Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις στο Δημόσιο, καθώς πια δεν θα μοριοδοτούνται τα τυπικά προσόντα, όπως ο τίτλος σπουδών ή ο μεταπτυχιακός τίτλος, η γνώση ξένων γλωσσών, η προϋπηρεσία κλπ. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση οι υποψήφιοι για κάποια θέση στον δημόσιο τομέα θα δίνουν εξετάσεις. Η γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, μίλησε το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή για την διαδικασία των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

«Ένας γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλο το δημόσιο».

Η διαδικασία θα έχει ως εξής:

Ο διαγωνισμός θα έχει τρία σκέλη:

  1. i) Διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων,πολλαπλής επιλογής,

ii)τεστ Δεξιοτήτων και

ii)προσωπικότητας.

«Η μοριοδότηση ζήτημα που δημιουργεί την χρονοκαθυστέρηση φεύγει τελείως», αναφέρει. Η διαδικασία έχει ως στόχο τη διακρίβωση δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας των υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων.

Στο τέλος Μαΐου όλοι οι φορείς θα πρέπει να υποβάλλουν στο υπουργείο Eσωτερικών και υπουργείο Oικονομικών (στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) τον αιτούμενο αριθμό προσλήψεων ανά θέση και ειδικότητα (καταγράφονται οι ανάγκες). Σύμφωνα, με τα τιθέμενα δημοσιονομικά πλαίσια και αναλόγως με τον κανόνα που θα πρέπει να εφαρμοστεί – μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση – θα εισηγείται η επιτροπή ανθρωπίνου δυναμικού στο τακτικό υπουργικό συμβούλιο τον προγραμματισμό των προσλήψεων. «Ο προγραμματισμός των προσλήψεων είναι σε επίπεδο θέσης μέσω του ψηφιακού οργανογράμματος του δημοσίου. Ο φορέας έχει συγκεκριμένη θέση, συγκεκριμένο τμήμα και συγκεκριμένη ειδικότητα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», τονίζει.

Ένας διαγωνισμός τον χρόνο

Αυτή η έγκριση θα στέλνεται στο ΑΣΕΠ το οποίο θα έχει το περιθώριο ενός περίπου εξαμήνου. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα θα ομαδοποιεί τους κλάδους και θα ομογενοποιεί τις κατηγορίες αναλόγως με το διαγωνισμό που θα πρέπει να τρέξει «Δηλαδή θα βγαίνει μια προκήρυξη που θα αφορά συγκεκριμένο αριθμό θέσεων που θα έχει εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο και αναλόγως τις αρμοδιότητες που κατέχει και τι αντικείμενα θα γνωρίζει κάποιος για τη συγκεκριμένη θέση θα ομαδοποιείται η διαγωνιστική διαδικασία», εξήγησε η Κ. Χαραλαμπογιάννη.

Αναδημοσίευση:

Πηγή: https://www.e-dimosio.gr/