Ο Επικοινωνιολόγος, Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος, μιλά για την Γενιά του, την δημοσιογραφία και την ελληνική -και όχι μόνο- πολιτική επικαιρότητα. Ας διαβάσουμε αρχικά λίγα λόγια για τον Θωμά… 

-Γεννήθηκε στις 10 Μάιου του 1992.

-Καταγωγή Κιλκίς και Ίασμος Ροδόπης. Έχει μια μικρότερη αδερφή την Βέρρα, η οποία είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. 

-6 έτη μέλος 15μελών-5μελών Μαθητικών Συμβουλίων, το πρώτο του άρθρο -σε site- σε ηλικία 16 ετών.

-Πτυχίο πάνω στις Δημόσιες Σχέσεις και τα Νέα Μέσα Επικοινωνίας. Εργάστηκε για 8 μήνες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), στο Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Απόστολου Τζιτζικώστα .

-Ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, στο NATO RDC/GR – Γ’ ΣΣ., στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

-Παρακολούθησε εξάμηνο σεμινάριο πάνω στην Δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ από το Μediterranean College στην Θεσσαλονίκη.

-Αρθρογραφούσε και αρθρογραφεί, εδώ και 12 χρόνια, σε εφημερίδες, site και blog, π.χ. huffpost.gr, offtherecordnewsgr, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, Karfitsa, PoliticalPress, gnomikilkispaionias, ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΡΩΙΝΗ), rizopoulospost, lastpoint, culturepoint, tvreporters etc.

-Το καλοκαίρι-φθινόπωρο 2017 εργάστηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών, στην Χάγη στο Τμήμα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

-Το διάστημα αυτό, πραγματοποιεί το Μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πάνω στον κλάδο των Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και της Διπλωματίας και είναι πολύ χαρούμενος για αυτό.

-Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Έχει πάρει μέρος σε πληθώρα (57 συνολικά) Συνεδρίων, Σεμιναρίων και Ημερίδων, κοινωνικού, οικονομικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα. Σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χάγη, Βρυξέλες, αλλά και διαδικτυακά πλέον.

-Tον Μάιο του 2019 ήταν (για πρώτη του φορά) υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος την ιδιαίτερη πατρίδα του (χωρίς μεγάλη επιτυχία όπως λέει ο ιδιος!).

-Μέχρι πρόσφατα (Οκτ. 2020) είχε ραδιοφωνική εκπομπή, σε σταθμό της Θεσσαλονίκης. Εδώ και 5,5 μήνες δηλώνει ”πολιτκοΛΟΓΟΣ” στον OK WebRadio.

OffTheRecordNews… Τι σημαίνει για σένα;

