Η νεα μας στήλη που με χαρά και πάθος ξεκινήσαμε λίγο μετά την φετινή Πρωτοχρονιά, THE REMARKABLES, φιλοξενεί σήμερα μια νεαρά κυρία και φέρελπις πολιτική περσόνα. Την Χριστίνα Γιασκουλίδη, Υπεύθυνη Εθελοντισμού στο Εκτελεστικό Γραφείο την Ο.Ν.ΝΕ.Δ., σε πανελλαδικό επίπεδο. Νεα στο ρόλο της αλλά με εμπειρία από τα 18 της. Με πτυχία, σπουδές, όραμα, τσαμπουκά και εργατικότητα. Ευχόμαστε η νεολαίες ολων των κομμάτων να είχανε κι άλλες κοπελες και παλικαρια σαν την Χριστίνα. Και ως Θωμάς αυτό αναζητάω να αναδείξω. Αυτά τα ομορφα ατομα με το ωραίο μυαλο, τα άτομα της γενιάς μου, που θα γίνουν -ή είναι ήδη- οι ηγέτες του αύριο στον κλάδο τους η καθεμιά και ο καθένας. Δύσκολη η προσπάθεια μου, μα αξίζει. Ευχαριστούμε την Χριστίνα για τον χρόνο και την ευγένεια της. Για να δούμε τι μου είπε… 

Αρχικά θα μου πεις τα βασικά για σένα αγαπητή Χριστίνα: Καταγωγή, ηλικία, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, καθημερινότητα κλπ.

Είμαι 25 ετών. Κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη, όπου και ζω τα τελευταία 18 χρόνια. Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στις «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Νομικές Σπουδές» του Τμήματος Νομικής, του ΑΠΘ. Τον τελευταίο καιρό βρίσκομαι στην Αθήνα, εργάζομαι στο Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης και παράλληλα φοιτώ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική», του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Μιλάω Αγγλικά και Γαλλικά. Αγαπώ τα ταξίδια (και εύχομαι να μπορέσουμε σύντομα να ταξιδέψουμε ξανά) και μου αρέσει ο κινηματογράφος. Τον ελεύθερο χρόνο μου προτιμώ να τον περνάω με φίλους.

Μένεις Ελλάδα ή φεύγεις εξωτερικό… και γιατί; Αν πας έξω θα γύριζες ποτέ; Τι θα σου λείψει πιο πολύ από τον τόπο μας;

Μένω Ελλάδα. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Λέω ναι σε μία ενδιαφέρουσα πρόταση για αναβάθμιση των σπουδών μου και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, με στόχο πάντα να γυρίσω και να εργαστώ στη χώρα μου. Αν έφευγα, σίγουρα θα μου έλειπαν τα αγαπημένα μου πρόσωπα, η καθημερινότητά μου… και φυσικά ο τρόπος ζωής μας!

Είναι οι 50-60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο; Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά.

Κατά τη γνώμη μου, καμία γενιά δεν είναι έτοιμη ποτέ, να παραδώσει στην επόμενη. Θ’ αντιστρέψω το ερώτημα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τα ηνία;

Είσαι κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ; 

Η φύση των σπουδών μου και η ενασχόληση μου με τη Δ.Α.Π – Ν.Δ.Φ.Κ μου έδωσαν όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μην είμαι αμέτοχη απέναντι σ’ αυτά, και πολλά άλλα, ζητήματα. Ωστόσο, δεδομένων των απαιτήσεων των καιρών, με το περιβάλλον να εκπέμπει SOS και τα περιστατικά κακοποίησης ζώων να αποτελούν συχνά πρώτη είδηση, θεωρώ ότι δύσκολα κανείς μπορεί να αδιαφορήσει. 

Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας; Τι σε ενοχλεί; 

Ότι είμαστε η γενιά που διαθέτουμε πάρα πολλά μέσα αλλά συχνά τα χρησιμοποιούμε με λάθος τρόπο, δεν κάνουμε ορθή διαχείριση αυτών. 

Πως βιώνεις την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ και 12-13 χρόνια; Τι σε ταλαιπωρεί; Εργασιακά, Κοινωνικά μα και σαν άτομο στην απλή σου ζωή.

Αυτό που με ταλαιπωρεί είναι η στείρα πεποίθηση ότι η κρίση «φταίει για όλα». Η γενιά μου έχει μεγαλώσει μέσα σ’ αυτήν. Πολλά από τα όνειρά μας «ψαλιδίστηκαν», πολλοί από εμάς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα κυνηγώντας τους στόχους τους, αλλά επειδή είναι στη φύση μας, ως νέοι, ν’ αναζητάμε ευκαιρίες και διεξόδους, αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η γενιά μας πρέπει να συνεπάγεται συμβιβασμό κι αδράνεια. 

Πως βίωσες και βιώνεις τον covid – 19 και τα αποτελέσματα του;

Σίγουρα, οι περισσότεροι κληθήκαμε να διαχειριστούμε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες. Προσωπικά, προσπαθώ να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες με αισιοδοξία. Το ίδιο έκανα και με την πανδημία. Εμπιστεύομαι την επιστήμη και πιστεύω ότι το εμβόλιο (…και η υπομονή όλων μας), θα καταστήσουν πολύ σύντομα την πανδημία παρελθόν.

Σου δίνω ένα τζίνι με 3 ευχές… ποιες ευχές κάνεις;

Φυσικά, υγεία για όλο τον κόσμο και μία πράσινη Γη. Η τρίτη, ας μου επιτραπεί να  είναι σε προσωπικό επίπεδο. Θα ήθελα να πετύχω τους στόχους μου και να μπορέσω κι εγώ από την πλευρά μου να προσφέρω με τις όποιες δράσεις μου στους ανθρώπους γύρω μου και στη χώρα μου. 

Μια θετική – ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει. Κάτι φωτεινό για την νέα χρονιά.

Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τίποτα, παρά να έχουμε όλη την υγεία μας και να έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, έχοντας οριοθετήσει εκ νέου τις προτεραιότητες μας. Με παρακινούν οι στόχοι μου και η επιθυμία μου να υπάρξω ένας άνθρωπος ευτυχής σ’ όλα τα επίπεδα.