Το τελευταίο καιρό το Υπουργείο υγείας προχώρησε στην δημιουργία πολλών εμβολιαστικών κέντρων σε διάφορα σημεία της χώρας, προκειμένου οι πολίτες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εμβολιασμού. Ήδη πάνω από 2 εκατ. συμπολίτες μας έχουν λάβει την πρώτη δόση με πολλούς από αυτούς να έχουν πάρει και τη δεύτερη. Παρόλα αυτά τα κρούσματα συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και τον κίνδυνο ακόμη μιας διασποράς του ιού να βρίσκεται προ των πυλών, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα και αποστάσεις, προστατεύοντας όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας.
Με αφορμή τον καθημερινό εμβολιασμό των πολιτών αλλά και την πορεία των κρουσμάτων, εύκολα προκύπτει το ερώτημα για το αν είναι σε θέση να ανοίξουν τα μαγαζιά και συγκεκριμένα η εστίαση. Η τελευταία, η οποία εδώ και πόσο καιρό πλήττεται εξαιτίας της αδράνειας που επικρατεί ανυπομονεί πως και πως το πότε θα αποφασιστεί η μέρα που θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει. Κοιτώντας τα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες παρατηρείται μια σταθερή πορεία αυξομειώσεων, η οποία είναι σε θέση να οριοθετήσει την σταδιακή επαναφορά των καταστημάτων για να μπορέσει η οικονομία να «πάρει» τα πάνω της.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο ακόμη το lockdown είναι σε τόσο αυστηρό επίπεδό στην χώρα μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αδύναμο υγειονομικό σύστημα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ληφθούν αποφάσεις ανάλογες με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυστηρά lockdown δεν είχε μόνο η Ελλάδα αλλά και χώρες με πολλές περισσότερες απώλειες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα στην τελευταία, η πόλη της Βαρκελώνης, η οποία είχε λάβει ένα από τα πιο αυστηρά lockdown πλέον έχει δώσει το πράσινο φως στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της εστίασης με τα μαγαζιά να μπορούν να λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό τραπεζιών και ατόμων φυσικά. Ανάλογη κατάσταση και στη Μαδρίτη που κράτησε ανοιχτά τα μαγαζιά και το χειμώνα τηρώντας τα εκάστοτε μέτρα, οδηγώντας τους πολίτες σιγά σιγά στην επιστροφή στην κανονικότητα.
Το κύριο ζήτημα είναι, αν θα δούμε στα κοντά τη μεγάλη απόφαση για την σταδιακή απομάκρυνση των υγειονομικών μέτρων, διατηρώντας πάλι κάποιους περιορισμούς, οι οποίοι θα είναι σε θέση να μην εκτοξεύσουν τα κρούσματα και να οδηγηθούν παράλληλα τα μαγαζιά σε μια τροχιά ανάπτυξης. Κάτι που είναι αναγκαίο να γίνει την στιγμή που υπάρχουν δημοσιεύματα για άφιξη τουριστών με πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς πολύς κόσμος έχει εκφράσει την επιθυμία του για την αλλαγή του υπάρχοντος τοπίου. Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που ο καιρός καλυτερεύει, είναι πολύ πιο δύσκολο να περιοριστεί ο κόσμος στα σπίτια του και έχει όπως είναι φυσιολογικό την ανάγκη να βγει έξω. Άρα προκειμένου να μην γίνονται υπερβολικές μαζώξεις σε πάρκα και πλατείες, αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού, μια ιδανική λύση θα ήταν το μερικό άνοιγμα των καταστημάτων, ισοσκελίζοντας τις έξω συναθροίσεις με την προσέλευση του κόσμου σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ.
Σίγουρα μια ολική άρση του lockdown δε θα έφερνε αμέσως θετικά αποτελέσματα, διότι η παντελής έλλειψη υγειονομικών μέτρων θα οδηγούσε στην απότομη αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κάνοντας έτσι πισωγύρισμα και ξεκινώντας πάλι από το μηδέν. Χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις από την στιγμή που έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, προκειμένου να ακολουθήσουμε το ίδιο μονοπάτι με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και να κάνουμε μια επανεκκίνηση της οικονομίας μας, η οποία όλο αυτό το διάστημα πλήττεται, σεβόμενοι εννοείται τα υγειονομικά μέτρα για την ασφάλεια όλων μας.

Ο Λευτέρης είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστήμων ΑΠΘ. Καταγωγή από Κιλκίς. Ενδιαφέρεται για θέματα τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής πολιτικής. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά. Η αρθρογραφία είναι μια νέα και ενδιαφέρουσα ασχολία για εκείνον.