Συγγραφέας: Ιωάννα Λαζάρου

Για δεύτερη χρονιά θα περάσουμε το Πάσχα διαφορετικά από ότι είχαμε συνηθίσει. Για δεύτερη χρονιά, εξαιτίας μια πανδημίας από την οποία δεν προβλέπεται να ξεμπερδέψουμε σύντομα γιατί έτσι θέλουν τα μεγάλα κεφάλια που μας κυβερνούν, δεν θα καταφέρουμε να βρεθούμε με την οικογένεια μας, με τους φίλους μας και να περάσουμε αυτόν τον ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Δεν θα καταφέρουμε να ζήσουμε για ακόμη μια φορά αυτή τη χαρά που επικρατεί στα οικογενειακά τραπέζια και την τήρηση των ελληνικών εθίμων.
Μέσα σε ένα κλίμα απαγόρευσης, ο Έλληνας καλείται να παραμείνει μέσα στο σπίτι του, να μην φύγει εκτός νομού για να πάει στο χωριό του να ξεσκάσει από όλη αυτή την κατάσταση καταστροφής που ξετυλίγεται γύρω μας και να μην πάει στην εκκλησία για να νιώσει κοντά στον Θεό ακούγοντας τις λειτουργίες. Οι περισσότεροι δεν θα καταφέρουν να ακούσουν το Χριστός Ανέστη και τις χαρμόσυνες καμπάνες που γιορτάζουν την ανάσταση του Χριστού. Δεν θα δουν τα βεγγαλικά να φωτίζουν τον ουρανό. Και τι θα κάνουν;
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν ο στενός οικογενειακός κύκλος μένει εντός του ίδιου νομού θα περάσουν μαζί το Πάσχα μετά τις 9 το βράδυ που θα γίνει και η ανάσταση αντί για τις 12 το βράδυ. Επειδή αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, θα επικρατήσει μάλλον η δεύτερη περίπτωση του γιορτασμού του Πάσχα χωρίς να γίνει καμία επανένωση οικογενειών. Δυστυχώς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με κάτι το οποίο δεν έχουμε ζήσει ξανά και για αυτό πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι και να μην αφήνουμε καμία προδοτική κυβέρνηση να μας ρίχνει ψυχολογικά.
Μπορεί ο κόσμος να μην έχει το ελεύθερο να βγει και να πάει στην εκκλησία, αλλά πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως η εκκλησία είναι μέσα στην ψυχή μας και κανένας δικτάτορας δεν μπορεί να μας ξεριζώσει την καρδιά γιατί εκεί φωλιάζει η πίστη μας για την πατρίδα και για όλα όσα μας δίδαξαν οι γονείς μας όταν μεγαλώναμε. Η πίστη μας είναι προσωπική υπόθεση και ο κάθε ένας τη διοχετεύει διαφορετικά. Έτσι, μπορεί να μην είναι δυνατόν να πάμε στις εκκλησίες και αυτό το Πάσχα αλλά μπορούμε να δείξουμε την αγάπη μας προς τον συνάνθρωπο και τον Θεό διαφορετικά. Ο Θεός γνωρίζει και βλέπει ποιοι είναι οι άξιοι, ποιοι πιστεύουν σε εκείνον και ποιοι κοιτάζουν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον.
Ο Χριστός ανέβηκε τον Γολγοθά για να καταφέρει να αφυπνίσει τον κόσμο και να τον ξεπλύνει από τις αμαρτίες του. Ο Χριστός, ως απλός άνθρωπος ή θεάνθρωπος, έκανε την υπέρτατη θυσία για την ανθρωπότητα και για αυτό ήταν ο σωτήρας μας. Έσωσε τον κόσμο από τους επιτήδειους και τους προδότες από τους οποίους απειλούμαστε και εμείς τώρα. Έχοντας ως παράδειγμα αυτή την υπέρτατη θυσία, πρέπει και εμείς τώρα να σώσουμε τους εαυτούς μας από τα σχέδια εξόντωσης όλων εκείνων που προσπαθούν να μας υποδουλώσουν και να μας κάνουν άβουλα υποχείρια τους. Είμαστε ελεύθεροι πολίτες και για την ελευθερία αυτοί έχουν παλέψει εκατομμύρια άνθρωποι.
Σας εύχομαι καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και να γιορτάσετε με όποιον τρόπο μπορείτε αυτόν τον άνθρωπο ή θεάνθρωπο που έδωσε την ζωή του τότε για να απελευθερωθεί ο κόσμος από την αμαρτία και τους άρχοντες της εποχής. Που τελικά ούτε από την αμαρτία απελευθερωθεί αλλά ούτε και από τους άρχοντες απλά αλλάξαν όνομα και θέσεις
Δεν είναι το βουνό μπροστά σου που σε καταβάλει, είναι το χαλίκι στο παπούτσι σου.
Robert Service, 1874-1958, Καναδός ποιητής