Ζευγάρι γοητευτικών κύκνων (Cygnus olor) παρατηρήθηκε στους υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Οι χειμωνιάτικοι επισκέπτες σύμβολο χάρης και ομορφιάς καταγράφηκαν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 πλησίον των εκβολών του Αχελώου.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ένα πολύπλοκο και σύνθετο οικοσύστημα που βρίσκεται στην Δυτική Ελλάδα. Αποτελεί έναν από τους σημαντικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας της χώρας και χαρακτηρίζεται για την πλούσια ορνιθοπανίδα της αν και έχει δεχτεί έντονη επίδραση και επιρροές από τις ανθρώπινες δραστηριότητες διατηρεί ακόμη σημαντική οικολογική αξία.

Στην προστατευόμενη περιοχή μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 280 είδη πουλιών και την διαχείριση του Εθνικού Πάρκου έχει αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων.

Οι βουβόκυκνοι μεταναστεύουν από την Βόρεια Ευρώπη προς τη Μεσόγειο για καλύτερη εξεύρεση τροφής. Ταξιδεύουν την ημέρα γιατί προσανατολίζονται καλύτερα εκμεταλλευόμενοι τα θερμά ανοδικά ρεύματα του αέρα κερδίζοντας ύψος χωρίς να χτυπούν τα φτερά τους και να καταναλώνουν ενέργεια. Το χαρακτηριστικό τους είναι ο σχηματισμός V πετώντας σε μεγάλο ύψος αναπτύσσοντας μεγάλες ταχύτητες.

Πτηνό αναγνωρίσιμο ο κύκνος, αναπαράγεται το χειμώνα σε ανοιχτά νερά, αφού αντέχει το κρύο αρκεί να μην παγώσει το νερό και το καλοκαίρι σε λίμνες με καλαμώνες. Τον χειμώνα εμφανίζεται κυρίως στην λιμνοθάλασσα της Κλείσοβα, την Θολή τον Παλιοπόταμο και τη δυτική πλευρά της κεντρικής λιμνοθάλασσας. Οι αριθμοί τους κυμαίνονται, από λίγα άτομα έως και πάνω από 1.000 (το 1994 και το 2002).

Διακρίνεται για το πορτοκαλοκόκκινο ράμφος, τον μακρύ και ευέλικτο λαιμό, τα μεγάλα πόδια με το βαρύ σώμα. Εχει μήκος 1,4-1,5 μέτρα ενώ το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 2-2,5 μέτρα.

Τρέφεται κυρίως με ρίζες υδρόβιων φυτών, σπόρους, σκουλήκια και όστρακα. Κατασκευάζει την φωλιά τους στο έδαφος ή σε σωρό βλάστησης από υδρόβια φυτά στις όχθες λιμνών και στα έλη. Το θηλυκό επωάζει περίπου 6 αυγά και όταν γεννηθούν οι νεοσσοί, οι γονείς τους τα φροντίζουν επί αρκετούς μήνες.

Ο κύκνος αποτελεί σύμβολο ομορφιάς, γοητείας αγνότητας και αφοσίωσης. Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα υδρόβια πουλιά.

 

 
 


Κείμενο-φωτογραφίες-video:
Διονύσης Μαμάσης Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, d.mamasis@gmail.com