Γράφει ο Λευτέρης Καρβουνίδης
Τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ δημιουργήσαν διάφορα ερωτηματικά σχετικά με το αν υπάρχει κρίση παγκοσμίως ή πρόκειται απλώς για ένα δυσάρεστο γεγονός που τάραξε τις ισορροπίες. Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο πολλοί φοβήθηκαν για ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, δημιουργώντας έντονες φοβίες για πραξικόπημα. Ύστερα από αυτά τα γεγονότα γίναμε όλοι δέκτες του αποκλεισμού του προέδρου Trump από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ήταν αυτός που υποκίνησε όλη αυτή την ταραχώδης κατάσταση (ακόμη υπάρχουν ερωτηματικά για το αν όντως ισχύει αυτό ή όχι). Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο ορθό είναι η απόκλιση ενός ατόμου, όποιο και να είναι αυτό, από πλατφόρμες στις οποίες μπορεί κάποιος να εκφράσει την γνώμη του, περιορίζοντας το να εκφραστεί και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν απόψεις που οδηγούν τον κόσμο στα άκρα;
Η ελευθερία είναι ένα πολύτιμο αγαθό, για την οποία ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει δώσει αιματηρούς αγώνες προκειμένου να την διεκδικήσει. Επρόκειτο την βάση για όλα τα υπόλοιπα, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί να ευδοκιμήσει ο άνθρωπος, δεν μπορεί να αναπτυχθεί ούτε ο ίδιος προσωπικά αλλά ούτε σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό σαφώς και συνδέεται με την ελευθερία του λόγου, το λέγειν, το οποίο αποτελεί την αφετηρία για την έκφραση του ανθρώπου. Την χρησιμοποιεί για να εκφράσει όχι μόνο τις ιδέες και τις απόψεις που έχει κάποιος αλλά και τους προβληματισμούς του, τις επιθυμίες, τις διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον.
Όπως είναι γνωστό οι πεποιθήσεις όλων των ανθρώπων δεν θα είναι συμβατές. Η διχογνωμία και οι αντικρουόμενες απόψεις σίγουρα δεν μπορούν να λείπουν, οι οποίες μέσα από τον σωστό διάλογο και με την τεκμηρίωση καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα, σε μια συγκεκριμένη ουσία των πραγμάτων. Ανάμεσα σε όλα αυτά πάντα υπάρχουν και οι ακραίες απόψεις, οι οποίες φυσικά και δεν είναι επιθυμητές, γιατί μόνο μίσος και διχόνοια προκαλούν, διασπώντας την συνοχή που υπάρχει καθαρά και μόνο για να προσπαθήσουν να παραπληροφορήσουν τον κόσμο και να αποκτήσει κέρδος και οπαδούς από αυτό. Η περίπτωση των ακραίων απόψεων είναι κάτι το οποίο υπήρχε ανέκαθεν, απλώς με την χρήση κοινωνικών δικτύων δόθηκε η δυνατότητα εξάπλωσης τους με ταχύτερους ρυθμούς. Ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των απόψεων είναι η ωριμότητα της σκέψης, η καλλιέργεια του νου, μέσα από την οποία το άτομο θα είναι σε θέση να κρίνει τι είναι σωστό και τι όχι. Η διαδικασία αυτή θα ορίσει ξεκάθαρα όχι μόνο το πολιτικό τοπίο, το οποίο θα είναι πιο σωστό και ασφαλές ώστε να ασχοληθεί κάποιος, αλλά και για το ίδιο το άτομο για να μπορέσει να καλλιεργηθεί πνευματικά, αποβάλλοντας από μέσα του οποιοδήποτε ακραίο στοιχείο υπάρχει που μπορεί να διαταράξει την υγιή σκέψη.
Συνεπώς μέσα από την έρευνα και τις γνώσεις το άτομο θα μπορέσει να κρίνει ποιο είναι το ορθό και δημοκρατικό πρότυπο που οφείλει να ακολουθήσει, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να μην δώσει βήμα για την ύπαρξη ακραίων στοιχείων στο περιβάλλον του. Οι απόλυτες σκέψεις και οι ολοκληρωτικές ενέργειες είναι το μόνο σίγουρο πως δεν εντάσσονται σε μια δημοκρατία, στην οποία η ελευθερία, ο διάλογος και η πολιτισμένη συζήτηση αποτελούν την βάση για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Έτσι ένα κράτος θα οδηγηθεί σε μια δημοκρατική άνοιξη που μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει, οδηγώντας την κοινωνία των πολιτών του σε ακμή, διατηρώντας την ελευθερία όλων των πολιτών του ανεξαρτήτως απόψεων.

Ο Λευτέρης είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστήμων ΑΠΘ. Καταγωγή από Κιλκίς. Ενδιαφέρεται για θέματα τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής πολιτικής. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά. Η αρθρογραφία είναι μια νέα και ενδιαφέρουσα ασχολία για εκείνον.
