Κάθε ώρα ύπνου πριν από τα μεσάνυχτα αξίζει δύο μετά τα μεσάνυχτα. Οι παππούδες και οι παππούδες σας (και οι μεγάλοι παππούδες) τηρούσαν πιθανώς αυτό το φρικτό ρητό. «Η μυθολογία είναι ατυχής, επειδή δεν υπάρχει μαγεία σαν κολοκύθα», λέει ο Δρ Matt Walker, επικεφαλής του εργαστηρίου Sleep and Neuroimaging στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Και ενώ δεν συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο σε εσάς ή την ποιότητα του ύπνου σας με τα μεσάνυχτα, πολλοί αναρωτιούνται: Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για ύπνο;

Ο Walker λέει ότι η ποιότητα του ύπνου σας αλλάζει καθώς η νύχτα φεύγει. «Η ώρα της νύχτας όταν κοιμάσαι κάνει μια σημαντική διαφορά όσον αφορά τη δομή και την ποιότητα του ύπνου σου», εξηγεί. Ο ύπνος σας αποτελείται από μια σειρά κύκλων 90 λεπτών κατά τη διάρκεια των οποίων ο εγκέφαλος κινείται από βαθύ, μη γρήγορο ύπνο κίνησης (εκτός REM) στον ύπνο REM. «Αυτός ο κύκλος 90 λεπτών είναι αρκετά σταθερός όλη τη νύχτα», εξηγεί ο Walker. «Αλλά αλλάζει η αναλογία των μη REM προς REM ύπνου.»

Λέει ότι ο ύπνος χωρίς REM τείνει να κυριαρχεί στους κύκλους ύπνου σας στις αρχές της νύχτας. Όμως, καθώς το ρολόι σέρνεται προς το ξημέρωμα, ο ύπνος REM μειώνεται. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή έρευνα έχει δείξει ότι ο ύπνος χωρίς REM είναι βαθύτερος και πιο αποκαταστατικός από τον ελαφρύτερο, ύπνο REM που ονειρεύεται – αν και ο Walker λέει και οι δύο προσφέρουν σημαντικά οφέλη.

Τι σχέση έχει αυτό με τον τέλειο ύπνο; Η μετάβαση από τον ύπνο εκτός REM σε REM συμβαίνει σε συγκεκριμένες ώρες της νύχτας ανεξάρτητα από το πότε πηγαίνετε στο κρεβάτι, λέει ο Walker. Έτσι, εάν χτυπήσετε το σάκο πολύ αργά – στις 3 π.μ. – ο ύπνος σας θα γείρει προς ελαφρύτερο, βαρύ REM ύπνο. Και αυτή η μείωση στον βαθύ, αποκαταστατικό ύπνο μπορεί να σας αφήσει γοητευτικό και αμβλύ την επόμενη μέρα.