Σε αντίθεση με όλα τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου τα οποία έχουν διεκπεραιωτικά τον ρόλο τους επάνω σε αυτόν τον πλανήτη, έρευνες έχουν αποδείξει πως ένα αποτελεί εξαίρεση… Πρόκειται για τον γνωστό σε όλους μας κώνωπα ή κουνούπι!

Είναι γνωστή σε όλους η φράση “κώνωψ ο ανωφελής”.

Απόλυτα σωστή καθώς πλέον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η ύπαρξη του συγκεκριμένου εντόμου δεν είναι ωφέλιμη ούτε για την διατήρηση της χλωρίδας, ούτε της πανίδας, ούτε φυσικά για τον άνθρωπο καθώς το κουνούπι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά βλαβερό ,έως και μοιραίο, για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το κουνούπι δεν αποτελεί αποκλειστική τροφή για κάποιο άλλο ζώο. Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν πως η μή ύπαρξή του δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, αντιθέτως θα μείωνε την επικινδυνότητα επιμόλυνσης του ανθρώπου.

Για όσους δεν γνωρίζουν , το κουνούπι θεωρείται ως ζώο ο νούμερο ένα φονιάς ανθρώπων παγκοσμίως!

Αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο στην Ελλάδα, έχουν τα τελευταία έτη καταγράφει κρούσματα νοσημάτων όπως λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας τα οποία οφείλεται στο συγκεκριμένο έντομο.

Αυτό συμβαίνει γιατί πέραν του υπεράριθμου πληθυσμού του καθώς και της γρήγορης αναπαραγωγής του , υπάρχουν ανά τον κόσμο 3.500 διαφορετικά είδη κουνουπιών. Πολλά από τα είδη όπως για παράδειγμα το κουνούπι Aedes albopictus γνωστό και ως κουνούπι “τίγρης” μπορούν να μεταδώσουν με ένα τσίμπημα σημαντικά βλαβερά νοσήματα (ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία, Δάγκειο, Zika).

Για τους μη γνώστες του είδους, τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, τα θηλυκά όμως εμπλουτίζουν το διατροφολόγιό τους με αίμα καθώς τους είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ωριμάσουν τα αυγά τους και να ζήσουν.

Άγνωστο παραμένει με ποια κριτήρια ένα κουνούπι επιλέγει σε ποιόν θα “επιτεθεί”. Προσελκύεται από την κίνηση, την θερμότητα, το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται με την εκπνοή μας, τον ιδρώτα ,το αλκοόλ και προτιμά τις σκουρόχρωμες επιδερμίδες συγκριτικά με τις πιο ανοιχτές. Παρόλα αυτά όμως επειδή κάθε άνθρωπος αποτελείται από ένα μοναδικό μοριακό κοκτέιλ 400 χημικών ουσιών είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους πιο θελκτικό “γεύμα” για τα κουνούπια ενώ άλλους δεν επιλέγουν να τους πλησιάσουν!

Η ερευνήτρια Κλοέ Λαχοντέρ , επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Βιοχημείας του πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βιρτζίνια απέδειξε πως τα κουνούπια αποφεύγουν όσους ανθρώπους καταφεύγουν σε αμυντικούς μηχανισμούς. Έτσι λοιπόν ένα κουνούπι θα αποφύγει έναν άνθρωπο που το διώχνει ή που προσπαθεί να το χτυπήσει με το χέρι του.

Προστάτεψε λοιπόν τον εαυτό σου από αυτούς τους μικρούς αλλά αιμοδιψείς επισκέπτες….

🐾🙏🌍❤️

Νάντια Διαμαντοπούλου

Photo by Syed Ali on Unsplash