Σχεδόν 100.000 πρόσκοποι, φερόμενοι ως θύματα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν υποβάλει αίτηση για αποζημίωση, σε μία υπόθεση που κρίνεται ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο του είδους στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η κακοποίηση εντός της οργάνωσης των Προσκόπων Αμερικής (BSA) αποκαλύφθηκε το 2012, όταν οι Los Angeles Times δημοσίευσαν αρχεία για δεκαετίες κακοποίησης. Οι σχετικοί ισχυρισμοί κατατέθηκαν και επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας.

Τώρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις  μεταξύ των φερόμενων θυμάτων, της BSA και των ασφαλιστών τους.

 

Η BSA έχει σημαντική δράση με περισσότερα από δύο εκατομμύρια μέλη ηλικίας από πέντε έως 21 ετών. Το νούμερο αυτό δε, είναι το μισό από όσους συμμετείχαν την δεκαετία του 1970, μια πτώση που οφείλεται κυρίως στον αυξανόμενο έλεγχο γύρω από τον οργανισμό.

 

Η BSA κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Φεβρουάριο προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ταμείο αποζημίωσης για τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης.

 

«Είναι μακράν το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στις ΗΠΑ», δήλωσε ο δικηγόρος Paul Moses στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

 

Όσον αφορά τους τρέχοντες αριθμούς που αναφέρθηκαν, επισκιάζει παρόμοιες καταγγελίες κατά της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα.

 

«Ο Προσκοπισμός προσφέρει εδώ και πολύ καιρό μία τέλεια κάλυψη για παιδεραστές», πρόσθεσε ο Moses. «Τα αγόρια έχουν ορκιστεί πίστη, είναι μακριά από τους γονείς τους, στην έρημο».

 

Η οργάνωση δήλωσε ότι «είναι συντετριμμένη» από τον αριθμό των ζωών που επηρεάστηκαν από την κακοποίηση ενώ πρόσθεσε στην ίδια δήλωση πως «συγκινήθηκε από τη γενναιότητα» εκείνων που κατήγγειλαν το γεγονός.

 

«Αναπτύξαμε σκόπιμα μια ανοιχτή, προσβάσιμη διαδικασία για να προσεγγίσουμε τα θύματα και να τα βοηθήσουμε να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα για να αποζημιωθούν. Η ανταπόκριση που έχουμε δει είναι έντονη. Λυπούμαστε βαθύτατα», πρόσθεσε η BSA.

 

Περίπου 5.000 «αρχεία διαστροφής», όπως χαρακτηρίζονται αποκαλύφθηκαν το 2012, αναφέροντας λεπτομερώς τους ισχυρισμούς εναντίον της ηγεσίας της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών των διαφόρων ομάδων των προσκόπων.

 

Τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλθηκαν στην αστυνομία και η BSA προχώρησε στην απομάκρυνση των κατηγορουμένων.

 

Το 2010, δε, ο δικηγόρος Paul Moses κέρδισε 20 εκατομμύρια δολάρια σε υπόθεση που αφορούσε κακοποίηση πρώην προσκόπου από τον αρχηγό του.

 

Με πληροφορίες του BBC

πηγή: lifo.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του DumSpiroSpero.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