Το πιο δεσποτικό κτίριο στο Αίγιο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Ο Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης είναι αφιερωμένος στη Κοίμηση της Θεοτόκου και η ιστορία του μετρά τρεις αιώνες.

Θεμελιώθηκε τον Δεκέμβριο του 1898, ενώ η ανέγερσή του άρχισε το επόμενο έτος για να λειτουργήσει ημιτελής το 1914. Πλέον σήμερα, με τις επιβλητικές διαστάσεις του, φθάνει να πληροί με επάρκεια τις λατρευτικές ανάγκες της τετραπλάσιας σε πληθυσμό πόλης του σύγχρονου Αιγίου.
Σχεδιάσθηκε από το μεγάλο βαυαρό Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, τον χαρισματικό εκείνον άνθρωπο που στόλισε την Αθήνα και αρκετές μεγάλες πόλεις της Ελλάδος με εξαιρετικά κτίρια. Ο ναός είναι βυζαντινός σταυροειδής με τρούλο αναγεννησιακής μορφής. Πλαισιώνεται αρμονικά από τέσσερα συμμετρικά κωδωνοστάσια και στεφανώνεται από τοξύλια Ρωμαϊκού ρυθμού. Διακοσμήθηκε επίσης, με θαυμαστές αγιογραφίες του σπουδαίου και διάσημου ζωγράφου Κώστα Φανέλλη, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος Έλληνας Ναζαρηνός ζωγράφος.
Καταπληκτική είναι και η εξωτερική τοιχοδομία του ναού με τις υπέροχα σμιλεμένες πέτρες από Ηπειρώτες «πετράδες», τεχνίτες της πέτρας, που με μεράκι τις επεξεργάσθηκαν. Πολλοί εθελοντές κάτοικοι- ενορίτες του ναού προσέφεραν με προθυμία την εργασία τους μια και το χρήμα την εποχή εκείνη δεν κυκλοφορούσε ευρέως και εύκολα, όπως σήμερα, αλλά ήταν συνήθης η προσφορά σε εργασία για το κοινό καλό.
Αυτή είναι εν ολίγοις η ιστορία του καθεδρικού ναού του Αιγίου, που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και καμαρώνουμε εμείς σήμερα για την ύπαρξή του. Αν, λοιπόν, βρεθείτε στο Αίγιο, μην ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα στην καρδιά της πόλης για να θαυμάσετε αυτόν τον υπέροχο ναό.

Παπαδημητρίου Θεώνη, Ξεναγός

Παπαδημητρίου Θεώνη, Ξεναγός

Επικοινωνία με την Ξεναγό:

https://www.facebook.com/TheoniPapadimitriouTourGuide/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010067625491