H ιδέα για το ”Off The Record News” εγένετο πράξη στις 26/12/2012 και προήλθε από την αγάπη για την σωστή ενημέρωση. ”Ιδρυτές” δύο συμφοιτητές του πάλαι ποτέ Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, πλέον, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας).  Αυτή η παρέα έχει μεγαλώσει αρκετά… 23+7 νέες και νέοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας (και όχι μόνο), από 19 μέχρι 39 ετών. 23 κυρίες και 7 κύριοι. Όλες και όλοι με (πολλά, πάρα πολλά) πτυχία, δουλειές (μόνιμες ή και όχι), πλούσια ενδιαφέροντα, δραστήρια άτομα, κοινωνικά ενεργά, με ανήσυχο πνεύμα. Προσωπικότητες ανοιχτές στις προκλήσεις. Χαρακτήρες καθημερινοί που όμως δεν το βάζουν κάτω. Είμαστε άτομα με ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς πολιτικά κόμπλεξ. Ιδεολογικά ανήκουμε σε όλο το δημοκρατικό φάσμα. Από την προοδευτική αριστερά μέχρι το πατριωτικό κέντρο και από εκεί μέχρι την λαϊκή δεξιά. Και ορισμένοι… απολιτίκ. Πέρα από τους 30, συνεργαζόμαστε με τουλάχιστον ακόμη 37 έξυπνες και λαμπερές νεανικές φιγούρες, στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και όχι μόνο Ελλάδα και Κύπρο, μα και εξωτερικό. Ορισμένοι εμπειρότεροι σε αυτό που κάνουν, άλλοι όχι τόσο ακόμη, μα όλες και όλοι  ”παίρνουν την πέτρα και την στύβουν”… Ίσως και ”ηγέτες του αύριο”. Γυναίκες και άνδρες του σήμερα, όχι του χθες. Άτομα γεμάτα όνειρα και πάθος… στην τελική, άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή. 9η χρονιά λοιπόν και… προχωράμε. Πάνω από 280 συνεντεύξεις, πάνω από 10.000 άρθρα-αναλύσεις, πάνω από 130 κοινά-ομαδικά κείμενα που τα συνυπογράφουν πολλές φορές 7, 9 και παραπάνω μέλη και φίλες/φίλοι μας! Πάντα ψηλά, πάντα μπροστά! Για όλα εκείνα που από κοινού αγαπάμε! Enjoy us, ladies and gentlemen! The details always tell the story! 

Είναι το site σου δεξιό, ή αν θες, κεντροδεξιό;

Αρχικά όχι site… είμαστε blog, ιστότοπος, αν θες είμαστε ένα μετρήσιμης δύναμης portal. Portal γιατί συνεργαζόμαστε με τουλάχιστον ακόμη 7 πολύ μεγαλύτερα sites, blogs και έντυπες εφημερίδες, στα οποία έχουμε χώρο και χρόνο για τις ιδέες μας και τα κείμενα μας, για τις συνεντεύξεις μας. Και τώρα που είπα συνεντεύξεις… Ας ψάξει κάποια/κάποιος με προσοχή και σεβασμό από ποιες και ποιους έχουμε πάρει συνεντεύξεις τόσους μήνες, τόσα χρόνια τώρα και θα καταλάβει. Είσαι δεξιός ιστοτοπος όταν έχεις φιλοξενήσει τόσες και τόσους, σοβαρές κυρίες και σοβαρούς κύριους, από τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Π.χ. Γιώργο Φλωρίδη, Εύα Καιλή, Γιώργο Φραγγίδη, Νάντια Γιαννακοπούλου, πολλά νεαρά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ., 4 βουλευτίνες του ΜΕΡΑ25, νεαρά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. etc. Προφανώς έχουμε (και έχω) μια βαρύτητα προς τον μεσαίο και κεντρώο, μα και κεντροδεξιό χώρο. Έχουμε φιλοξενήσει κυρίες/κυρίους, με μεγάλα αξιώματα ή και μικρότερα, όπως οι: Δημήτρης Αβραμόπουλος, Δόμνα Μιχαηλίδου, Έλενα Ράπτη, Κατερίνα Μονογυιού, Νόνη Δούνια, Κατερίνα Παπακώστα, Στέλλα Μπίζιου, Μίκα Ιατρίδη, Κωνστ. Ζέρβας, Κωνστ. Σιωνίδη, Θεμιστ. Κοσμίδη, Μαρία Λαθούρη, Χρήστο Σούλη, Εβελίνα Δάφνη, Γεωργία Παράσχου, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Κωνστ. Μαρκόπουλο, Ιφιγ. Βλαχογιάννη, etc. είναι πάνω από 70-80 άτομα. Για να μην αναφερθώ στις δεκάδες συνεντεύξεις από καταξιωμένους, μα και ανερχόμενους, δημοσιογράφους ή περσόνες με ιδιαίτερη λάμψη και κοινωνικό status, π.χ. ενδεικτικά, Νίκος Υποφάντης, Γιώργος Πιέρρος, Ιωάννα Τζανή, Ρία Τσίγα, Παναγιώτα Σπηλιωτοπούλου, Κυριακή Κατσογρεσάκη, Ελισάβετ Δοβλιατίδου. Όλα τα παραπάνω -ως συνεντεύξεις- είναι ποιοτικά προϊόντα γνήσιας ομαδικής δουλειάς!!! Αγαπάω το να κάνω διαλόγους. Άλλωστε μαθαίνεις όταν ρωτάς και συζητάς όχι όταν κάνεις μονολόγους και αερολογείς. 

