράκ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πάπα στη χώρα αυτή.

Παρότι ο επιδημιολογικός κίνδυνος δεν έχει περάσει και ενώ εκφράζονται και φόβοι για την ασφάλεια του ταξιδιού, ο 84χρονος Πάπας χαρακτήρισε την επίσκεψη του «επιβεβλημένο καθήκον».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, θα προσπαθήσει να καθησυχάσει την φθίνουσα χριστιανική κοινότητα και να επιδιώξει δια-θρησκευτικό διάλογο συναντώντας τον μεγάλο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, τον ανώτατο ηγέτη για τους σιίτες του Ιράκ και του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, ο Πάπας θα κυκλοφορήσει μόνος σε έρημους λόγω του lockdown δρόμους, που ανακατασκευάσθηκαν για την περίσταση, στην χώρα που κατέγραψε αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19, με περισσότερα από 5.000 ημερησίως.

Περίπου 10.000 Ιρακινοί, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας επιφορτίζονται με την προστασία του Πάπα, ο οποίος θα μετακινείται με θωρακισμένο όχημα, ελικόπτερο και αεροπλάνο, πετώντας ορισμένες φορές και επάνω από εδάφη που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πάπας δεν θα έχει επαφή με το πλήθος, αφού οι Ιρακινοί θα παρακολουθήσουν την επίσκεψη από τις τηλεοράσεις τους.

Τον Ποντίφικα υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά Αλ-Καντίμι. Στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στη Βαγδάτη, ο Πάπας δήλωνε:

«Είναι ένα εμβληματικό ταξίδι και ένα καθήκον απέναντι σε έναν τόπο που έχει μαρτυρήσει εδώ και πολλά χρόνια», αναφέρει το BBC.

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι οι Χριστιανοί του Ιράκ δεν μπορούν «να απογοητευτούν για δεύτερη φορά», αναφερόμενος στην ματαίωση του ταξιδιού του πάπα Ιωάννη – Παύλου του Β’ το 1999 όταν οι συνομιλίες με την τότε κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν καταρρεύσει.

Δύο δεκαετίες μετά, μια από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες του κόσμου βλέπει τον πληθυσμό του να μειώνεται από 1,4 εκατομμύρια σε μόλις 250.000, αποτελώντας λιγότερο από το 1% του συνόλου των Ιρακινών.

Πολλοί από αυτούς έχουν διαφύγει στο εξωτερικό για να γλιτώσουν από τη βία που μαστίζει τη χώρα μετά το 2003 και την καθαίρεση του Σαντάμ.

Αύριο, για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο πάπας θα γίνει δεκτός στην ιερή πόλη Νατζάφ από τον μεγάλο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, έναν 90χρονο αξιοσέβαστο θρησκευτικό ηγέτη που δεν έχει ποτέ εμφανισθεί δημόσια.

Ο πάπας θα συμμετάσχει αύριο σε προσευχή στην Ουρ, την κοιτίδα του Αβραάμ στο νότιο Ιράκ, μαζί με σιίτες, σουνίτες, γιαζίντι και σαβαίους θρησκευτικούς αξιωματούχους.

Πηγή: cnn.gr