Ήταν 16 Ιουνίου του 1944

Ο George Stinney Jr ήταν και είναι ο νεότερος άνθρωπος που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν μόλις 14 ετών όταν εκτελέστηκε σε ηλεκτρική καρέκλα.

Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1929, στο Alcolu της Νότια Καρολίνα. Ήταν ένα από τα πέντε παιδιά μιας Αφροαμερικανικής οικογένειας. Η πόλη του ήταν μικρή και χωρίζονταν σε δύο μέρη με γραμμές τρένου, για να διαχωρίζονται οι λευκοί από τους μαύρους.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ακόμη και την ημέρα της εκτέλεσης του, πάντα κουβαλούσε μια Βίβλο στα χέρια του, ισχυριζόμενος ότι είναι αθώος. Κατηγορήθηκε ότι σκότωσε δύο λευκά κορίτσια, την 11χρονη Μπέτυ και την 7χρονη Μαίρη , τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν κοντά στο σπίτι όπου ο έφηβος κατοικούσε με τους γονείς του. Εκείνη την εποχή, όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν λευκά. Η δίκη διήρκεσε μόνο 2 ώρες και η ποινή επιβλήθηκε 10 λεπτά αργότερα.

Οι γονείς του αγοριού απειλήθηκαν και τους εμπόδισαν να είναι παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου. Στη συνέχεια εκδιώχθηκαν από αυτήν την πόλη. Πριν από την εκτέλεση, ο George Stinney Jr πέρασε 81 ημέρες στη φυλακή χωρίς να μπορεί να δει τους γονείς του. Κρατήθηκε σε μοναχικά, 80 μίλια από την πόλη του. Ήταν μόνος χωρίς την παρουσία των γονέων του ή δικηγόρου.

Ήταν ηλεκτροπληξία με 5.380 βολτ στο κεφάλι του, φανταστείτε όλη αυτή την τάση στο κεφάλι ενός εφήβου. 70 χρόνια αργότερα, η αθωότητά του αποδείχθηκε τελικά από δικαστή στη Νότια Καρολίνα. Το αγόρι ήταν αθώο, κάποιος το έβαλε να τον κατηγορήσει ότι είναι μαύρο.

Είθε η αθώα ψυχή του να ξεκουραστεί ειρηνικά.

 

Γιαννόπουλος Γιώργος 02/06/2020