Αγαπάς δηλαδή και το lifestyle κομμάτι;

Λίγες μικρές -μα ποιοτικές δόσεις- μιας κάποιας ”στραφταλιζέ και ”ιλουστρασιόν” προσέγγισης ορισμένων πραγμάτων δεν ζημίωσαν ποτέ καμία και κανέναν…  

 

Δημοσιογραφία-Αρθρογραφία-Συνεντεύξεις. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά για σένα;

Λατρεύω τις συνεντεύξεις που κάνουμε/κάνω εδώ και 2-3 χρόνια! Φθάσαμε τις 279-280 (συνολικά) αυτές τις μέρες. Και τις αγαπάει και ο κόσμος πολύ. Από τεχνοκράτη Υφυπουργό… μέχρι υπέροχα ανερχόμενα μοντέλα! Πολύ πρόσφατα φτιάξαμε μια νέα στήλη τους ”The ReMARKables”! Μετράμε ήδη 107-108 συνεντεύξεις. Οι κεντρικοί πυλώνες που με μεράκι μου αρέσει να ασχολούμαι, να κάνω έρευνα, να αναλύω είναι: 1. Ελλάδα και οι υπέροχες προοπτικές της, διπλωματικά, οικονομικά και κοινωνικά, 2. Δυτικός Κόσμος και Ανατολ. Μεσόγειος (Η.Π.Α., Γαλλία, Ε.Ε., Ισραήλ, Κύπρος, Καύκασος και Βαλκάνια) και 3. Γυναίκα -και κυρίως νέα Γυναίκα- στην Πολιτική, την Κοινωνία και την Δημοσιογραφία, η ανοδική ενίσχυση της, η ουσιαστική στήριξη της, ο σπουδαίος ρόλος της. 

Ποια Γυναίκα Ελληνίδα Πολιτικός, ως παρουσία και προσωπικότητα, θεωρείς ότι έχει μέλλον; Πες μας μία ή και παραπάνω. 

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της παρούσας Ελληνικής Κυβέρνησης, νεαρά κυρία, σοβαρή τεχνοκράτης, μα και σπουδαίος άνθρωπος, Δόμνα Μιχαηλίδου. Η ”γαλάζια” βουλευτής Κυκλάδων, κα. Κατερίνα Μονογυιού, άξια σεβασμού και πολύ γλυκό άτομο. Και μια εξαίρετη φίλη, από τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ., η Βασιλική Ν. Αναστασίου, Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Επικοινωνίας στο Ε.Κ.Π.Α. και Δικηγόρος. 

Μέχρι που θα ήθελες να φτάσεις σε πολιτικό επίπεδο; 

Θα ήθελες να πετύχεις και την είσοδό σου στη Βουλή;

 

