Η Αικατερίνη (Κατερίνα) Μονογυιού
Βουλευτής Κυκλάδων με την Νέα Δημοκρατία
 
μιλά στους:
 
Παπαδοπούλου Χρυσή
και
Μαρκόπουλο Χ. Θωμά
 
 
Θεωρείς ότι τα στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή της σύγχρονης γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αρχίσει να υποχω-ρούν;
 
 
Οι αγώνες των γυναικών για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους σε κοινωνικό, προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο έχουν κερδηθεί πολλές δεκαετίες πριν. Σίγουρα η αντιμετώπιση των γυναικών, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν και στη συντριπτική πλειοψηφία αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άντρες συναδέλφους τους. Παρ’ όλα αυτά, είναι αναγκαίο, να εξαλειφθούν τελείως κάποια στερεότυπα που δυστυχώς, ακόμα καλά κρατούν. Συνήθως, πρόκειται για ελάχιστες και μεμονωμένες περιπτώσεις. Η σύγχρονη γυναίκα έχει αποδείξει πολλές φορές τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της που καταφέρνει καθημερινά να ισορροπεί ανάμεσα στον επαγγελματικό, προσωπικό και κοινωνικό τομέα. Μπορεί ταυτόχρονα να είναι μητέρα, γυναίκα και άριστη επαγγελματίας συμμετέχοντας ενεργά στα κέντρα λήψης αποφάσεων με μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα στερεοτυπικές συμπεριφορές, που αν και είναι ελάχιστες, θα πρέπει να εξαλειφθούν.
 
 
Προέρχεσαι από μια αμιγώς κοινωνικά ενεργή οικογένεια μα με πλούσια πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνδέονται οι εμπειρίες σου από το οικογενειακό κομμάτι με την σημερινή πολιτική σου πορεία;
 
 
Προέρχομαι από μια οικογένεια πολύ δεμένη, πολύ υποστηρικτική και που πάντα είχε ως γνώμονα την αγάπη, την οποία και εκδηλώνει άμεσα. Το γεγονός ότι η οικογένεια μου ήταν κοινωνικά και πολιτικά ενεργή με έμαθε να θέλω να είμαι κοντά στους ανθρώπους του τόπου μου και να έχω ενσυναίσθηση απέναντί τους. Η ενσυναίσθηση ήταν και είναι βασική αρχή στην οικογένεια μου, χωρίς αυτή δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει τα προβλήματα των ανθρώπων, ούτε και να προβεί άμεσα στις σωστές λύσεις. Θεωρώ λοιπόν, ότι αυτό που με βοήθησε στην μέχρι τώρα πολιτική μου πορεία δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι η οικογένεια μου ήταν πολιτικά ενεργή, όσο οι αρχές που έχω λάβει, αλλά και το γεγονός ότι έχω μεγαλώσει στη Μύκονο και έχω συναναστραφεί με τους Κυκλαδίτες από τα γεννοφάσκια μου.
 
 
Ποια συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στην κοινωνία, το επιχειρείν και στην πολιτική;
 
 
Πιστεύω ότι όταν κάποιος θέλει κάτι πολύ, πάντα το καταφέρνει. Αυτό το οποίο συνήθως μας αποσπά από τον στόχο μας είναι ο φόβος μιας επικείμενης αποτυχίας. Αυτό που θα συμβούλευα τις γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στη κοινωνία, το επιχειρείν και στην πολιτική είναι να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και, κυρίως, να μη φοβούνται. Στις ηγετικές θέσεις η γυναικεία οπτική είναι απαραίτητη και δίνει το στίγμα που έλειπε, γι’ αυτο οι γυναίκες θα πρέπει να αντλούν δύναμη από τον εαυτό τους και να μένουν προσηλωμένες στο στόχο τους. Ό,τι και να έχει στόχο ο καθένας μας σίγουρα φαντάζει δύσκολο και ακατόρθωτο, όταν όμως η θέληση υπερτερεί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Ακόμα όμως και να αποτύχουμε θα ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και αυτό ίσως έχει και τη μεγαλύτερη σημασία.
 
