Αν και οι αποφάσεις φαίνεται να έχουν «κλειδώσει», οι ειδικοί ακύρωσαν την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση και θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις στην τακτική σύσκεψη της Παρασκευής. Ο λόγος που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή τη κίνηση είναι γιατί οι λοιμωξιολόγοι θέλουν μελετήσουν ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά το εορταστικό τριήμερο όπου τα τεστ ήταν πολύ λιγότερα απ’ όσα γίνονται τις καθημερινές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πρώτο μέτρο που συζητείται είναι η μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτό είναι το πρώτο μέτρο που πιθανότατα θα χαλαρώσει, με τον Νίκο Χαρδαλιά βέβαια να αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις την Παρασκευή. Δεν αποκλείεται η κυκλοφορία στην Πάτρα να παραταθεί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Το μέτρο που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις είναι ότι θα σταματήσει να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλον δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6. Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς τη χρήση ΙΧ, αλλά πεζή ή με ποδήλατο εντός δήμου ή ως 2 χιλιόμετρα απόσταση από τον τόπο κατοικίας.

Ένα άλλο μέτρο που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι είναι ένα πρώτο άνοιγμα της αγοράς. Προτεραιότητα φαίνεται πως έχουν τα κομμωτήρια, τα οποία αναμένεται την Παρασκευή να πάρουν το «πράσινο φως» προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, κάτω πάντα από τα προβλεπόμενα μέτρα. Το σενάριο λέει πως η πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματός τους είναι η Δευτέρα 22 Μαρτίου. Όπως και στο προηγούμενο lockdown, τα κομμωτήρια είχαν ανοίξει πρώτα από την αγορά, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας.

Η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και σταδιακά θέλει να ανοίξει η αγορά καθώς η κατάσταση για τους επιχειρηματίες έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Και αυτό που στοχεύουν είναι να αποφασιστεί ένα της σταδιακής άρσης τους ώστε να επιστρέψει η κοινωνία στην κανονικότητα. Πιθανή ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου είναι η 29η Μαρτίου  ενώ από Απρίλιο αναμένεται το άνοιγμα στα σχολεία.

Προς άνοιγμα και των δικαστηρίων κινείται εν τω μεταξύ η κυβέρνηση. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπάρχει η βούληση να ξεκινήσουν κανονικά την λειτουργία τους, τηρώντας όλους τους απαραίτητους κανόνες λόγω της πανδημίας.

Τα δικαστήρια, ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 29 Μαρτίου.