Όχι με τίποτα! Αγαπάω την πολιτική και τα κοινά, μα όχι μόνο με την στενή έννοια, δεν είναι το σημαντικό να είμαι εγώ ο πρωταγωνιστής. Δεν θέλω να είμαι εγώ μπροστά απαραίτητα. Είμαι πολύ προβληματισμένος με ζητήματα γύρω από την καθημερινότητα και την φύση και πράγματι ανησυχώ αρκετά. Το αν αγαπώ την πολίτικη και τα διεθνή-ευρωπαϊκά… αυτό το μαρτυρούν και οι σπουδές και η περπατησιά μου στην αρθρογραφία. Ιδεολογικά και δεοντολογικά μπορεί να χωρέσει στην φράση ‘’Είμαστε φιλελεύθεροι και είμαστε περήφανοι για αυτό. Είμαστε πατριώτες και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό!’’. Δεν νομίζω ότι αξίζω να φτάσω τόσο ψηλά (Βουλή). Υπάρχουν δεκάδες πολύ καλύτερες και πολύ καλύτεροι από μένα στον ιδεολογικό και κομματικό χώρο που ανήκω και όχι μόνο. Σίγουρα θα με γοήτευε, μελλοντικά, κάποιο αξίωμα στην αυτοδιοικητική σκακιέρα σε επίπεδο Κιλκίς και Μακεδονίας. Αν μου το επιτρέψει ο Θεός και αν μου το δώσει ο Λαός, πάντα. Τέλος, ίσως πολύ μελλοντικά -αν και εφόσον αν- είχα το φλογερό μεράκι και τα (πολλά πολλά πολλά) χρήματα θα ήθελα να ”τρέξω” σε επίπεδο Ευρωεκλογών (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Θεωρητικά και ρομαντικά μιλάω μην με παρεξηγήσει κάποια/κάποιος. Μου αρέσει να είμαι χρήσιμος και όχι αρεστός. Και αυτό ενοχλεί πολλές και πολλούς εντός και εκτός τειχών. Συνεχίζω… 

Μπάιντεν ή Τραμπ; 

 

Τίποτα από τα δυο. Εκτιμώ διαχρονικά την κα. Χιλαρι Ρ. Κλίντον. Σίγουρα Δημοκρατικό Κόμμα Η.Π.Α., μα δεν με καλύπτει πολιτικά κανείς από τους 2, λυπάμαι. Εύχομαι η διοίκηση Μπάιντεν να έχει να δώσει μόνο καλά στην Ελλάδα, την Ανατολ. Μεσόγειο και την ευρύτερη γειτονιά μας. Είναι στενάχωρη ελαφρώς η παρούσα κατάσταση, κοινωνικά και πολιτικά! Νομίζω ότι μόνο η Ιβάνκα Τραμπ μπορεί να σωθεί από αυτή την καταστροφική πορεία του, ας πούμε, Τραμπισμου. Δυστυχώς με τα παρόντα δεδομένα είναι… ντροπή, αν όχι αστείο, να λέει κάποιος ‘’είμαι τραμπικος’’! Ας πρόσεχαν, δεν το’ χαν δει το κακό να έρχεται;

Ποιος είναι διαχρονικά ο καθηγητής σου που ξεχωρίζεις; 

Ένας πολύ καλός άνθρωπος! Ο κος. Δημήτρης Σκιαδάς, Καθηγητής του Τμήματος Δ.Ε.Σ. του Πανεπιστημιου Μακεδονίας, Πρόεδρος Τμήματος, Κάτοχος Έδρας, Στέλεχος CEDEFOP, Καθηγητής σε Πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. αυτό το χρονικό διάστημα, σοβαρός κύριος και οικογενειάρχης. Μου έχει μάθει πολλά και είναι μεγάλη προσωπικότητα! Έχει άριστες γνώσεις και απόψεις σε οικονομικά, ευρωπαϊκά και θεσμικά ζητήματα.

Ιστορικές προσωπικότητες που θαυμάζεις;

Θα αναφερθώ σε τρεις αν γίνεται παρακαλώ: Στον Ελευθέριο Κ. Βενιζέλο, στον Όττο Φον Μπίσμαρκ και στην Μάργκαρετ Θάτσερ!

Ποια είναι η άποψη σου για τις παρακάτω προσωπικότητες/κόμματα/παρουσίες etc;

Κυριακός Μητσοτάκης: Καθαρή 4ετία, ίσως και 8ετία, εξαιρετικά πιθανό! 

