Συγγραφή: Σεμερτζίδης Δημήτρης

  • Αιγαίο: Πέρασμα βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων αναμένεται τις πρωινές ώρες σχεδόν στο σύνολό του. Μάλιστα τοπικά θα σχηματιστούν  ισχυρές καταιγίδες (νότια Εύβοια, Σποράδες, Θάσο και γενικά Θρακικό Πέλαγος)Λίγο πριν το μεσημέρι οι καταιγίδες θα κινηθούν στο ανατολικό Αιγαίο όπου θα το χτυπήσουν με σφοδρότητα (Σάμος, Χίος και Μυτιλήνη θα δεχθούν σύντομα αλλά ισχυρά καιρικά φαινόμενα).  Ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου  θα επηρεαστούν κατά βάση τις μεταμεσημβρινές μέχρι και βραδυνές ώρες με όμβρους ή τοπικές καταιγίδες .
  • Ήπειρος: Βροχοπτώσεις και καταιγίδες  πριν το ξημέρωμα. Σταδιακά το σκηνικό του καιρού θα καταστεί άστατο τις πρωινές ώρες με μπόρες και τοπικά ανοίγματα του καιρού. Το μεσημέρι και πάλι αναμένονται τοπικές βροχοπτώσεις  που θα εναλλάσσονται με διαστήματα βελτιωμένου καιρού και το απόγευμα η βελτίωση θα είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, μετά τα μεσάνυχτα νέες σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες  θα σημειωθούν στα δυτικά παράκτια τμήματα.
  • Μακεδονία: Πριν τα ξημερώματα αναμένεται σάρωση όλης της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας από βροχοπτώσεις και καταιγίδες , που κατά τόπους θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Ενδέχεται τα ξημερώματα ή τις πρώτες πρωινές ώρες να σχηματιστεί ισχυρή καταιγίδα  με διάρκεια σε βόρεια Πέλλα ή βόρειο Κιλκίς με μεγάλες ραγδαιότητες. Το πρωί τα φαινόμενα θα κινηθούν στην ανατολική Μακεδονία, όπου θα έχουν κατά τόπους μεγάλη ένταση, ιδιαίτερα στην Καβάλα.  Ο καιρός βαδίζοντας προς το μεσημέρι θα βελτιωθεί σχεδόν παντού, με εξαίρεση τους Νομούς Κιλκίς, Σερρών, Δράμας και Καβάλας όπου και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν νέες σύντομες μπόρες.
  • Θεσσαλία: Παροδικές καταιγίδες  πριν τα ξημερώματα. Σταδιακά μέσα στο πρωινό θα σημειωθεί σημαντική βελτίωση με τοπικές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Στο ίδιο μοτίβο θα κυλήσει ο καιρός και τις επόμενες ώρες.
  • Στερεά Ελλάδα: Πριν τα ξημερώματα αναμένεται πέρασμα βροχοπτώσεων και καταιγίδων  από το σύνολο της Στερεάς. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί βελτίωση σε όλη την και ανατολική Στερεά. Απεναντίας, σε Ευρυτανία και Αιτωλοακαρνανία  θα επιμείνει το άστατο σκηνικό του καιρού τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι με παροδικές βροχοπτώσεις και μπόρες , οι οποίες θα είναι περισσότερες κοντά στους ορεινούς όγκους. Στην Αττική αναμένονται βροχοπτώσεις και παροδικές καταιγίδες (πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα είναι έντονα συνοδεία χαλαζοπτώσεων)  τα ξημερώματα μέχρι και τις πολύ πρωινές ώρες που γρήγορα θα κινηθούν ανατολικά και ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά.
  • Ήπειρος: Βροχοπτώσεις και καταιγίδες  πριν το ξημέρωμα. Σταδιακά το σκηνικό του καιρού θα καταστεί άστατο τις πρωινές ώρες με μπόρες και τοπικά ανοίγματα του καιρού. Το μεσημέρι και πάλι αναμένονται τοπικές βροχοπτώσεις  που θα εναλλάσσονται με διαστήματα βελτιωμένου καιρού και το απόγευμα η βελτίωση θα είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, μετά τα μεσάνυχτα νέες σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά παράκτια τμήματα.
  • Πελοπόννησος: Άστατος καιρός στα δυτικά και κεντρικά της τμήματα το πρώτο μισό της ημέρας, με παροδικές ασθενείς βροχοπτώσεις . Στα πεδινά της Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας θα επικρατούν λίγες νεφώσεις με σημαντικά διαστήματα ηλιοφάνειας. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και στα κεντροδυτικά.
  • Θράκη: Τις πρωινές και κυρίως προμεσημβρινές ώρες αναμένεται πέρασμα βροχοπτώσεων και καταιγίδων , που θα έχουν σύντομη διάρκεια μεν, μεγάλες εντάσεις δε. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση.
  • Ιόνιο: Γενικά άστατος καιρός με σύντομες βροχοπτώσεις ή μπόρες  που θα εναλλάσσονται με βελτιωμένο καιρό. Από τα μεσάνυχτα αναμένονται νέες βροχοπτώσεις  να πλήξουν τα κεντρικά και κυρίως βόρεια τμήματά του.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί μέτριοι, ενώ στα νότια τμήματά του θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ.

 Στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί ισχυροί έως θυελλώδεις. Μέχρι το μεσημέρι μάλιστα αναμένονται ριπές στα κεντροβόρεια τμήματά του μέχρι και 9-10 μποφόρ! 

Πηγή: Forecastweather.gr