**ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΧΗΜΕΙΑΣ **

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, απονέμει φέτος το Νόμπελ Χημείας σε δύο ερευνήτριες για την από κοινού ανάπτυξη μεθόδου επεξεργασίας του γονιδιώματος (DNA), CRISPR/Cas9, το λεγόμενο και «γενετικό ψαλίδι», με τη βοήθεια του οποίου οι επιστήμονες μπορούν να ΑΛΛΑΞΟΥΝ το DNA ΖΩΩΝ, ΦΥΤΩΝ και μικροοργανισμών.

Εδώ να κάνουμε μια μικρή παρένθεση και να αναφερθούμε στην Ντόλυ.

Η είσοδος της Ντόλυ στον κόσμο ήταν ίσως η πρώτη και μοναδική φορά που ο κόσμος γενικά θα νοιαζόταν για τη γέννηση ενός προβάτου. Ήταν το πρώτο ζώο που κλωνοποιήθηκε ποτέ από το κύτταρο ενός άλλου ενήλικου ζώου, μέσω μιας επίσης όπως την παρουσίασαν πρωτοποριακής τεχνολογικής διαδικασίας που ονομάζεται μεταφορά πυρηνικών σωματικών κυττάρων.

Αυτό όμως που δεν είδαμε στις οθόνες μας και δεν πληροφορηθήκαμε στη συνέχεια είναι ότι η Ντόλυ στα λίγα χρόνια που έζησε μαστιζόταν με πολύ σοβαρά θέματα υγείας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι γερνούσε με επιταχυνόμενο ρυθμό, αναπτύσσοντας αρθρίτιδα σε ηλικία πέντε ετών και, τέλος, μια περίπτωση προοδευτικής πνευμονικής νόσου. Η Ντόλυ υποβλήθηκε σε ευθανασία 6 χρόνια μετά την γέννηση της.

Η γενετική τροποποίηση για την οποία έλαβαν φέτος το Νόμπελ Χημείας στοχεύει κυρίως στο να παράγουν πιο παραγωγικά κοτόπουλα και αγελάδες. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, οι φυλές αγελάδων γαλακτοπαραγωγής που μπορούν να επιβιώσουν σε ζεστά, τροπικά περιβάλλοντα τείνουν να παράγουν πολύ λιγότερο γάλα. Επιστήμονες στην Σκωτία συνεργάζονται ήδη με ομολόγους τους στην Αιθιοπία, την Κένυα, τη Νιγηρία, την Τανζανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελετούν τρόπους επεξεργασίας των γονιδίων τροπικών φυλών βοοειδών για να τους δώσουν γενετικά χαρακτηριστικά που κάνουν τις αγελάδες πιο παραγωγικές, ενισχύοντας πιθανώς το γάλα και την παραγωγή πρωτεϊνών.

Η κακοποίηση των ζώων αλλά και ο αντίκτυπος που θα έχει στην υγεία των ανθρώπων που θα καταναλώνουν αυτά τα τροποποιημένα τρόφιμα προμηνύεται εφιαλτικός. Η απληστία των ανθρώπων για μεγαλύτερη απόδοση, παραγωγή και κερδοφορία οδηγεί την κοινωνία μας σε φρικαλεότητες.

Αντί να προστατεύουμε αυτό που η φύση με σοφία εποίησε, αντιθέτως επιβραβεύουμε την μετάλλαξη του φυσικού μας κόσμου? Αντί να σταματήσουμε την αλόγιστη σπατάλη πόρων για λίγα κιλά κρέας και να επενδύσουμε σε ανθρώπινες φυτικές τροφές και όχι ζωοτροφές, αντιθέτως προσπαθούμε να φτιάξουμε μεταλλαγμένα ζώα που δεν θα αισθάνονται πόνο και θα παράγουν περισσότερο???

#νόμπελ #νομπελχημειας #CRISPR #γονιδιακήεπεξεργασία #γονιδιακήτροποποιηση

Διάδωσε το νέο γιατί λόγω της χθεσινής γιορτής της δημοκρατίας και των ιστορικών γεγονότων, χάθηκε η πληροφορία του σκανδάλου του Νόμπελ Χημείας

Πηγή: veganworld.gr