Αλέξης Τσίπρας: Δεν έχει καεί ακόμη… προσοχή!

Πρόωρες Εκλογες: Πολύ χλωμό το κόβω… ίσως καλοκαίρι 22, χλωμό όμως. 

ΚΙΝ.ΑΛ.: Κάποια μέρα, συγκυβέρνηση με Κ. Κ. Μητσοτάκη… αν λέμε, αν… 

Ντόρα Μπακογιάννη: aDORAble. Την αγαπώ (πολύ) και την θαυμάζω από το 2009.

Απόστολλος Τζιτζικώστας: Μακεδονάρχης!

Εύα Καϊλή: ”Σιδηρά Κυρία” της κεντροαριστεράς.

Κωνσαντίνος Ζέρβας: Ικανός και χρήσιμος.

Κωνσταντίνος Μπακογιάννης: Καινοτόμος και επικοινωνιακός.

Εμμανουέλ Μακρόν: Τον εκτιμώ πολύ! Αποτελεί πρότυπο πολιτικού ανδρός, του σήμερα και του αύριο. Εύχομαι άλλη μια θητεία, θα είναι καλό για την Γαλλία, την Ελλάδα, την Δύση. 

Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ: Μακάρι να είχαμε μερικές σαν εκείνη στην Ελλάδα.

Ιβάνκα Τραμπ: Σε ένα τεράστιο ποσοστό απόψεων συμφωνώ μαζί της!

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι και απαραίτητοι συνεργάτες σου;

Εχμμμμ είναι αρκετές και αρκετοί… θα πω μια Χρυσή 12άδα: Βόσσου Μάγδα, Νικολοπούλου Αναστασία, Γιαννέλου Χριστίνα, Μπακογιάννη Μαρία, Κυριακίδου Φαίη, Ντάμπου Μαρία, Κατερίνα Δαουτάκου, Χαρακιδά Αλεξία, Νικολαίδης Βασίλης, Σταμπολής Γιώργος, Καραγεωργίου Μπάμπης και Κουτσουπιά Φ. Μαρία-Ωραιοζήλη. Με όλες/όλους τους παραπάνω ήμασταν και καλοί φίλοι ή γίναμε στην πορεία. Παιδιά σας αγαπώ και τους υπόλοιπους και ας μην αναφέρω τα ονόματα σας! Να ξέρετε ότι κρυφά… ανταγωνίζομαι τα άτομα που κατέγραψα. Και αυτό γιατί τους θαυμάζω πάρα πολύ! Παίζει να αναρωτηθεί κάποιος ”ποιοι είναι όλες/όλοι οι παραπάνω”… ε θα τους μάθετε και θα μας μάθετε τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ξεκάθαρα ότι οι Ηγέτες του Αύριο, γυναίκες και άνδρες, σε κάθε τομέα και κλάδο, βρίσκονται ανάμεσα μας, πολύ κοντά μας. Πάντα το πίστευα και το στηρίζω διαχρονικά. Μερικοί μου λένε να μην τα λέω αυτά, να μην στηρίζω άτομα της γενιάς μου, να κοιτώ την πάρτη μου… μα ”όσο και αν τα σκυλιά ουρλιάζουν το καραβάνι προχωρεί”! 

Τι θα άλλαζες και τι θα κρατούσες από την συμπεριφορά της σημερινής νέας γενιάς; 

