Την Πέμπτη, η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών δημοσίευσε μια έκθεση που κατέταξε τη Γουχάν ως την 9η πιο ανταγωνιστική κινεζική πόλη για το 2019. Ο καθηγητής Γουάνγκ Γκουοχούα, έδωσε διάφορους λόγους για τους οποίους η Γουχάν αξίζει να είναι στην πρώτη δεκάδα, ακόμη και μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Η Γουχάν αποτέλεσε το πρώτο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού με την επιβολή καραντίνας για πολλές μέρες. Πλέον, η πόλη έχει επιστρέψει στην κανονικότητα χάρη στην τήρηση των μέτρων προστασίας και κυρίως της καθολικής χρήσης μάσκας.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του Βιομηχανικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, Γουάνγκ Γκουοχούα, η Γουχάν αποτελούσε και αποτελεί μια πόλη με πλήθος πανεπιστημίων γεγονός που ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της μαζί με την βιομηχανική δυναμική της.

«Η Γουχάν αποτελεί έναν σημαντικό κόμβο μεταφορών […] με  σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης απορροής του ποταμού Γιανγκτσέ» προσθέτει ο καθηγητής αναδεικνύοντας τη σημασία της πόλης αυτής.

Κατόπιν αυστηρής εφαρμογής των μέτρων προστασίας η πόλη επέστρεψε στην κανονικότητα παρά το γεγονός ότι χτυπήθηκε στις αρχές του χρόνου από τον νέο ιό.

«Όλα είναι πολύ ήρεμα στη Γουχάν, αλλά όλοι φορούν μάσκες» αναφέρει στο Sputnik ο Γιού, κάτοικος της Γουχάν. «Τα πάντα είναι ως συνήθως, αλλά όταν μπαίνεις σε εμπορικό κέντρο, μέσο μεταφοράς ή άλλο δημόσιο χώρο, πρέπει να φοράς μάσκα» σημειώνει η Λι.

Το αεροδρόμιο της πόλης επιστρέφει σταδιακά στην εξυπηρέτηση διεθνών πτήσεων, ενώ το ΑΕΠ, το οποίο μειώθηκε απότομα το πρώτο τρίμηνο, επιστρέφει σταδιακά στα στοιχεία του περασμένου έτους.

Βέβαια, ένας άλλος κάτοικος της Γουχάν, ο Τάο, υπογραμμίζει, μιλώντας στο Sputnik, την ύπαρξη πλήθους μέτρων με σκοπό τον περιορισμό μιας ενδεχόμενης νέας διασποράς του ιού.

«Τώρα στη Γουχάν νιώθεις ελεύθερος, αλλά την ίδια στιγμή είναι αρκετά αυστηρά. Αν και όλα είναι ανοιχτά, η επίβλεψη συνεχίζεται. Ακόμα και οι κινηματογράφοι έχουν ανοίξει, αλλά επιδημιολογικά μέτρα παρατηρούνται παντού. Οι φοιτητές παρακολουθούνται στενά, κατά την είσοδο και την έξοδο από τα εμπορικά κέντρα η θερμοκρασία πρέπει να μετρηθεί, ενώ όταν αγοράζουμε ένα συγκεκριμένο φάρμακο το όνομά μας σημειώνεται. Όλοι φορούν μάσκες, ειδικά σε δημόσιους χώρους» τονίζει ο Τάο.

Πηγή: sputnik.gr