Βάνδαλοι και αρνητές του Ολοκαυτώματος βεβήλωσαν μνημείο αφιερωμένο σε 642 ψυχές που εκτέλεσαν οι Ναζί σε χωριός της Γαλλίας το 1944.

Στον βανδαλισμό ενός μνημείου στη Γαλλία, το οποίο είναι αφιερωμένο στα θύματα των θηριωδιών των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προχώρησαν άγνωστοι, οι οποίοι έγραψαν με σπρέι τη λέξη «ψεύτες» επάνω στη λέξη «μάρτυρες» που υπάρχει στο μνημείο, ενώ έγραψαν επίσης «Πότε θα ειπωθεί η αλήθεια; Ο Ρέινουαρντ έχει δίκιο».

Βεβήλωσαν με σβάστικες εβραϊκό νεκροταφείο στη Γαλλία
© AFP 2020 / PREFECTURE DU BAS-RHIN
Βεβήλωσαν εβραϊκό νεκροταφείο στη Γαλλία: Σβάστικες και συνθήματα πάνω σε τάφους – Φωτογραφίες

Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Οραντούρ-σουρ-Γκλαν, (Oradour-sur-Glane), στο οποίο 642 άτομα, μεταξύ των οποίων 247 παιδιά, πυροβολήθηκαν και κάηκαν από τους Ναζί κατακτητές.

Οι γαλλικές αρχές συντήρησαν σκοπίμως τα ερείπια όπου βρήκαν τον θάνατο όλες αυτές οι ψυχές, ώστε όλοι να θυμούνται τα εγκλήματα των Ναζί αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων να έχουν έναν χώρο να θυμούνται τους δικούς τους.

Τα ερείπια του χωριού Οραντούρ-σουρ-Γκλαν στη Γαλλία
© CC0
Τα ερείπια του χωριού Οραντούρ-σουρ-Γκλαν στη Γαλλία όπου Ναζί εκτέλεσαν αθώους Γάλλους

Η φράση που έγραψαν οι βάνδαλοι στο μνημείο, αναφέροντας το όνομα «Ρέινουαρντ», αφορά στον Γάλλο ιστορικό και αμφισβητία του Ολοκαυτώματος, Βίνσεντ Ρέινουαρντ, ο οποίος φυλακίστηκε για ένα χρόνο, επειδή μοίραζε φυλλάδια που αμφισβητούσαν τη σφαγή στο χωριό, ενώ έλαβε ακόμα μια διετή ποινή για άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Η βεβήλωση του μνημείου έχει προκαλέσει σοκ και οργή τόσο στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στις αρχές.

«Σκεφτόμαστε τον επιζώντα μας [της σφαγής], τον Ρόμπερτ Χέμπρας, σκεφτόμαστε όλες τις οικογένειες των θυμάτων. Πρέπει να αγωνιστούμε ασταμάτητα ενάντια στον ρεβιζιονισμό και τον αρνητισμό. Πρέπει να πολεμήσουμε μαζί ενάντια σε αυτή τη μάστιγα», δήλωσε ο δήμαρχος του χωριού.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι «όλα θα γίνουν» για να εντοπιστούν αυτοί που βανδάλισαν το Κέντρο Μνήμης.

Η τραγική ιστορία της θηριωδίας

Το 1944, στρατεύματα από ένα τμήμα των SS σκότωσαν 642 κατοίκους του χωριού, αφού πρώτα μερικούς τους οδηγούσαν σε αχυρώνες και σε μια τοπική εκκλησία και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στις δομές. Άλλοι κάτοικοι πυροβολήθηκαν. Ο Ρόμπερτ Χέμπρας, ήταν μεταξύ των ελάχιστων  επιζώντων. Κατάφερε να μείνει ζωντανός, κρυμμένος κάτω από ένα σωρό νεκρών σωμάτων.

Σε αντίθεση με άλλους τόπους σφαγής, οι οποίοι ξαναχτίστηκαν, ή μετατράπηκαν σε μνημεία, οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν να διατηρήσουν τα ερείπια του χωριού, με τον πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκολ να διατάζει ότι θα πρέπει να μαρτυρούν τα βάρβαρα εγκλήματα των Ναζί. Το χωριό επισκέπτονται κάθε χρόνο 300.000 τουρίστες και Γάλλοι κάτοικοι.

Είναι ακόμη άγνωστο γιατί οι Ναζί αποφάσισαν να σφαγιάσουν τους κατοίκους, καθώς το συγκεκριμένο χωριό δεν αποτελούσε κέντρο μαχητών της αντίστασης. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η σφαγή ήταν μια πράξη αντιποίνων, για την απαγωγή ενός Γερμανού στρατιώτη από τη γαλλική αντίσταση.

πηγή: https://sputniknews.gr/