Το Μαρκάτο είναι κεντρική συνοικία της Πάτρας. Μια «γωνιά» της πόλης όπου ακόμα υπάρχουν εμφανή τα σημάδια του παρελθόντος.

Η ονομασία της συνοικίας προέρχεται από την ιταλική λέξη “mercato” που σημαίνει «Αγορά» και αυτό γιατί το 1699, οι Ενετοί, κύριοι εκείνον τον καιρό της Πάτρας, έκτισαν την δημοτική αγορά της πόλης. Επί Τουρκοκρατίας η αγορά αυτή γκρεμίστηκε. Ωστόσο, η περιοχή μέχρι και σήμερα θεωρείται κέντρο της αγοράς της Πάτρας και δικαίως διατηρεί το όνομά της.

Στην συνοικία υπάρχει και πλατεία, γνωστή ως «Πλατεία Ι. Καποδίστρια», προς τιμή του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, όπου έχει στηθεί και προτομή του.

Στο παρελθόν, η περιοχή ήταν γεμάτη ζωή. Υπήρχαν πολλά μαγαζιά όπως δερματάδικο, μπακάλικο, γαλακτοπωλείο, καφεκοπτείο, ποτοποιία, πεταλωτήριο, μαγαζιά πώλησης όπλων, σιδηρουργείο, χαλκουργείο, σαγματοποιείο κ.ά.. Επίσης, το Πρωτοδικείο και η φιλαρμονική του Δήμου στεγάζονταν στην περιοχή. Φυσικά, δεν έλειπαν τα καφενεία και τα μαγέρικα, οι ταβέρνες δηλαδή, όπου ο κόσμος χαλάρωνε πίνοντας και συζητώντας.
Τα Σάββατα υπήρχε μεγάλη κίνηση, καθώς οι αγρότες των γύρω περιοχών έρχονταν στο Μαρκάτο για να πουλήσουν την παραγωγή τους (πληθώρα από λάχανα και φρούτα, αλλά και ζωντανά, όπως κότες, αρνιά, κουνέλια, γουρούνια κ.λπ.).

Κάνοντας μια βόλτα στην περιοχή θα αντικρύσουμε παρόμοια εικόνα ακόμη και σήμερα. Υπάρχουν καφενεία, καφετέριες, ταβέρνες, μαγαζιά που πωλούν δερμάτινα παπούτσια, μαγαζιά με είδη κυνηγιού, σιδηροπωλείο, μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, χαλκουργείο, μαγαζιά με γεωργικά εργαλεία, φυτώρια κλπ. Εδώ ο κόσμος ψωνίζει, συναντά φίλους, πίνει, τρώει και συζητά.

Υπάρχει ζωή στην περιοχή. Υπάρχει κίνηση, χρώμα και αρώματα.

Το Μαρκάτο ήταν και είναι ένας υπέροχος προορισμός για τους Πατρινούς και όχι μόνο. Είναι μια ονειρεμένη βόλτα. Είναι μια συνοικία που ακόμη θυμίζει κάτι από τα παλιά. Μια συνοικία – σύνδεσμος του παρόντος με το παρελθόν.

Παπαδημητρίου Θεώνη, Ξεναγός

Επικοινωνία με την Ξεναγό:

https://www.facebook.com/TheoniPapadimitriouTourGuide/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010067625491