Επιστήμονες ανακάλυψαν στην Αργεντινή, τα απολιθώματα ενός τεράστιου δεινόσαυρου που έζησε στη Γη πριν από 98 εκατομμύρια χρόνια.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο ζώο που έχει ζήσει ποτέ στη Γη. Τα απολιθώματα του ανώνυμου δεινοσαύρου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2012 στην επαρχία Neuquén της βορειοδυτικής Παταγονίας, αλλά η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ωστόσο, τα οστά που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι ήταν πιθανώς ένας τιτανόσαυρος, ο μεγαλύτερος που είχε καταγραφεί.

Οι τιτανόσαυροι είχαν μεγάλο λαιμό, ήταν χορτοφάγοι και έζησαν από την ύστερη Ιουράσια περίοδο (πριν από 163,5 εκατομμύρια έως 145 εκατομμύρια χρόνια) έως το τέλος της Κρητιδικής περιόδου (πριν από 145 εκατομμύρια έως 66 εκατομμύρια χρόνια). «Λαμβάνοντας υπόψη τις μετρήσεις του νέου σκελετού, φαίνεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα σαυρόποδα που έχουν βρεθεί ποτέ», δήλωσε στο Live Science, ο Paul Barrett, παλαιοβιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

 

Οι ερευνητές εκτιμούν πως μόλις ολοκληρωθεί η ανασκαφή, θα μπορέσουν να τον ταξινομήσουν ως εντελώς νέο είδος. Τα νέα ευρήματα χρονολογούνται πριν από περίπου 98 εκατομμύρια χρόνια, που σημαίνει ότι ο δεινόσαυρος αυτός έζησε κατά την Κρητιδική περίοδο. Το 1993, ένας άλλος τιτανόσαυρος, ο Argentinosaurus huinculensis είχε διεκδικήσει τον τίτλο του μεγαλύτερου δεινόσαυρου, τον οποίο έχασε το 2014 από τον ακόμη μεγαλύτερο Patagotitan mayorum. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιο είδος ζύγιζε περισσότερο.

 

Προς το παρόν, οι ερευνητές δεν μπορούν να υπολογίσουν το μήκος του νέου τιτανόσαυρου, δεδομένου ότι τα μακρά οστά των άκρων που χρησιμοποιούν για να κάνουν τέτοιες εκτιμήσεις, δεν έχουν ανασκαφεί ακόμη. Ωστόσο, οι αναλύσεις των οστών που έχουν βρεθεί, συμπεριλαμβανομένων 24 σπονδύλων της ουράς και τμημάτων της πυελικής και θωρακικής ζώνης, δείχνουν ότι είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος τιτανόσαυρος που έχει ανακαλυφθεί.

 

«Το δείγμα αυτό, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σαουρόποδα που έχουν βρεθεί ποτέ και πιθανώς υπερβαίνει το μέγεθος του Παταγοτιτάν», έγραψαν οι ερευνητές. Ο Παταγοτιτάν είχε ύψος περίπου 15 μέτρα και ζύγιζε 62 μετρικούς τόνους, που ισοδυναμεί με το βάρος περίπου δώδεκα ασιατικών ελεφάντων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cretaceous Research».

Πηγή: lifo.gr

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του DumSpiroSpero.gr

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα για  σχέσεις:

Η γυναίκα κατακτιέται με αληθινά αισθήματα και νοιάξιμο, γράφει η Μαρία Νικολέτα.

 

 
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν.

 

 
« Ο άνθρωπος μου…ποιός είναι; » γράφει η Έφη Χατζή

 

Νέα για το περιβάλλον, τα ζώα και την κλιματική αλλαγή:

 

Πλανήτης…ΤΟΝ σέβεσαι μόνο αν ΣΕ σέβεσαι, γράφει η Νάντια Διαμαντοπούλου.

 

 
 
«Η φιλία του σκύλου!»

 

 

Φίλοι των ζώων ή των ζωών; Γράφει η Νάντια Διαμαντοπούλου