Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 2/2 1.261 κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 22. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι είναι 244.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Σήμερα ανακοινώνουμε 1261 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 158716, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5988 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49885 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

244 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 178 (73.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1131 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5851 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3437 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Επιστήμονες προειδοποιούν: Το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού έχει μεταλλαχθεί και πάλι

Το παραλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του κοορνοϊού που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως υφίσταται κάποιες ανησυχητικές νέες γενετικές αλλαγές, λένε οι επιστήμονες.

Τα τεστ σε ορισμένα δείγματα δείχνουν μια μετάλλαξη, που ονομάζεται E484K, την οποία έχουν ήδη δει οι ειδικοί σε στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας και η οποία προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Αν και αυτή η αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αυτά που χρησιμοποιούνται τώρα θα πρέπει να λειτουργούν ακόμη, λένε οι ειδικοί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εντείνει τα μέτρα για τον έλεγχο της διάδοσης νέων στελεχών.

Τεστ για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ξεκινούν επειγόντως σε μέρη της Αγγλίας και περιορισμοί στα ταξίδια έχουν τεθεί σε ισχύ για να σταματήσουν να εισέρχονται περισσότερες περιπτώσεις από το εξωτερικό.

Οι ειδικοί που συνεργάζονται με τον οργανισμό δημόσιας υγείας Public Health England εντόπισαν ορισμένες περιπτώσεις του στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μετάλλαξη E484K.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η μετάλλαξη υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις αυτού του στελέχους, αναφέρει το BBC.

Πηγή: newsbeast.gr