Γράφει ο Λευτέρης Καρβουνίδης

Προ λίγων ημερών γίναμε όλοι δέκτες ενός πολύ σοβαρού συμβάντος στην ελληνική επικράτεια με την σύλληψη δυο κατασκόπων, οι οποίοι παρείχαν κρατικά και στρατιωτικά απόρρητα προς την γειτονική χώρα και συγκεκριμένα την Τουρκία. Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όπως ήταν φυσιολογικό, αλλά και παράλληλα έθεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την εθνική μας ασφάλεια. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία ξεπερνά τα όρια, καθώς οι πολλές εναέριες και ναυτικές παρεμβάσεις στον ελληνικό χώρο δείχνουν να υποβαθμίζουν όχι μόνο την χώρα μας αλλά και τις υπάρχουσες υπογεγραμμένες συνθήκες και εδαφικά όρια που υπάρχουν, προβάλλοντας έτσι έντονα εθνικιστικά στοιχεία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες και σε άλλες χώρες, πολιτικές και μη, αποτέλεσαν μια σημαντική αφορμή για την εκδήλωση δυσαρεσκειών και την διευθέτηση της κατάστασης.

Στην σύνοδο κορυφής των κρατών που έγινε, συζητήθηκαν από την ολομέλεια τα προβλήματα αυτά, με την προοπτική να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία κάτι που δεν έγινε. Αντί αυτού απλώς υιοθετήθηκε μια πιο σκληρή γλώσσα και προειδοποιήσεις για την προκλητική αυτή συμπεριφορά, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στον ευρωπαϊκό κόσμο, ο οποίος περίμενε κάτι περισσότερο και πιο ουσιαστικό. Το κύριο ερώτημα που προκύπτει είναι, αν όντως η Ευρώπη φοβάται την τουρκική δύναμη και καταλήξει να γίνει υποχείριο της. Αν συνεχίσει αυτό το μοτίβο τότε θα δείξει, αν δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα, έντονα σημάδια αποδυνάμωσης, όχι μόνο στο εξωτερικό της προφίλ αλλά και στο εσωτερικό της γεγονός που θα προκαλέσει άλλα χειρότερα προβλήματα (Διάλυση, εσωτερικές συμμαχίες μεταξύ κρατών, οικονομική καταστροφή και το χειρότερο σενάριο είναι η ένοπλη σύρραξη!). Ένα τέτοιο πιθανό σενάριο έλλειψης δυναμικότητας θα ταράξει τα ευρωπαϊκά «νερά», δίνοντας πάτημα για ακόμη περισσότερες παραβιάσεις όχι μόνο από την Τουρκία και από άλλες χώρες, οι οποίες δεν είναι φιλικά προσκείμενες προς την Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά αμέσως μετά την σύνοδο των ευρωπαϊκών κρατών, οι ΗΠΑ έβγαλαν ανακοίνωση με μια λίστα κυρώσεων, δείχνοντας αποφασιστικότητα και κανένα περιθώριο ελάφρυνσης απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες. Πράγμα που εξακριβώνει αυτό που έπρεπε να κάνει η Ευρώπη, χωρίς ποτέ να οδηγηθούν οι ενέργειες – κυρώσεις σε ακραίο επίπεδο δυσχεραίνοντας το ήδη επιβαρυμένο κλίμα. Πάντα σε τέτοιες υποθέσεις απαιτείται η κυριαρχία της λογικής και της ηρεμίας και όχι αποφάσεις εν βρασμώ. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αρχικά περιορίστηκαν στην ακύρωση της αγοράς των F-35, καθώς η Τουρκία προέβη στην αγορά των S-400 από την Ρωσία, γεγονός που έδειξε την ενόχληση τους. Αργότερα όμως, απαγόρευσαν και την είσοδο στην χώρα των αξιωματούχων της Τουρκίας αλλά και την δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και το πάγωμα των δανείων και πιστώσεων.

Εν κατακλείδι, παρά τις κυρώσεις ο Τούρκος πρόεδρος έβγαλε ανακοίνωση δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται κανείς να περιορίσει την χώρα του, ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της, πράγμα που δείχνει ότι τα μέτρα που λήφθηκαν (μόνο από τις ΗΠΑ) δεν θα μπορέσουν να ταράξουν το εσωτερικό της χώρας του. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μάθημα για την Ευρώπη, ώστε με τις κατάλληλες μεθόδους και την πλήρη συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών μελών της, να αντιμετωπίσει τις προκλητικές αυτές πράξεις-δηλώσεις. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να εμπνέει εμπιστοσύνη παντού και να δείξει ότι οι αλαζονικές κινήσεις δεν έχουν θέση και συγκεκριμένα την ώρα που όλος ο κόσμος πλήττεται από την ύπαρξη ενός φονικού ιού, διαφυλάσσοντας έτσι την παγκόσμια ειρήνη.θέ

όσ ασχολία για εκείνον.

Ο Λευτέρης είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστήμων ΑΠΘ. Καταγωγή από Κιλκίς. Ενδιαφέρεται για θέματα τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής πολιτικής. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά. Η αρθρογραφία είναι μια νέα και ενδιαφέρουσα ασχολία για εκείνον.

Πηγή: pollsandpolitics.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του DumSpiroSpero.gr

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα για  σχέσεις:

Η γυναίκα κατακτιέται με αληθινά αισθήματα και νοιάξιμο, γράφει η Μαρία Νικολέτα.

 

 
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν.

 

 
« Ο άνθρωπος μου…ποιός είναι; » γράφει η Έφη Χατζή

 

Νέα για το περιβάλλον, τα ζώα και την κλιματική αλλαγή:

 

Πλανήτης…ΤΟΝ σέβεσαι μόνο αν ΣΕ σέβεσαι, γράφει η Νάντια Διαμαντοπούλου.

 

 
 
«Η φιλία του σκύλου!»

 

 

Φίλοι των ζώων ή των ζωών; Γράφει η Νάντια Διαμαντοπούλου