Γυναίκα στην Πολιτική και τις Εκλογές και η σχέση με την Ελληνική Κεντροδεξιά. Από τον Ελ.Κ.Βενιζέλο μέχρι και σήμερα. Ένα σύντομο κείμενο.
 
Περίοδος 1910-1935. Ο μέγας φιλελεύθερος, Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος προωθεί, πιέζει αν θέλετε με δυναμισμό, δίνει το έναυσμα σε γυναίκες κάθε ηλικίας, καταγωγής, μόρφωσης να γίνουν μέλη και στελέχη στο πανίσχυρο τότε Κόμμα Φιλελευθέρων. Νέα ήθη, νέες πολιτικές. Πολλές κυρίες γίνονται ακόμη και προεδρίνες στις απανταχού Λέσχες του Κόμματος των Βενιζελικών. Επίσης στενή συνεργάτες του πολιτικού του γραφείου σε Αθήνα και Χανιά είναι γυναίκες! Είναι ο πρώτος που δίνει -και πολύ καλα κανει- δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στις τοπικές και δημοτικές εκλογες την περίοδο 1928-1932.
 
19 Φεβρουαρίου 1956. Μια ιστορική μέρα καθώς οι γυναίκες για πρώτη φορά απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Στις βουλευτικές εκλογές που έλαβαν χώρα στις 19/02 οι γυναίκες ψήφισαν και εξελέγησαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στην κυβέρνηση Καραμανλή που σχηματίστηκε η Λίνα Τσαλδάρη της Ε.Ρ.Ε. έγινε η Πρώτη Γυναίκα Υπουργός αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Σαν σήμερα… Και στην φωτογραφία η κα. Λίνα Τσαλδάρη με τον σύζυγο μπροστά στην Ελληνική Βουλή. 
 
2002. Η κυρια Ντόρα Μπακογιάννη 1η Γυναίκα Δήμαρχος Αθηναίων και μάλιστα από τον 1ο γύρο με 61%. Σε όλα τα παραπάνω συνηγορούν και η επιλογή της κα. Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη ως Πρώτης Προέδρου της Ελληνικής Βουλής ύστερα από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή το 2004. 2006… Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη 1η Γυναικά Υπουργός των Εξωτερικών στην Ελλάδα! Το 2009 επίσης είναι πρώτη κυρία που προσπαθεί να αναλάβει τα ηνία του ενός από τα δυο μεγάλων κομμάτων της χώρας μας. Δεν το κατάφερε, αλλά έφτασε να λάβει το 40% των ψήφων στην ελληνική φιλελεύθερη-πατριωτική παράταξη. 
 
2019-20. Η άξια επιστήμονας και συμβολική παρουσία, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρώτη Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας το ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Κ. Μητσοτάκη. 2021. Αν όλα πάνε καλά και τα κρατη-μελη την επιλέξουν, η υπερδραστήρια κα. Άννα Διαμαντοπολου, θα είναι η 1η Γυναίκα Γ.Γ. του Ο.Ο.Σ.Α.. Μια πρόταση επίσης από κεντροδεξιά κυβέρνηση. Όλα αυτά -και όχι μόνο αυτά φυσικά- δείχνουν ποια είναι η πραγματικά προοδευτική παράταξη της Πατρίδας μας… και ο ελληνικός λαός κρίνει, πάνω από όλα! Και αποφασίζει. 
 
Γράφουν οι
 
– Φωτεινή (Φαίη) Κυριακίδου, Σύμβουλος Ανάπτυξης / Φιλόλογος Παν. Ιωαννίνων / Υπεύθυνη Γυναικών Ν.Δ. Νέας Σμύρνης
 
– Αλεξία Χαρακίδα, Πολιτική Επιστήμονας / Δημοσιογράφος / Κοινωνική Διοίκηση και Πολιτική Επιστήμη Δ.Π.Θ. / Π.Μ.Σ. Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα Ε.Κ.Π.Α. / Π.Μ.Σ. Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική Ε.Κ.Π.Α. / Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Αιτωλ/νιας / Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εμπορίου και Βιομηχανίας Ο.Ν.ΝΕ.Δ. (Πανελλαδικά)
 
και
 
– Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. στις Διεθνείς Σπουδές, Ευρωπαϊκές Σπουδές και Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος / Υπεύθυνος Πολιτισμού Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κιλκίς 
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του DumSpiroSpero.gr

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα για  σχέσεις:

Η γυναίκα κατακτιέται με αληθινά αισθήματα και νοιάξιμο, γράφει η Μαρία Νικολέτα.

 

 
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν.

 

 
« Ο άνθρωπος μου…ποιός είναι; » γράφει η Έφη Χατζή

 

Νέα για το περιβάλλον, τα ζώα και την κλιματική αλλαγή:

 

Πλανήτης…ΤΟΝ σέβεσαι μόνο αν ΣΕ σέβεσαι, γράφει η Νάντια Διαμαντοπούλου.

 

 
 
«Η φιλία του σκύλου!»

 

 

Φίλοι των ζώων ή των ζωών; Γράφει η Νάντια Διαμαντοπούλου