Κομητεία στην επαρχεία Γιουνάν της Κίνας αναμένεται να επανεξετάσει μέτρο με το οποίο απαγόρευε στους ιδιοκτήτες σκύλων να βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, από τις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι αρχές θα προχωρούσαν στην κατάσχεση και θανάτωση των ζώων όποιου παραβίαζε για τρεις φορές το μέτρο. Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως με αυτόν τον τρόπο θα προστάτευαν τους κατοίκους καθώς υπήρξαν περιστατικά όπου σκυλιά, τα οποία κυκλοφορούσαν χωρίς λουρί, είχαν δαγκώσει ανθρώπους. Ωστόσο, το μέτρο προκάλεσε την οργή των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωθώντας τους αξιωματούχους να δηλώσουν πως θα επανεξετάσουν το μέτρο.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για «ακραίο» μέτρο, ενώ ένας σημείωσε πως «πρόκειται για μία για μη πολιτισμένη πολιτική για την προώθηση της “πολιτισμένης” εκτροφής σκύλων». H οδηγία εκδόθηκε στις 13 Νοεμβρίου και ζητάει από τους ιδιοκτήτες των σκύλων να κρατούν τα ζώα στο σπίτι τους. Παράλληλα αναφέρεται στην προώθηση «πολιτισμένων» συνηθειών εκτροφής σκύλων. Ειδικοί στηλίτευσαν το μέτρο αναφέροντας πως η υγεία των ζώων κινδυνεύει και κάλεσαν σε εκπαίδευση των ιδιοκτητών αντί για απαγόρευση των περιπάτων, αλλά και σε λήψη μέτρων ώστε τα ζώα να βγαίνουν βόλτα με λουρί.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων, την πρώτη φορά που θα παραβιάζουν το μέτρο, θα τιμωρούνται με προειδοποίηση, τη δεύτερη με χρηματικό πρόστιμο, ενώ την τρίτη το κατοικίδιό τους θα κατάσχεται και θα θανατώνεται. Το 2018 η πόλη της Χανγκτσόου απαγόρευσε τις βόλτες με τα σκυλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως και τις μεγαλύτερες ράτσες.

Αν το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή θα είναι πρώτη πλήρης απαγόρευση περιπάτων όλη την ημέρα. Σημειώνεται πως Σαγκάη, Τσινγκτάο και Τσενγκτού έχουν επιβάλει αυστηρή πολιτική ενός σκύλου ανά νοικοκυριό.

Πηγή: lifo.gr