Η Αθήνα είναι μια ιδιαίτερη πόλη. Το πρωί τη μισείς και το βράδυ την αγαπάς. Όπως και να ‘χει, η αλήθεια είναι ότι πρακτικά αποτελεί ένα αφιλόξενο αστικό κέντρο και αυτό αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, μέσω της έκθεσης που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ποιότητα ζωής σε διάφορες πόλεις. Για τις ανάγκες της πραγματοποιήθηκαν 58.100 συνεντεύξεις σε 83 πόλεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν ευχαριστημένοι με τη διαβίωσή τους στην πόλη που έμεναν. Κάτι που δεν συνέβη με την ελληνική πρωτεύουσα, αφού η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν δυσαρεστημένοι.
Όσο πιο βόρεια βρισκόμαστε, τόσο πιο χαρούμενοι είναι οι κάτοικοι, με τους Σκανδιναβούς να βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας. Πιο κεντρικά, πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως το Βερολίνο, η Βιέννη και το Λονδίνο έχουν αρκετά ικανοποιητικούς αριθμούς – πιάνοντας και ξεπερνώντας για λίγο τη «βάση». Τα πραγματικά προβλήματα ξεκινούν στα νότια, με τους δείκτες ικανοποίησης για Αθήνα, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα – κάτι που ισχύει και για Μαδρίτη, Παρίσι.
Η οικονομική κρίση έπαιξε σίγουρα μεγάλο ρόλο σε αυτό, αφού βλέπουμε ότι η δυσαρέσκεια είναι μεγαλύτερη σε χώρες που έχουν πληγεί από αυτή.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσω της έκθεσης αξιολογούνται η γενική ικανοποίηση, οι υπηρεσίες που προσφέρει η δημοτική Αρχή, η ποιότητα του περιβάλλοντος, οι οικονομικές ευκαιρίες, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η συμπεριφορά των τοπικών Αρχών έναντι των μεταναστών και των μειονοτήτων, καθώς και η ασφάλεια.
Η ποιότητα του αέρα της Αθήνας είναι κακή. Μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι η Αθήνα και το Μιλάνο είναι δύο πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου σχεδόν τα 3/4 (πάνω από 70%) των επιβλαβών ρύπων οξειδίου του αζώτου προέρχονται από τα οχήματα και τις μεταφορές. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο (47%) σε 30 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ σε κάποιες όπως η Λισαβόνα είναι μόνο 20%. Για την ιστορία, τον ποιοτικότερο αέρα φαίνεται να αναπνέουν οι κάτοικοι της Ζυρίχης.
Οι κάτοικοι της Αθήνας βρίσκουν βελτίωση στις συγκοινωνίες, αλλά είναι δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέρει το Δημόσιο.
Θλιβερή είναι και η τελευταία θέση που καταλαμβάνει σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους και πράσινους χώρους στον αστικό ιστό, με μόλις 0,96 m2 πρασίνου να αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη. Την πρωτιά σε αυτή την κατηγορία κατέχει το Ρότερνταμ.
Την τελευταία θέση καταλαμβάνει και στην οικονομική κατάσταση των πολιτών της η Αθήνα, με τη Ζυρίχη να βρίσκεται ξανά στην κορυφή.
Μάλιστα, βάσει των απαντήσεων, η πόλη της Ελβετίας είναι η κορυφαία πόλη της Ευρώπης για να ζεις, με τις Βρυξέλλες να έρχονται στη δεύτερη θέση. Στην τελευταία θέση βρίσκουμε την Κωνσταντινούπολη και κάπου εκεί κοντά, την Αθήνα