Γράφει η Μαρία Νικολέτα

Τι είναι πρόβλημα; Πως χαρακτηρίζεται ως πρόβλημα κάτι; Γιατί δεν το αποκαλούμε απλά γεγονός ή περιστατικό; Μήπως επειδή το πρόβλημα είναι παντρεμένο με την λύση; Απλά η λύση πολλές φορές το παίζει δύσκολη και κρύβεται, κρύβεται καλά μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι το πρόβλημα θέλει πραγματικά να τη βρει και όχι απλά να την έχει.

Έχω ακούσει αρκετές φορές τις φράσεις «Προσπάθησα πολλές φορές αλλά δεν τα κατάφερα», «Τα έχω δοκιμάσει όλα αλλά αποτέλεσμα δεν είδα» , «Κουράστηκα να προσπαθώ γιατί δεν βλέπω λύση» , «Δεν έχω άλλες δυνάμεις» και πολλές άλλες. Κάθε φορά που τις ακούω σκέφτομαι πως όντως μπορεί να ήταν πολλές οι φορές που προσπάθησε κάποιος αλλά προφανώς χρειάζονται κι άλλες. Επίσης αναρωτιέμαι πως γίνεται να τα έχουν δοκιμάσει όλα αφού δεν φτάσανε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και κυρίως πως γίνεται να είναι σίγουρος και απόλυτος κάποιος ότι έχει εντοπίσει πραγματικά όλους τους τρόπους; Ακόμη πως γίνεται κάποιος να κουράζεται όταν έχει έναν στόχο; Έναν πραγματικό στόχο όχι απλή επιθυμία. Όσο για τις δυνάμεις, όλοι μας έχουμε παραδείγματα από ανθρώπους που ξεπέρασαν το αδύνατο.

Έχεις δει μωρό όταν πεινάει πως κάνει; Να πεινάει πραγματικά ώστε να μη το ξεγελάς με παιχνίδια και να κλαίει και να φωνάζει όσο χρειαστεί μέχρι να φάει. Έχεις δει εργαζόμενο να αψηφά ώρες εργασίας , καιρικές ή εργασιακές συνθήκες, αργίες, γιορτές μέχρι να πετύχει τον στόχο του; Έχεις δει ερωτευμένο να αψηφά ώρα, καιρικές συνθήκες, απόσταση, άγνοια δρόμου και να παίρνει το αμάξι μόνο και μόνο για να δει τα μάτια του αγαπημένου του; Τι κοινό έχει το μωρό, ο εργαζόμενος και ο ερωτευμένος; Ότι ΘΕΛΟΥΝ να πετύχουν έναν πραγματικό στόχο. Δεν θα σταματήσει κανένας από αυτούς να προσπαθεί. Δεν θα κουραστεί κανένας τους. Μόλις δεν εντοπίσουν λύση με τον έναν τρόπο θα ξεκινήσουν την αναζήτηση νέου τρόπου. Μπορείς να καταλάβεις γιατί δεν κουράζονται; Γιατί δεν εγκαταλείπουν;
Γιατί υπάρχει ΘΕΛΗΣΗ!

Ακόμη και σε σένα τον ίδιο θα σου έχει τύχει να πεις «εγω αποκλείεται να τα καταφέρω» , «εγώ δεν μπορώ» , «είναι πολύ δύσκολο για μένα» και απλά εγκαταλείπεις ή ψευδο-προσπαθείς και δεν φτάνεις ποτέ εκεί που νόμιζες ότι ήθελες να πας. Σίγουρα όμως σου έχει τύχει και το άλλο, δηλαδή να πεις «Εγώ αυτό θα το πετύχω όσο δύσκολο και αδύνατο να δείχνει και θα βρω τον τρόπο ο κόσμος να χαλάσει» και ανεξάρτητα του χρόνου επίτευξης τελικά το πετυχαίνεις. Επίσης θα σου έχει τύχει να υποστηρίζεις και να το πιστεύεις ότι κάτι δεν μπορείς να το κάνεις και ψάχνεις τρόπους να το αποφύγεις ενώ όταν βρεθείς σε πραγματική ανάγκη ή εντοπίσεις το κατάλληλο κίνητρο το πετυχαίνεις.

Κίνητρο! Χμ…μεγάλη κουβέντα. Κίνητρο μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, μια κατάσταση, ένα συναίσθημα, μια ανάγκη, ένα όνειρο. Όπως λέει και ένα αγαπημένο μου τραγούδι «Ήσουν ο λόγος σ’ ό,τι έκανα και τώρα ψάχνω λόγο για να ζήσω…» , καταλαβαίνεις τη δύναμη του κινήτρου;

Να θυμάσαι πως κάθε πρόβλημα έχει τουλάχιστον μια λύση! Κίνητρο έχεις; Θέληση έχεις; Βρες την λοιπόν!


Thanks to Aleksandra Boguslawska