Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες η Ελλάδα πατάει «παύση». Έχοντας στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει σε λίγη ώρα (12 το μεσημέρι) την επιβολή του δεύτερου εθνικού lockdown στη χώρα, μετά τη ραγδαία εξάπλωση της νόσου ανά την επικράτεια και στο πνεύμα των μέτρων που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη.

Μετά τις ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 15:00 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Επιπλέον στις 6 το απόγευμα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει την πεπατημένη της Θεσσαλονίκης σε όλη τη χώρα:

Οι μετακινήσεις θα γίνονται μέσω SMS, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια θα κατεβάσουν ρολά, οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι φούρνοι.

Τα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή το Σάββατο (το πιθανότερο) και μένει να διευκρινιστεί αν θα έχουν διάρκεια από τρεις εβδομάδες ή έναν μήνα με ανοικτό πάντα το ενδεχόμενο παράτασής τους ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Aν και μέχρι πριν έναν μήνα «εκτός πλάνου», η λύση του lockdown θεωρήθηκε μονόδρομος για την κυβέρνηση, μετά τη δραματική επιδείνωση όλων των δεικτών της πανδημίας στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες, Τετάρτη είχαμε νέο, τριπλό αρνητικό ρεκόρ στη χώρα, τόσο στον αριθμό των διασωληνωμένων όσο και στους νεκρούς και τα κρούσματα.

Πηγή: cnn.gr