Για χρηματιστηριακή απάτη κατηγορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τέσσερις ομογενείς επιχειρηματίες, καθώς, σύμφωνα με την αγωγή, προσπάθησαν να εξαπατήσουν επενδυτές αποσπώντας το ποσό των 45 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), o 45χρονος Καλλίστρατος Καμπυλαυκάς από το Moorpark της Καλιφόρνια απέκρυψε ότι έχει τον έλεγχο της εισηγμένης εταιρείας Airborne Wireless Network, στο πλαίσιο μιας φερόμενης απάτης που επέτρεψε σε αυτόν και τους συνεργάτες του να αποκομίσουν 23 εκατ. δολάρια πουλώντας μετοχές της Airborne, ενώ ταυτόχρονα συγκέντρωσε 22 εκατ. δολάρια από επενδυτές μέσω δημόσιων και ιδιωτικών προσφορών.

Ο ομογενής από την Καλιφόρνια φέρεται να έχει συνεργαστεί με τον πατέρα του και άλλους πέντε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο “pump-and-dump”. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τιμή και η συναλλαγματική αξία των μετοχών μεγεθύνεται τεχνητά, ώστε, όταν ανέβει πολύ, να πουληθούν οι μετοχές ακριβά σε ανυποψίαστους επενδυτές που θα δουν την αξία της μετοχής να “ξεφουσκώνει” στα χέρια τους.

Σύμφωνα με την SEC, ο Καμπυλαυκάς και η οικογένειά του ξόδεψαν περίπου 9,2 εκατ. δολάρια για να αγοράσουν ακίνητα στη Νότια Καλιφόρνια, περισσότερα από 4,3 εκατ. δολάρια για να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και περισσότερα από 450.000 δολάρια για εργασίες στην κατοικία τους.

Πώς παραπλανήθηκαν οι επενδυτές

Μέσω μιας διαφημιστικής καμπάνιας για την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων τηλεοπτικών διαφημίσεων, ο επιχειρηματίας “φούσκωσε” τη μετοχή της Airborne, ανεβάζοντάς την από 3,33 δολ. το 2016 στα 103 δολ. τον Φεβρουάριο του 2017. Σήμερα η μετοχή της εταιρείας έχει μηδενική διαπραγματευτική δραστηριότητα και η τιμή της είναι στα 0,0004 δολάρια. Οι φερόμενοι ως συνεργάτες του Καμπυλαυκά περιλαμβάνουν τον 74χρονο πατέρα του, Τιμολέοντα Καμπυλαυκά, και τους Παναγιώτη Μποβολή, Έρικ Σέφεϊ, Χρυσήλιο Χρυσηλίου και Μόσε Ράμπιν. Επίσης τον 71χρονο Τζακ Έντουαρντ Ντάνιελς, ο οποίος περιγραφόταν από την ίδια την εταιρεία σε διάφορες χρονικές στιγμές ως διευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής.

Για να αυξήσουν τη ζήτηση για τις μετοχές της Airborne οργάνωσαν μια διαφημιστική καμπάνια που περιελάμβανε υλικό στο Διαδίκτυο, σε έντυπα αλλά και στην τηλεόραση. Ο Καμπυλαυκάς, μέσω της Airborne, του Ντάνιελς και τρίτων μερών, ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις για να προσελκύσει πιθανούς επενδυτές, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η Airborne βρισκόταν υπό τον έλεγχό του. Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας η τιμή της μετοχής της Airborne διογκώθηκε και ο Καμπυλαυκάς και οι συνεργάτες του προχώρησαν στην πώληση 11,8 εκατ. μετοχών σε ανυποψίαστους επενδυτές, αποκομίζοντας κέρδη άνω των 22 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το “όχημα” του Καμπυλαυκά ήταν η Ample-Tee Inc., μια εταιρεία-κέλυφος που αγόρασε 350.000 δολ. τον Οκτώβριο του 2015. Ο κατηγορούμενος φέρεται να απέκρυψε ότι η Ample-Tee βρισκόταν στην ιδιοκτησία του, δίνοντας τις μετοχές που τελούσαν υπό περιορισμούς μεταβίβασης στον CEO Τζ. Ε. Ντάνιελς, όπως και μετοχές αξίας περίπου 13,6 δολαρίων στον πατέρα του και σε άλλους φερόμενους συνεργάτες.

SEC: Χειραγώγησε τη μετοχή της εταιρείας

“Ο Καμπυλαυκάς ενορχήστρωσε ένα σχέδιο για να εξαπατήσει τους λογιστές, να αποκρύψει από τους επενδυτές την πραγματική ιδιοκτησία μιας εισηγμένης εταιρείας και στη συνέχεια να χειραγωγήσει τη μετοχή της εταιρείας”, δήλωσε η Jennifer S. Leete, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Δίωξης της SEC, στο πλαίσιο της αγωγής που κατέθεσε η Επιτροπή στις 2 Μαρτίου 2021 σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Οι κατηγορούμενοι “συμπλήρωσαν ψευδώς τα έγγραφα μεταφοράς μετοχών, ενώ προχώρησαν και σε άλλες ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις για να πείσουν τους brokers να αποδεχτούν τις μετοχές προς κατάθεση και να τις “καθαρίσουν” ώστε να πουληθούν στο κοινό”, ανέφερε η SEC.

“Καθ’ όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους ο Καμπυλαυκάς, η Airborne ή ο Ντάνιελς δεν αποκάλυψαν ότι ο Καμπυλαυκάς κατείχε σημαντικό ποσοστό, ούτε αποκάλυψαν το γεγονός ότι, την ώρα που η Airborne αντλούσε χρήματα από επενδυτές, αυτός και οι συνεργάτες του πουλούσαν μετοχές αξίας εκατομμυρίων στο χρηματιστήριο”, αναφέρει η ενάγουσα επιτροπή.

Με την αγωγή η SEC στοχεύει σε ποινικές κυρώσεις και στην αποστέρηση των κερδών που αποκτήθηκαν από τους κατηγορούμενους. Οι ομογενείς και οι συνεργάτες τους κατηγορούνται για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς νόμους των ΗΠΑ περί κινητών αξιών. Ένας από τους κατηγορούμενους, ο Ραμπίν, συμφώνησε σε συμβιβασμό, χωρίς όμως να αποδέχεται ή να αρνείται τους ισχυρισμούς της Επιτροπής. Εάν εγκριθεί ο συμβιβασμός από το δικαστήριο, ο Ραμπίν θα κληθεί να πληρώσει 125.000 δολάρια πρόστιμο και να αποκλειστεί από οποιαδήποτε συνεργασία αφορά έκδοση ή διαπραγμάτευση μετοχής.

Ποια είναι η Airborne Wireless Network

Η εταιρεία από τη Νεβάδα έχει έδρα στο Simi Valley της Καλιφόρνια και ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011 με την επωνυμία Ample-Tee Inc. και αντικείμενο την πώληση εργονομικών προϊόντων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Τον Μάιο του 2016 η Ample-Tee μετονομάστηκε σε Airborne Wireless Network και άλλαξε το αντικείμενό της σε “ανάπτυξη, εμπορία και αδειοδότηση ενός υψηλής ταχύτητας ευρυζωνικού ασύρματου δικτύου που συνδέει εμπορικά αεροσκάφη κατά την πτήση” και, όπως αναφέρεται στον σκοπό της, “χρησιμοποιεί εμπορικά αεροσκάφη ως μίνι δορυφόρους”.

Πηγή: capital.gr