Αντικατάσταση του 1264/82, του νόμου της περιόδου της “Αλλαγής” για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες σχεδιάζει η κυβέρνηση. Φέρνει νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα. Αλλαγές και στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

 

Έναν από τους πλέον εμβληματικούς νόμους των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου προτίθεται να καταργήσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τον νόμο 1264/82 που τιτλοφορήθηκε «Για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων», . Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που τον Ιούνιο του 1982 ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό και από την αριστερά,. Χαρακτηρίστηκε ως ένας «από τους πιο προοδευτικούς νόμους στην Ευρώπη». Από τότε έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στην αλλαγή του, συμπεριλαμβανομένων και τριών κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας: Την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, του Κώστα Καραμανλή αλλά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων ο νόμος 1264/82 κατοχύρωσε το δικαίωμα της απεργίας, την προστασία από απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, την κατάργηση της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out), την οργανωμένη απεργοσπασία σε περίπτωση που μία απεργιακή κινητοποίηση κριθεί νόμιμη και σειρά άλλων παρεμφερών ζητημάτων. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εργασίας που τον εισηγήθηκε ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Με την πρωτοβουλία αυτή το ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε τον εξαιρετικά αυτοαρχικό νόμο 330 του υπουργού Εργασίας επί κυβέρνησης Γεωργίου Ράλλη, Κωνσταντίνου Λάσκαρη. Πρόκειται για τον υπουργό Εργασίας που«έμεινε» στην σύγχρονη πολιτική ιστορία, για την γνωστή ρήση του περί του ότι … «δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων».

Ο νόμος του Ανδρέα, που δεν άλλαξε καμία κυβέρνηση της ΝΔ και θέλει να καταργήσει ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναδημοσίευση:

Πηγή: https://www.news247.gr