Η τιμιότητα εκτιμάται ιδιαίτερα στη φινλανδική κοινωνία και αποτελεί το θεμέλιο κάθε αλληλεπίδρασης, ακόμα και της ευτυχίας .

Στο τεστ του χαμένου πορτοφολιού ή “Lost Wallet Test”, του περιοδικού Reader’s Digest, το Ελσίνκι ήταν η πιο ειλικρινής πόλη από εκείνες που δοκιμάστηκαν. «Το να είσαι ειλικρινής είναι ένα χαρακτηριστικό του φινλανδικού πολιτισμού –τουλάχιστον αν συγκρίνουμε με άλλους», λέει ο Johannes Kananen, λέκτορας στη Σουηδική Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. «Στα αγγλικά υπάρχει ένα ρητό ότι η αλήθεια είναι τόσο πολύτιμη, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Αλλά στη Φινλανδία, οι άνθρωποι μιλούν την αλήθεια όλη την ώρα.»

Πριν από λίγα χρόνια, το Reader’s Digest έκανε το ρεπορτάζ «Lost Wallet Test», όπου οι δημοσιογράφοί τους «έχασαν» 192 πορτοφόλια σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Κάθε πορτοφόλι είχε 50 δολάρια με στοιχεία επικοινωνίας, οικογενειακές φωτογραφίες και επαγγελματικές κάρτες. Έντεκα από τα 12 πορτοφόλια στη φινλανδική πρωτεύουσα επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους, καθιστώντας το Ελσίνκι την πιο «έντιμη» πόλη από αυτούς που δοκιμάστηκαν. Άλλη συνήθεια είναι τα χαμένα γάντια: «Είναι μια πολύ περίεργη συνήθεια εδώ, να αφήνουμε τα χαμένα γάντια στα δέντρα», λέει η Natalie Gaudet, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Aalto, εξηγώντας ότι έτσι είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν από απόσταση. «Τα παιδιά χάνουν πάντα γάντια και οι άνθρωποι τα κρεμούν σε ένα κοντινό δέντρο, ώστε ο χαμένος να μπορεί να τα βρει στο δρόμο της επιστροφής.»

Αλλά τι κάνει τη Φινλανδία μια τόσο έντιμη χώρα; Η πολιτεία της Φινλανδίας δεν είναι πολύ παλιά. για αιώνες ήταν υπό το σουηδικό βασίλειο. Ενώ τα Σουηδικά ήταν η γλώσσα της ανώτερης τάξης, τα Φινλανδικά συσχετίστηκαν με τις κατώτερες τάξεις και την αγροτιά. Μόνο το 1809 η Φινλανδία έγινε αυτόνομο καθεστώς από τον Αλέξανδρο Α’ της Ρωσίας. Τότε ήταν που άρχισε να χτίζεται μια ισχυρή φινλανδική ταυτότητα και η φινλανδική γλώσσα άρχισε να ανθίζει. Το Sisu θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια κοινωνική κόλλα που βοήθησε στον καθορισμό του έθνους μετά την ανεξαρτησία της Φινλανδίας από τη Ρωσία.

[Πηγή: www.doctv.gr]