Με ενοχλεί το γεγονός ότι η γενιά μας περιμένει να τις δοθούν πράγματα χωρίς κόπο! Όχι φίλες και φίλοι μου πρέπει να βγούμε έξω και να κατακτήσουμε τα πάντα με το σπαθί μας. Τίποτα δεν θα μας δοθεί επειδή είμαστε νέοι και (ίσως) ωραίοι. Οι νέοι και οι νέες της γενιάς μας καλούνται να ξεκινήσουν τη ζωή τους υπό αντίξοες συνθήκες. Σίγουρα δεν έχουν ευθύνη για την Ελλάδα που παρέλαβαν. Έχουν όμως τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το μέλλον. Αξίζει να το προσπαθησουμε, μπορούμε να το καταφέρουμε. Θέλω να δω τους ανθρώπους της γενιάς μας να ενεργοποιούνται περισσότερο, να διεκδικούν και να αγωνίζονται για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας, για τον λαό μας, για εμάς και τα παιδιά μας. WORK-WORK-WORK! Όπως λέει μια εξαιρετική επιχειρηματίας και νεαρά κυρία: Αισιοδοξία θέλει και πολύ σκληρή δουλειά. Θα κρατούσα λοιπόν ότι είμαστε η πιο μορφωμένη, σπουδαγμένη, καταρτισμένη γενιά, από το 1945 και μετά, τουλάχιστον. Μα θα ζητούσα να είχαμε παραπάνω φιλότιμο, εργατικότητα και ενσυναίσθηση!

Ο κορωνοϊός πόσο άλλαξε την ζωή σου 

και πως σχολιάζεις την συμπεριφορά του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες; 

 

Ασχολούμαι με πράγματα, πολλά… και ορισμένα κερδοφόρα. Δόξα τω Θεώ, η Ελλάδα μας έχει 2 κίονες σταθερότητας. Την οικογένεια και την φιλία! Τα έχω και τα δύο, είναι ευλογία. Είμαστε δεμένοι και βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Ο κόσμος κατά γενική ομολογία προσπαθεί σκληρά και σθεναρά, αλλά υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές και πολλοί εκεί έξω που είτε απόγιναν είτε φοβικοί είτε ακραίοι. Τα καταδικάζω και τα δυο! 

Εμπιστεύεσαι εύκολα ανθρώπους;

Ναι βέβαια, ολες και όλους. Αν βγει σκάρτος ο τάδε φταίει εκείνος όχι εγώ! 

Τι εύχεσαι για το καλοκαίρι του 2021, γενικά για το επόμενο διάστημα;

Εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, σε συγγενείς, φίλες, φίλους, συνεργάτες, αντιπάλους και εχθρούς ΥΓΕΙΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ, ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ. Ας χαρούμε όλες και όλοι το υπέροχο ελληνικό, μεσογειακό καλοκαίρι, μα με προσοχή και ότι μέτρα χρειάζεται! Ζούμε σε μια φιλελεύθερη κοινωνία γεμάτη ευκαιρίες, συνεχώς γίνονται αλλαγές με προοδευτικό πρόσημο. Όπως έλεγε και ο Παύλος Κ. Μπακογιάννης: ”Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα!”. Να κοιτάμε ψηλά και μπροστά!

Αν μπορούσες να γίνεις κάποιος άλλος για μία μέρα ποιον ή ποια θα επέλεγες; Ποια/Ποιον θαυμάζεις. Έχεις κάποιο πρότυπο;

Δεδομένο ότι θαυμάζω τους γονείς μου. Δεν έχω στο νου μου κάποια/κάποιον άλλους. Θα ήθελα να γίνω εκείνος που θα μπορούσε να δώσει έντονες νότες αισιοδοξίας και φωτός στον κόσμο, ελπίδα και κουράγιο. Σε άτομα, της προκοπής, της πραγμάτωσης και σε αυτούς που λατρεύουν τη δουλειά. Αυτά τα άτομα σέβομαι και αγαπάω. Αυτούς θέλω να στηρίζω, σε αυτούς ανήκω και εγώ. Ας είναι τα χρόνια μας γεμάτα Ελευθερία, Ελλάδα και Φως! May The Good Lord bless us ALL! Ευχαριστώ πάρα πολύ το δυναμικά ανερχόμενο DUMSPIROSPERO και ολη την υπέροχη συντακτική του ομάδα για το όμορφο βήμα και τον ανοιχτό διάλογο!