Η Παγκόσμια ημέρα γραφής Braille γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου, προς τιμήν του Λουί Μπράιγ, εφευρέτη του συστήματος γραφής και ανάγνωσης Braille που χρησιμοποιείται από τυφλούς και μερικώς βλέποντες σε όλον τον κόσμο.

Ο Λουί Μπράιγ, γεννήθηκε στη Γαλλία το 1809. Ύστερα από ένα ατύχημα στην παιδική του ηλικία, έχασε την όρασή του και στα δύο μάτια. Ωστόσο, κατάφερε να διαπρέψει στην εκπαίδευση και έλαβε υποτροφία από το Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους της Γαλλίας. Εκεί, εμπνευσμένος από ένα σύστημα «νυχτερινής γραφής» που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες, κατάφερε σε ηλικία 15 μόλις ετών να αναπτύξει ένα σύστημα κώδικα αφής που επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν.

Ο κώδικας Braille αποτελείται από χαρακτήρες, οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον αριθμό και τη διάταξη. Οι χαρακτήρες αυτοί αντιστοιχούν σε γράμματα, αριθμούς και σημεία στίξης που δημιουργούνται από συνδυασμούς κουκίδων.

Στις μέρες μας, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία όρασης που χρησιμοποιεί τον κώδικα Braille μειώνεται συνεχώς, λόγω της αυξημένης χρήσης των τεχνολογικών μέσων για γραφή και ανάγνωση.

Όμως, ο κώδικας Braille δεν μεταφράζει μόνο τις λέξεις. Συνιστά για το άτομο με αναπηρία όρασης τον δίαυλο επικοινωνίας, το μέσο απόκτησης γνώσεων, αυτονομίας και έκφρασης της σκέψης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του DumSpiroSpero.gr

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα για  σχέσεις:

Η γυναίκα κατακτιέται με αληθινά αισθήματα και νοιάξιμο, γράφει η Μαρία Νικολέτα.

 

 
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν.

 

 
« Ο άνθρωπος μου…ποιός είναι; » γράφει η Έφη Χατζή

 

Νέα για το περιβάλλον, τα ζώα και την κλιματική αλλαγή:

 

Πλανήτης…ΤΟΝ σέβεσαι μόνο αν ΣΕ σέβεσαι, γράφει η Νάντια Διαμαντοπούλου.

 

 
 
«Η φιλία του σκύλου!»

 

 

Φίλοι των ζώων ή των ζωών; Γράφει η Νάντια Διαμαντοπούλου