Γράφει ο Λευτέρης Καρβουνίδης

Οι πρόσφατες εξελίξεις που διαδραματίστηκαν στην χώρα μας, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό για το που οδεύει η ελληνική κοινωνία και το αν υπάρχει δυνατότητα αναστροφής αυτής της κατάστασης. Αρκεί κανείς να αφιερώσει λίγο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταλάβει τη διχόνοια που επικρατεί μεταξύ των συμπολιτών μας και τα σχόλια μίσους. Προσπάθειες λαϊκισμού και διαστρέβλωσης των γεγονότων πολλές φορές οδηγούν πολύ εύκολα σε διαχωρισμό «στρατοπέδων», τα οποία πολλές φορές απορρίπτουν κάθε αρχή του σωστού διαλόγου, επικαλούμενοι ύβρεις και συνθήματα. Τα παραπάνω όμως δείχνουν ότι το περιβάλλον μας ακόμη δεν έχει αποβάλλει από μέσα του, τα στοιχεία που το κρατούν πίσω για την ομαλή εξέλιξη του, οδηγώντας την σε πισωγυρίσματα με αρνητικές συνέπειες για το μέλλον.

Για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε οικονομικά, θα πρέπει πρώτα να ανακάμψουμε κοινωνικά. Ακόμη και να μην υπήρχαν τα οικονομικά προβλήματα στην χώρα, που χρόνια τώρα την ταλαιπωρούν, πάλι θα υπήρχαν έντονες τριβές μεταξύ των πολιτών. Δυστυχώς, έχουμε βιώσει και βιώνουμε πολλά, ακούγοντας ή και βλέποντας επιθέσεις σε αθώους πολίτες, σε πολιτικά κόμματα και σε στελέχη. Όλα αυτά δυστυχώς διεγείρουν έντονα ρήγματα στις κοινωνικές σχέσεις, κυρίως εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών, οι οποίες όσο μεταδίδονται με λανθασμένο τρόπο τόσο περισσότερο επιτείνουν αυτό το φαινόμενο της διάσπασης. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγούν σε ένα αδιέξοδο κοινωνικής πόλωσης, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι η άνοδος ακραίων πολιτικών στοιχείων, τα οποία «τρέχουν» να καπηλευτούν τέτοια γεγονότα προκειμένου να δυναμώσουν και να υπονομεύσουν την αξία της δημοκρατίας, αλλοιώνοντας την. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η έλλειψη ανθρωπιάς και κοινωνικής συνείδησης, γιατί πλέον κανείς δεν καταλαβαίνει τα προβλήματα του συμπολίτη του, προσπαθώντας αποκλειστικά και μόνο να ικανοποιήσει το ατομικό συμφέρον του. Κάτι που οφείλεται καθαρά στην κερδοσκοπία, η οποία κυριαρχεί και οδηγεί τους ανθρώπους σε λανθασμένες πράξεις προκειμένου να υπηρετήσουν το χρήμα και να παραμερίσουν με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε ηθική αρχή.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως τα προβλήματα πάντα θα εμφανίζονται είτε αυτά είναι οικονομικά είτε αυτά αφορούν εθνικά ζητήματα και ούτω καθεξής. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται πάντα να προβάλλουμε ενωμένοι την ορθολογικότητα, τιθασεύοντας το θολωμένο μας μυαλό, απομακρύνοντας τις εγωιστικές τάσεις, για το κοινό καλό. Όλα αυτά είναι που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου οι συμπολίτες μας να αποκτήσουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, αφήνοντας πίσω διχόνοιες των προηγούμενων ετών, ώστε να προοδεύσει ο τόπος αυτός και να αποκτήσουμε κοινωνική ευημερία και γαλήνη. Μέσα από τις κοινές δράσεις και την συμμετοχή όλων μας στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε προς το καλύτερο, δίχως να παραμερίζουμε βασικές αξίες και ανάγκες. Μόνο με αυτό τον τρόπο, δηλαδή με την ομόνοια, την σύμπνοια θα είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία εμφανιστεί, προκειμένου να μην αφήσουμε εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες να ταράξουν την κοινωνία ως σύνολο. Η συλλογικότητα σε συνδυασμό με την απομάκρυνση από το φαίνεσθαι και επικεντρώνοντας στη βαθιά ουσία των πραγμάτων θα μας οδηγήσουν, όπως εξάλλου μας έχει δείξει η ιστορία μας, να πετύχουμε πολλά.

 

Ο Λευτέρης είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστήμων ΑΠΘ. Καταγωγή από Κιλκίς. Ενδιαφέρεται για θέματα τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής πολιτικής. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά. Η αρθρογραφία είναι μια νέα και ενδιαφέρουσα ασχολία για εκείνον.

Ο Λευτέρης είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστήμων ΑΠΘ. Καταγωγή από Κιλκίς. Ενδιαφέρεται για θέματα τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής πολιτικής. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά. Η αρθρογραφία είναι μια νέα και ενδιαφέρουσα ασχολία για εκείνον.