 
Τι γεύση, τι εικόνες σου άφησε το πρόσφατο ταξίδι σου στην δυναμική και ακμάζουσα, ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ; 
 
 
Στις αρχές Ιουνίου παρευρέθηκα στην επετειακή εκδήλωση της Ομογένειας για τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που διοργάνωσε το «Sail to Freedom». Για τις ανάγκες της εκδήλωσης μετέφερα στην Αμερική το ακριβές αντίγραφο της ενδυμασίας της ηρωίδας Μαντώ Μαυρογένους από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου. Ήταν τιμή για εμένα να εκπροσωπήσω την Βουλή των Ελλήνων σε μία τόσο σημαντική και συμβολική εκδήλωση.
Τόσο στις Η.Π.Α. όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη, η ελληνική Ομογένεια παραμένει ενωμένη σαν μία γροθιά, διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη, την παράδοση, τις αξίες και τα ιδανικά, κάνοντας υπερήφανο τον απανταχού ελληνισμό. 
 
 
Η πατρίδα μας συνολικά αλλά και τα νησιά μας πέρασαν και περνάνε ένα περίεργο και απαιτητικό καλοκαίρι. Τι feedback έχεις από τους πολίτες των Κυκλάδων, τον κύκλο σου, φίλους, φίλες, συγγενείς σου… τι σου λέει ο κόσμος; Και τι μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας δίνεις εσύ σε εκείνους;
 
 
Η έλευση του κορωνοϊού από το Δεκέμβριο του 2019 έφερε τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς και κυρίως στον οικονομικό τομέα, στο τομέα της υγείας και του τουρισμού. Ειδικά ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τη χώρα μας και εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες ζουν από αυτόν. Ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2020 ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, δεν είχε βγει ακόμα το εμβόλιο, ο κόσμος ήταν «μουδιασμένος» από το χειμώνα και την άνοιξη του ’20 προσπαθώντας να βάλει τις σκέψεις του και τη νέα καθημερινότητα σε μια τάξη. Λόγω της κατάστασης ο τουρισμός ήταν σαφώς και αναμενόμενα μειωμένος σε τεράστιο βαθμό και οι άνθρωποι που ζουν από αυτόν προσπαθούσαν να ανταπεξέλθουν εξαιτίας της νέας κατάστασης. Όσον αφορά το φετινό καλοκαίρι, οι άνθρωποι ήταν σαφώς πιο αισιόδοξοι, καθώς έχει βγει πλέον το εμβόλιο, με σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο και για του λόγου το αληθές είχε παραπάνω κρατήσεις  ο φετινός Αύγουστος είχε τις κρατήσεις που είχε και ο Αύγουστος του ΄19. Σίγουρα το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν εύκολο και είχε απαιτήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, ώστε να λαμβάνονται από όλους τα μέτρα προφύλαξης για τη μη διασπορά της νόσου, σίγουρα ήταν καλύτερο σε σχέση με το καλοκαίρι του ’20 και περισσότερο αισιόδοξο. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι την αισιοδοξία μας την οφείλουμε στο εμβόλιο και μόνο με τον εμβολιασμό όλων θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στη κανονικότητα όπως τη ξέραμε.
 
 
Ποια ήταν η  συμβουλή που σας έδωσαν οι δικοί σας άνθρωποι  στο ξεκίνημα της πολιτικής σας καριέρας;
 
 
Να διεκδικήσω με όλες μου τις δυνάμεις τη βελτίωση της ζωής όλων των νησιωτών στο χώρο που ζουν και εργάζονται και να μιλάω πάντα με τη γλώσσα της αλήθειας στους πολίτες και να είμαι πάντοτε ο εαυτός μου.