Με σταθερά βήματα και σε όλα τα επίπεδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Κίνα.

Η Ουάσιγκτον καταδίκασε σήμερα τις κινήσεις της Κίνας για το εκλογικό σύστημα στο Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζοντας ότι είναι μια «συνεχιζόμενη επίθεση κατά της δημοκρατίας» και προέβλεψε «δύσκολες» συνομιλίες με κορυφαίους διπλωμάτες της Κίνας την επόμενη εβδομάδα.

«Οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο σήμερα στις 11 Μαρτίου είναι μια άμεση επίθεση στην αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, τις ελευθερίες και τις δημοκρατικές διαδικασίες του, ένας περιορισμός της πολιτικής συμμετοχής, μείωση της δημοκρατικής εκπροσώπησης και κατάπνιξη του πολιτικού διαλόγου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Πράις είπε ότι οι ΗΠΑ θα είναι ειλικρινείς απέναντι στην Κίνα ότι οι ενέργειές της «αμφισβητούν τις αμερικανικές αξίες» όταν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντηθεί με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους στις 18 Μάρτη στην Αλάσκα, στις πρώτες κατ’ ιδίαν επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κρατών υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν κοινά συμφέροντα και πολλούς τομείς για συνεργασία και το Πεκίνο ελπίζει ότι οι δεσμοί μπορούν να αναπτυχθούν «με υγιή τρόπο με βάση τον σεβασμό των ζωτικής σημασίας συμφερόντων της κάθε χώρας, σε μια συνεργασία ωφέλιμη για όλους και στη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις».

Η αντιπαράθεση όμως συνεχίζεται και στο οικονομικό πεδίο, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε αυτή την εβδομάδα στην τροποποίηση των αδειών εταιρειών που τροφοδοτούν με υλικά την κινεζική «Huawei Technologies Co Ltd», περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις εταιρείες από την προμήθεια υλικών προς την «Huawei», που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές 5G, σύμφωνα με πηγές.

Οι αλλαγές μπορούν να διαταράξουν την υλοποίηση συμβολαίων με την «Huawei», με όρους που έχουν συμφωνηθεί υπό το πλαίσιο των προηγούμενων αδειών, που τώρα έχουν τροποποιηθεί, σύμφωνα με δύο από τις πηγές.

Σήμερα η τηλεδιάσκεψη ΗΠΑ, Ινδίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας

Τηλε-Σύνοδο Κορυφής με τους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον θα έχει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι τέσσερις χώρες του σχήματος Quad (Quadrilateral Security Dialogue – Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια) συναντιούνται σε επίπεδο ηγετών κρατών.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη επισημάνει ότι η Σύνοδος αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της προτεραιότητας που η Ουάσιγκτον δίνει σε Ασία – Ειρηνικό, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να επενδύει στη στενότερη συνεργασία με δυνάμεις στις οποίες η ραγδαία ανέλιξη της Κίνας προκαλεί πίεση.

Τη Σύνοδο ανακοίνωσε επίσημα και η κυβέρνηση Μόντι στην Ινδία, τονίζοντας ότι «οι ηγέτες θα συζητήσουν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και θα ανταλλάξουν απόψεις για πρακτικούς τομείς συνεργασίας με κατεύθυνση τη διατήρηση ενός Ινδο-Ειρηνικού ελεύθερου, ανοιχτού και χωρίς αποκλεισμούς».

Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι «το Quad έχει πολύ κεντρική θέση τόσο στην αντίληψη των ΗΠΑ για την περιοχή, όσο και στη δική μας (…) Θα εξελιχθεί σε σοβαρό χαρακτηριστικό της αφοσίωσής μας στην περιοχή. Αλλά δεν θα αποκτήσει μεγάλη γραφειοκρατία με κάποια μεγάλη γραμματεία και τέτοια πράγματα. Θα πρόκειται για τέσσερις ηγέτες, τέσσερις χώρες, που θα εργάζονται από κοινού εποικοδομητικά για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα για τον Ινδο-Ειρηνικό, κάτι που είναι καλό για όλους στον Ινδο-Ειρηνικό».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Κατσουνόμπου Κάτο δήλωσε πριν κάποιες μέρες ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσιχίντε Σούγκα, θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ «το νωρίτερο δυνατό», χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Εφόσον πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Σούγκα, θα πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη στις ΗΠΑ, μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν.

Από 902.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Πηγή: imerodromos.gr