Σημαντική κακοκαιρία θα ενσκήψει στην χώρα μας, κυρίως στα δυτικά και βόρεια αύριο Σάββατο 26/9. Πιο συγκεκριμένα: 

  • Μακεδονία-Θράκη: Ήδη από το ξημέρωμα βροχές και μπόρες θα εκδηλώνονται στην δυτική Μακεδονία με τάση επέκτασης ανατολικότερα. Τις πρωινές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο σύνολο της Μακεδονίας, ενώ προς το μεσημέρι τοπικά έντονες καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην κεντρική Μακεδονία. Βαδίζοντας στις απογευματινές και βραδινές ώρες οι βροχές θα περιορίζονται στην δυτική και κεντρική Μακεδονία και θα μετατοπίζονται ανατολικότερα στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη, όπου και εκεί δεν αποκλείονται τοπικά ισχυρά φαινόμενα. Η θερμοκρασία από 12 έως 29 με περαιτέρω πτώση από το βράδυ και έπειτα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε ΝΔκους στα 3-5 μποφόρ και τοπικά έως και 6 κυρίως στην Χαλκιδική και στην Θράκη το απόγευμα.
  • Δυτική Ελλάδα-Ιόνιο: Ισχυρές έως τοπικά σφοδρές καταιγίδες ήδη από τα ξημερώματα στο βόρειο Ιόνιο με τάση γρήγορης επέκτασης ανατολικότερα και νοτιότερα. Μέχρι το μεσημέρι ισχυρές καταιγίδες θα έχουν εκδηλωθεί στο σύνολο της δυτικής χώρας και του Ιονίου. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που ήδη έχουν δεχτεί μεγάλα ποσά βροχής από τον Ιανό καθώς ενδέχεται να δημιουργηθούν εκ νέου προβλήματα από τους χειμάρρους. Από το απόγευμα και έπειτα σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων, τα οποία θα επιμείνουν μόνο στα ορεινά της Πίνδου. Η θερμοκρασία από 14 έως 24 με πτώση από το βράδυ. Οι άνεμοι δυτικοί στα 4-6 και στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.
  • Θεσσαλία: Πέρασμα αξιόλογων βροχών και καταιγίδων από δυτικά προς ανατολικά από νωρίς το πρωί μέχρι και τις απογευματινές ώρες. Προσοχή χρειάζεται στα ορεινά τα οποία δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες νερού στον Ιανό καθώς υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να ξανά φουσκώσουν οι χείμαρροι από τις νέες βροχές. Βελτίωση του καιρού προς το βράδυ. Η θερμοκρασία από 15 έως 26 βαθμούς. Οι άνεμοι ΝΔκοι στα 3-4 και στις Σποράδες έως 5-6 μποφόρ.
  • Στερεά Ελλάδα-Αττική-Εύβοια: Τοπικές βροχές και μπόρες στην κεντρική Στερεά και πιθανώς στην βόρεια Εύβοια το πρωί και το μεσημέρι με βελτίωση από το απόγευμα και μετά. Στην Αττική υπαρκτή είναι η πιθανότητα όμβρων κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού προς το μεσημέρι. Βελτίωση του καιρού και στην Αττική από το απόγευμα και έπειτα. Η θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς. Οι άνεμοι ΝΔκοι στα 4-5 και τοπικά στην νότια Αττική και την Εύβοια έως 6-7 μποφόρ.
  • Πελοπόννησος: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το πρωί και μέχρι το μεσημέρι στην δυτική, κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο. Λιγότερες έως καθόλου βροχές στα ανατολικά τμήματά της. Βελτίωση του καιρού παντού μετά το απόγευμα. Η θερμοκρασία από 13 έως 31 βαθμούς. Οι άνεμοι ΔΝΔκοι στα 4-5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. 
  • Αιγαίο-Κρήτη: Ανεπηρέαστο κατά ένα μεγάλο βαθμό θα μείνει το Αιγαίο και η Κρήτη το Σάββατο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Μετά το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις θα εμφανιστούν μόνο στο βόρειο Αιγαίο, ενώ τις βραδινές ώρες αναμένονται βροχές και πιθανώς ισχυρές καταιγίδες στην Σαμοθράκη και στην Λήμνο, ενώ προς τα μεσάνυχτα πιο τοπικά ίσως επηρεαστεί και η Λέσβος από παροδικές μπόρες. Η θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς (33-35 βαθμούς μόνο στην βόρεια Κρήτη λόγω καταβατών νοτιάδων). Οι άνεμοι ΝΔκοι στα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.

  Συγγραφή/επιμέλεια άρθρου: Τάσος Κουρτζιάκης

Πηγή: http://www.forecastweather.gr/